Mršavljenje

Da li je ovo ključan faktor za mršavljenje?

3 komentara

Istraživanje sa Northwestern University Feinberg School of Medicine iz 2014. utvrdilo je postojanje korelacije sa brojem sati provedenog na suncu prepodne i vrednosti BMI. Body Mass Index odnos je visine i težine i uzima se kao opšta mera procene gojaznosti u populaciji.

Ljudi koji provode najmanje 30 minuta na suncu između 8 i 12h imaju po pravilu niži BMI.

Studija je uključila 54 ispitanika, prosečne starosti od 30 godina. Nosili su narukvicu koja je beležila izloženost suncu, ritam spavanja tokom sedam dana normalnih aktivnosti.

“Svetlost je najbitniji faktor sihnronizacije vašeg unutrašnjeg časovnika koji reguliše cikadijalne rimove, koji zatim utiču energetski balans“ izjavila je autorka studije Phyllis C. Zee, MD, PhD. “Ukratko – važno je da budete na jakom svetlu između 8 sati ujutro i podneva.”

Naš stil života, takav je da pravo iz kreveta ukačemo u prevoz do posla. Provedemo najbolje vreme na poslu, u prostorijama sa 200 do 300 lumena. Studija je pokazala da je 500 lumena magičan broj, tj. prag za nižu BMI vrednost. Čak i pri oblačnom danu, sunce nam daje više od 1.000 lumena svetlosti.

Naravno, nije dovoljno da samo ustajete rano i budete fit. Ishrana, fizička aktivnost i hormonalna ravnoteža su i dalje bitni faktori. Svetlost utiče na oko 20% vaše telesne težine. Ali možda je to baš onih 20% koji vam nedostaju do cilja!

Zato, dragi trkači, patike na noge i na jutarnji džoging pre posla!

Što sporije to mršavije – LSD treninzi za topljenje masti
10 zdravih navika koje mogu pomoći u sagorevanju kalorija
Tags:

Povezani članci

3 komentara. Leave new

  • Dok je čovekovo telo izloženo sunčevoj svetlosti ono proizvodi D vitamin koji je zaslužan za očuvanje skeletnog sistema i povećano lučenje hormona rasta. Hormon rasta pored toga što je namenjen za rast reguliše količinu nivoa masnoće u organizmu, povećava mišićnu masu, ubrzava metabolizam, povećava skeletni sistem.
    Taj hormon polako prestaje da se luči tokom 30ih godina i zbog toga čovek u tom periodu počinje da gubi mišićnu masu i ima veću količinu masti u organizmu.

    Odgovori
  • Zani.ljiv clanak. Primjecujem da zimi gomilam, a ljeti topim kile. Vjerojatno i vanjska temperatura ima nesto s tim. Aravno i vrsta hrane. Ja pokusavam da jedem zadnji put oko 17:00, trcim oko 19:00 cca 1 sat i odem na spavanje bez jela. Kobajagi sam potaknuo metabolizam, a nisam dao hranu nego ce tijelo da tosi zalihe, a ima ih…
    Rezultati? Pa…tako-tako. Cini mi se da ipak nema skidanja kila bez gladovanja. Nakon skidanja odrzavanje trcanjem. Ja sam samo amater jogger. Ne znam da li sve ovo ima smisla, deset clanaka, deset razlicitih savjeta.

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed