* NaslovnaReč uredniceTrening

Kako da izvučete najviše iz trenutne situacije? Ako vanredno stanje bude vaš prelazni period u trkačkoj sezoni vratićete se još jači

Nema komentara

Ovih dana svedoci smo podele većine aktivnih trkača u dve grupe – onih koji su izolaciju i epidemiju virusa shvatili ozbiljno i odustaju od trčanja na neko vreme, i onih (kojih je možda više trenutno) koji povučeni lepim vremenom i eventualno viškom slobodnog vremena, trče redovno.

I naravno, uvek ima onih koji idu u još veću krajnost – trče više, jakim intenzitetom (kao da se pripreme za trke i dalje odvijaju, iako su one otkazane sve do maja u najboljem slučaju) i to u grupi, pa čak i prkose nečemu (ili nekome) i trče više nego inače.

Ovde ću preskočiti temu šta je ispravno raditi u ovoj situaciji, verujem da smo svi pretrpani savetima ili kritikama, ali umesto toga iskoristiću ovaj tekst o prelaznom periodu u trkačkoj sezoni, gde autor na jednostavan način objašnjava zašto je dobro prigrliti (aktivni) odmor. On govori doduše o zimskom periodu koji je za većinu trkača prelazni period svake godine, ali sve te činjenice se savršeno uklapaju u ovu novonastalu situaciju.

Za one koji su u nedoumici da li se sme i da li treba trenirati u ovom periodu, ovo će biti dobar orijentir, a za druge dobra uteha. Prenosim glavne činjenice iz pomenutog teksta, prenesene u kontekst sezone virusa (što kraj zime i početak proleća uobičajeno i jesu).

Ideja je jednostavna: zameniti pripremni period prelaznim periodom

Avala, Košutnjak i druga beogradska izletišta vrve od posetilaca i trkača ovih dana, pa se stvaraju grupe ljudi na malom prostoru, iako pojedinačno svako poštuje zabranu okupljanja (fotografija je iz decembra)

Prelazni period

Posttakmičarski period predstavlja vreme između takmičarskog i pripremnog perioda. To je neophodan i veoma važan deo makrociklusa. To nije period bez trenažnog rada, naprotiv, to je period gde se obavlja sasvim određen ali drugačiji rad od onog u pripremnom i takmičarskom periodu.

U prvom redu obim i intenzitet opterećenja se smanjuju i svode na jedan određeni neophodan minimumtakav da obezbedi zadržavanje stečenih osobina na određenom nivou.

Za vreme priprema i takmičenja dolazi do velikog zamora, posebno centralnog nervnog sistema. Ovaj zamor može da se efikasno ukloni upravo za vreme prelaznog perioda. Osnovni cilj u prelaznom periodu je fizički i psihički odmor (aktivan) i održavanje nivoa utreniranosti i forme na takvom stepenu, kako bi jedan trkač ili trkačica sledeću sezonu započeli na još kvalitetnijem nivou.

Tajna održavanja entuzijazma i ljubavi prema onome što volite leži u promeni. Ta promena se stručnije naziva “prelazni period”

Šta da radite u prelaznom periodu?

  • Nabacite 1-3 kila viška! (da, dobro ste pročitali). Samo malo pomerite fokus ako ste na nekoj dijeti, ne iscrpljujte organizam nego ga jačajte. Prirodno je da se u sezoni virusa (baš kao i zimi) telo brani sa viškom masti, a i dobro će vam doći za novi pripremni period nakon odmora. Ako niste pravili pauzu tokom zime, telo je ispošćeno nakon sezone treninga i trka i treba ga napuniti – isto važi i za psihu svakog sportiste, ili rekreativca.
  • Ostanite aktivni! Na našem sajtu, kao i na svim mrežama uostalom, dostupni su mnogi predlozi za trening snage.
  • Trčite kraće i sporije. Smanjite obim i intenzitet sportskih aktivnosti. Tri do četiri dana laganih treninga u prelaznom periodu je sasvim dovoljno.
  • Uzmite 5-7 dana bez aktivnosti, samo šetajte.
  • Promenite aktivnosti. Npr. jedan dan trčanje, drugi brzo hodanje, treći bicikl i četvrti vežbe snage. Isprobajte jogu ili nove rekvizite za vežbanje u svom domu.
  • Uključite totalnu relaksaciju: filmovi, online pozorišta, šetnje, romani, kućna masaža, porodica… Posvetite se svemu čega ste se odricali za vreme sezone treninga i trka.
  • Imaćete dovoljno vremena za sve kasnije! Iskoristite ovo vreme izolacije dobro!

Budite umereni u svemu, to je ključ uspeha (a i zdravlja)!

Svakodnevno treniranje vodi ka pretreniranosti i prezasićenju, kako na fizičkom, tako i na mentalnom planu. U ovom periodu uželite se trčanja i jednostavno trčite iz ljubavi i osećaja slobode bez ikakvih ciljeva, bez naprezanja, bez merenja. Organizam će vam biti zahvalan.

Jednostavno usporite, da biste bili bolji i jači kada krene sezona trka ponovo.

Stanje u Francuskoj za vreme korona virusa – trčanje dozvoljeno u radijusu od 2km!
Odgovor na diskusiju sa fejsbuka – Da li trkači mogu da izbegnu nove mere vlade koje se tiču zabrane okupljanja?
Tags: , , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed