lifestyleZdravlje

Zaštita od sunca na trčanju – osnove o kremama za zaštitu od sunca

Nema komentara

Došlo je vreme da uživamo u sunčanim i toplim danima, ujedno to znači da je došlo vreme kada je zaštita od sunca na trčanju tema kojom moramo ozbiljno da se pozabavimo.

Postoji mnogo vrsta raznih krema i sredstava zaštite, ali trkači imaju posebne potrebe kada je u pitanju izbor određenih proizvoda, jer leti provodimo mnogo vremena na otvorenom.

Odeća nije zaštita od sunca na trčanju

Samo nemojte da pretpostavite da je pokrivanje odećom dovoljna zaštita od sunca na trčanju i da će vas zaštititi od UVA i UVB zraka; neki materijali blokiraju neke zrake, ali većina ne. Takođe, zapamtite da je većina losiona za zaštitu od sunca efikasna samo nekoliko sati, tako da ćete na duže staze morati ponovo da se namažete da biste bili zaštićeni, jer znamo da se rizik od mnogih karcinoma kože povećava sa ponovljenim opekotinama od sunca.

Otpornost na vodu

Sredstva za zaštitu od sunca otporna na vodu i znoj su neophodna da biste bili zaštićeni kada se znojite. Ipak, sve kreme za sunčanje se na kraju isperu u vodi ili od znoja, tako da nemojte da vas zavaraju takozvane ponude vodootpornih krema za sunčanje, nanosite ih na svaka dva sata ako ste napolju, a ako plivate, uvek je pametno da ih ponovo nanesete kada izađete iz vode.

Granice SPF rejtinga

Visok SPF (faktor zaštite od sunca) vas više štiti, uz upozorenje da što je veći SPF, to manje zaštite pruža svaka SPF tačka. Bodovi se mere na osnovu toga koliko je sunčeve energije (UV zračenja) potrebno da vas opeče dok nosite kremu za sunčanje.

SPF 2 filtrira oko 70 procenata UVB zraka. SPF 50, verovatno najviši efektivni SPF rejting, filtrira oko 98 procenata UVB zraka.

Kvaka je u tome što SPF samo odražava zaštitu od UVB zraka, a UVA zraci su takođe opasni za našu kožu i moraju se filtrirati, pa kupite kremu za sunčanje širokog spektra koja štiti od oba.

Izbegavajte trčanje u najtoplijem delu dana i probajte da trčite u parku ili šumi jer je hlad najbolja zaštita od sunca na trčanju u toku leta

Zaštitite kožu čak i kada je oblačno

S obzirom da je stopa raka kože u porastu, važno je da se uverite da izbegavate prekomerno izlaganje suncu. Koristite kremu za sunčanje leti, čak i kada je oblačno.

Nemojte da pretpostavljate da će vas vaša odeća zaštititi i od UVB i od UVA zraka, jer to ne čini svaka odeća za trčanje, ali nosite šešir i naočare za sunce.

Studija iz 2011. godine na odraslim belcima u Sjedinjenim Državama pokazala je da je najbolji način da se izbegne opekotine od sunca dok ste napolju jednostavno redovno pronalaženje hladovine.

Takođe, najbolje je da svoje trčanje isplanirate pre 11 sati ili posle 14 časova, kada su sunčevi zraci najjači.

Izaberite mineralnu kremu za sunčanje, jer od obične kreme za sunčanje i ne zahteva od vas da čekate 15 minuta pre nego što počne da deluje.

Zaključak je da je zaštita od sunca na trčanju u toku leta šira tema od kreme za sunčanje koju ćete da koristite. Kada razmišljate o zaštiti od sunčeve svetlosti tokom leta, razmislite o odeći koja blokira UVA i UVB, nosite šešir i planirajte svoje rute za trčanje kroz područja sa više hladovine, a na sve to izaberite i dobru kremu za sunčanje.

Kako se vi čuvate od sunca u toku leta? Pišite iskustva u komentarima.

Zaštita od sunca na trčanju u toku leta

Šta sve možete da uradite kako bi ste se zaštitili od sunca na trčanju pročitajte u ovim tekstovima.

https://trcanje.rs/zdravlje/trcanje-i-spf-dobro-ili-lose-po-vas/
https://trcanje.rs/zdravlje/bez-njega-ne-mozemo-sa-njim-je-jos-teze-u-kakvoj-su-ljubavnoj-vezi-trkaci-i-sunce/
Trening snage – najmoćnija nega mentalnog zdravlja
Kako se obući za trčanje u zavisnosti od spoljne temperature?
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed