* NaslovnaOna trči

Godine su samo broj: 98-godišnjakinja završila 5k za manje od sat vremena!

Nema komentara

Sa 98 godina, Betty Lindberg pokazala je da su godine samo broj. Naime, ona je u februaru završila Publik Atlanta 5K za neverovatnih 59:06! Ovim podvigom ona je nadmašila svoju starosnu grupu na USATF Masters 5K šampionatu. Lindberg, koja je hodala tokom trke, postigla je pejs od 11 minuta po kilometru.

A kao prava trkačica, kada je došla do cilja, nije obratila pažnju na uzbuđenje gledalaca, već je, naravno, zaustavila sat.

Pročitajte i: Želite da počnete da trčite u pedesetima? Evo šta bi trebalo da znate

Oborila rekord na 5k u starosnoj grupi

Prošle godine je dospela na naslovne strane kada je oborila prethodni svetski rekord na 5K za svoju starosnu grupu za više od 30 minuta, završivši trku za 55:48. Rekord, koji je 2017. postavila 96-godišnja Betty Ashley, iznosio je 1:28:36. Lindberg je lokalnim medijima na toj trci rekla da misli da je rekord dostižan, ali je bila zapanjena koliko je bila brza.„Jednostavno šetam, što brže mogu“, rekla je Lindberg za Atlanta Journal-Constitution.

Lindberg je godinama bila na lokalnim naslovnicama sa svojim trkačkim podvizima. Njena prva trka bila je Atlanta Journal-Constitution Peachtree Road Race, nakon što su je 1988. i inspirisali da se oproba u trčanju.

„Gledala sam sve ove ljude kako protrčavaju i rekla sam: Mogu i ja to da uradim“, rekla je.

„Uvek govorim da to više nikada neću uraditi“, rekla je Lindberg, tada 97-godišnjakinja, 2022. za novine. „Pretpostavljam da jednostavno ne znam bolje. Čim pređem tu ciljnu liniju, svi bolovi jednostavno nestanu.” Od svoje prve trke 1989. godine, propustila je samo jednu Peachtree Road Race.

Sa 91, Lindberg je oborila svetski rekord na 800 metara za žene starije od 90 godina na All Comers Track and Field Meet-u koji je organizovao Atlanta Track Club. Njeno vreme od 6:57,56 nadmašilo je prethodni rekord od 6:59,18 postavljen 2001.

Betty trenira tri puta nedeljno sa trenerom

Pročitajte i: Telo pamti: Šta je mišićna memorija i šta znači za vas

Lindberg radi sa ličnim trenerom tri puta nedeljno kako bi ostala u formi. A i dalje redovno trči po svom komšiluku.

Betty nam služi kao podsetnik da godine nikada nikoga ne bi trebalo da sprečavaju, ne samo da trči, već da bude aktivan. Najbolji primer je upravo Betty, koja je prošle godine rekla za Runner’s World: „Zašto bi sa 97 godina trebalo da budeš tako loš?“

Mo Farah najavio da se povlači nakon Great North Run trke. Da li će ovo zaista biti njegova poslednja trka?
BESPLATNA #BeActive noćna štafetna trka u paru ove godine u Zrenjaninu!
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed