Da li ste čuli za “jo-jo efekat dijeta”? U prevodu: Zašto se kilogrami vraćaju nakon (ne)uspešne dijete?

Verovatno ste i sami imali priliku da se zapitate zašto se kilogrami vraćaju posle uspešne dijete . Ovaj efekat se naziva jo-jo efekat mšravljenja i nije neubičajen.

Jo-jo efekat kao deo praistorijskog mozga

Evo jednog plastičnog objašnjenja i razgovora vašeg razuma i vašeg tela:

Ono što poručujemo svom telu gladovanjem jeste da je nastupio težak period u kome vi niste u stanju da nabavite – ulovite hranu.

Imajte na umu da vaše telo i dalje živi u praistoriji i da ne zna zašto ste se odjednom odrekli silnih uživanja. Organizam počinje da se plaši koliko takav jedan period oskudice može potrajati.

On usporava metabolizam i počinje da troši hranljive materije iz svih drugih rezervi, a čuva masti. Masti su za “ne daj bože” situaciju i te rezerve se koriste  samo kad su u pitanju život i smrt. Raspoloženje vam opada, balavite na koru drveta i posle par nedelja organizam polako počinje da sagoreva masti.

To sve ide polako i sve vreme vi ste neraspoloženi, a energija vam je na nuli. Na kraju, uspevate da smršate i odlučujete se da častite sebe sa nekoliko obroka.

Ali pazite na ovo: time samo govorite organizmu da ste nekako uspeli da obezbedite sebi hranu. Sada će vaše telo sve hranljive materije uzeti za sebe i deponovati ih u rezerve – masne rezerve.

Ovo je posledica toga što vaš organizam ne zna da li i kada će nastupiti suša i kriza u ishrani. E to je jo-jo efekat dijete.

Ovo je laičko objašnjenje principa po kome funkcioniše organizam.

Šta nam se zapravo dešava? Zašto se kilogrami vraćaju?

Organizam se brani od drastične dijete usporenjem bazalnog metabolizma. To je energija potrebna za rad unutrašnjih organa, energija uz pomoć koje dišemo i naše srce kuca. Uspostavlja se režim štednje energije. Takođe, dolazi i do smanjenja mišićne mase, jer se energija potrebna za rad unutrašnjih organa manje koristi iz masnih naslaga, a više iz mišića.

Osnovno ideja nije samo izbaciti određenu vrstu namernice, već totalno promeniti svoj životni stil. Aktivan životni stil, čak i kada kilogrami ne silaze, je mnogo zdravija alternativa od teranja sebe da izbacite određenu često ukusnu hranu.

Dijetom smo želeli da izgubimo masne naslage, a dobili smo samo sporiji gubitak masti, a brži gubitak mišićne mase, zato izgledate ružno kada ništa ne trenirate dok ste na dijeti. Posle prestanka držanja dijete, kilogrami se veoma brzo vrate.

Ako se veoma brzo izgubi 10 – 15 kilograma telesne težine, bazalni metabolizam će se usporiti za 30%. Posledica je sve sporiji i teži gubitak kilograma. Kada se nastavi sa unosom hrane kao pre dijete slediće ubrzani porast telesne težine.

Kako izbeći JO-JO efekat?

Što se drastičnije smanji kalorijski unos sporije će se mršaviti. Zato treba biti strpljiv i realan. Kilograme gubite veoma polako, recimo 0.5 ili 1kg nedeljno. Unosite minimum kalorija za svoj pol, starost, visinu i težinu. Hranu podelite u najmanje četiri, pet, po mogućstvu šest obroka.

Ako se ista količina hrane podeli na 5 obroka metabolizam će biti znatno brži i viže će se mršaviti. Većina gojaznih ljudi greši i ima samo dva obroka dnevno. Takođe, postoji pravilo da se ne jede bar četiri sata pre spavanje.

Samo dijeta bez pojačane fizičke aktivnosti nema efekta. Potrebno je pojačati energetsku potrošnju. Početi sa rekreacijom. Šetnja, trčanje, vožnja bicikla i rolera će sa jedne strane povećati potrošnju energije, a sa druge strane povećati mišićnu masu.

U fazi mirovanja će povećana mišićna masa trošiti više energije od masnih naslaga. Znači neće se “lepiti salo”. Kada se stekne navika vežbanja onda će se i posle dijete lakše održati željena težina.

planovi za trčanje