Svi znamo da je trčanje jedan od najboljih načina da ostanemo zdravi u dobroj formi. Danas postaje sve uobičajenije kada vidimo u našoj okolini ljude različitih godina kako trče. Ne trče svi iz istih razloga. U ovom tekstu ćemo govoriti o onima koji žele da izgube višak masnih naslaga u telu.

Ovo treba da znate pre početka

Trčanje je odličan način za oslobađanje masti zbog svoje fleksibilnosti. Uvek možete da prilagodite svoj dnevni raspored i da u njega ubacite trčanje, bilo da je to ujutru kada se probudite ili uveče posle posla ili škole. Bilo koji deo dana da odaberete, potrudite se da imate dovoljno energije za trčanje jer neki ljudi misle da imaju više energije ujutru, dok je drugima lakše uveče posle svih briga oko posla ili škole. Pored te fleksibilnosti, trčanje je veoma prijatno.

Uvek možete da upoznate nove ljude, možete da pozovete prijatelje da vam se pridruže, a ako ste ljubitelj muzike uvek možete da se družite sa svojim ajpodom ili mp3 plejerom.

Početak trčanja

Prvi dan trčanja kada hoćete da smršate je uvek i najteži. To je zato što je vašem telu potrebno da se prilagodi toj novoj fizičkoj aktivnosti. Ne žurite i pravilno odredite temtpo. Trening započnite sa petominutnim zagrevanjem tako što ćete pravilno istegnuti tetive i mišiće nogu. Nakon toga možete da hodate nekih 5 do 10 minuta kako biste zagrejali noge. Kada osetite da ste se zagrejali počnite lagani džoging, dakle trčite sporijim tempom, potom polako ubrzavajte ali vodite računa da ne preterate.

Za početak, možete da merite vreme. Najrazumnije vreme za početnike je 15 do 20 minuta trčanja dnevno, najmanje tri puta nedeljno ali potrudite se da održavate isti tempo. Za nekih mesec ili dva možete da povećavate daljinu kao i broj treninga nedeljno. Nemojte da se forsirate jer važno je da znate kada da stanete, a za to je najbolje imati pulsmetar.

Uz ovaj pravilan trening trebalo bi da obratite pažnju na ishranu. Mnogo brže ćete gubiti na težini ukoliko ukombinujete pravilan trening sa pravilnom ishranom.

Ne morate da jedete manje

Kada želite da smršate to ne mora obavezno da znači da treba da jedete manje. Zapamtite: potrebna vam je energija za trčanje. Drastično smanjivanje unosa hrane može loše da utiče po vaše zdravlje. Jednostavno treba da jedete pravilno. Napravite plan ishrane kojim ćete izbaciti visokokaloričnu hranu. Dalje, zaboravite na masnu i brzu hranu. Okrenite se zdravoj hrani kao sto je sveže povrće, zrnasta hrana. Prvih nedelja ćete možda dobiti koji kilogram ali neka vas to ne brine, to je normalno zbog toga sto vam se mišići razvijaju tokom trčanja.

Vežbe snage i mršavljenje

Ukoliko ste zaista posvećeni mršavljenju, možete u svoj trening da ubacite i vežbe snage. One provereno pomažu u mršavljenju. Tokom nedelje nekim danima možete da dižete tegove ili prosto možete da radite gimnastiku. Gimnastičke vežbe su veoma popularne u teretanama a najčešće su to sklekovi, čučnjevi i zgibovi. Sa pravilnom ishranom , treningom i ovim vežbama, gubljenje kilograma je neizbežno.

Kao što vidite, trčanje je odličan način za mršavljenje i nije teško kada se posvetite. Upravo je ta posvećenost najvažniji faktor i veoma je važno držati se svog režima. Naravno, vaša odlučnost će biti testirana, ali onda kada budete izmišljali izgovore da preskočite trening ili da pojedete nešto što ne bi trebalo, razmislite o svom cilju. Uvek imajte na umu da to što radite, radite  za vaše dobro zdravlje i raspoloženje. Zapišite svoje ciljeve i stavite ih na neko mesto gde će vam uvek biti pred očima. Pozovite prijatelja da vam se pridruži jer je to dobro za vašu motivaciju i videćete koliko je uživanje trčati u društvu sa prijateljima.

Budite slobodni i da postavite pitanje u komentarima, sigurno će neko od iskusnijih trkača imati odgovor za vas. I nemojte da vas ovo iskusniji plaši, veliki broj njih je krenuo upravo iz vaše pozicije , zato će vas i razumeti jako dobro. A ako vam je potrebna dodatna podrška, razmislite o pristupanju našem klubu, on postoji da Vam pruži podršku i pomogne vam da ispunite Vaš cilj.