Istraživanje sa Northwestern University Feinberg School of Medicine iz 2014. utvrdilo je postojanje korelacije sa brojem sati provedenog na suncu prepodne i vrednosti BMI. Body Mass Index odnos je visine i težine i uzima se kao opšta mera procene gojaznosti u populaciji.

Ljudi koji provode najmanje 30 minuta na suncu između 8 i 12h imaju po pravilu niži BMI.

Studija je uključila 54 ispitanika, prosečne starosti od 30 godina. Nosili su narukvicu koja je beležila izloženost suncu, ritam spavanja tokom sedam dana normalnih aktivnosti.

“Svetlost je najbitniji faktor sihnronizacije vašeg unutrašnjeg časovnika koji reguliše cikadijalne rimove, koji zatim utiču energetski balans” izjavila je autorka studije Phyllis C. Zee, MD, PhD. “Ukratko – važno je da budete na jakom svetlu između 8 sati ujutro i podneva.”

Naš stil života, takav je da pravo iz kreveta ukačemo u prevoz do posla. Provedemo najbolje vreme na poslu, u prostorijama sa 200 do 300 lumena. Studija je pokazala da je 500 lumena magičan broj, tj. prag za nižu BMI vrednost. Čak i pri oblačnom danu, sunce nam daje više od 1.000 lumena svetlosti.

Naravno, nije dovoljno da samo ustajete rano i budete fit. Ishrana, fizička aktivnost i hormonalna ravnoteža su i dalje bitni faktori. Svetlost utiče na oko 20% vaše telesne težine. Ali možda je to baš onih 20% koji vam nedostaju do cilja!

Zato, dragi trkači, patike na noge i na jutarnji džoging pre posla!