* NaslovnalifestyleZdravlje

Koji su znaci da niste pili dovoljno tečnosti i da je nastupila dehidracija organizma

Nema komentara

Taj trenutak kada vam se grlo izuzetno osuši i jedino što želite je gutljaj hladne vode … Nažalost, prema onome što tvrde lekari kada osetite ovo već je nastupila dehidracija organizma. Taj osećaj žeđi zapravo je znak da niste uspeli da održavate adekvatnu hidrataciju, zbog čega vaše telo sada šalje alarme. Ali kako znati da li pijete dovoljno vode dnevno?

Više od 50% ljudskog tela je voda. Da li pijete dovoljno vode? U proseku treba piti između 1,5 i 2 litre dnevno.

Dehidracija organizma je praćena ovim znacima

Žeđ je klasičan znak dehidracije

Žeđ je način da vaš organizam upali alarm. Ako osećate žeđ to znali da ste već dehidrirani i da je telu hitno potrebna hidratacija.

Dehidracija organizma izaziva glavobolju

Kada nas zaboli glava, često odmah popijemo lek protiv bolova. Međutim, to je često jednostavno dehidracija, jer se krv više ne razređuje i tako se manje kiseonika transportuje u mozak. Velika čaša vode ili vruća šolja biljnog čaja prirodnije je i bolje rešenje od tableta.

Nedostatak koncentracije

Naš mozak je tri četvrtine od vode. Bez potrebne tečnosti imamo poteškoća sa koncentracijom.

Boja urina je tamnija

Dehidracija je takođe primetna u urinu. Nedovoljno pijenje vode menja boju urina. Problem nije u tome što je razblažen, već koncentrovan. Zbog toga se boja menja od žute poput slame do tamne kao ćilibara. Znaćete da pijete dovoljno vode kada vam se urin gotovo providan.

Suva koža

Ako vaše telo prima premalo vode, to se može videti i na vašoj koži. Dostupne tečnosti se prvo koriste za snabdevanje vitalnih organa, koža mora da sačeka svoj red i zbog toga može da postane suva i perutava.

Dehidracija organizma uzrokuje zatvor

Ako imate problema sa pomeranjem creva to može biti simptom dehidracije. Zapremina stolice se smanjuje, a stolica postaje tvrda – to dovodi do zatvora. Naročito kada jedete hranu bogatu vlaknima (poput proizvoda od celog zrna), trebalo bi da pijete puno tečnosti. Kako vlakna upijaju tečnost, ona nabreknu, čineći stolicu mekšom. Takođe podstiču rad creva.

Vrtoglavica

Glavni uzrok vrtoglavice je nizak krvni pritisak. To može, između ostalog, rezultirati nedostatkom hidratacije. Krv se više ne može pravilno razređivati i sporije se pumpa kroz telo.

Umor je često izazvan nedostatkom tečnosti

Dehidratacija dovodi do toga da telo isključuje metabolizam i to nas uspava.

Grčevi u mišićima

Grčevi u mišićima nastaju usled neravnoteže elektrolita. Ovde su posebno važni magnezijum i natrijum hlorid. Ako se više znojimo i ne pijemo dovoljno tečnosti (uključujući elektrolite), imamo tendenciju da dobijemo grčeve.

Tehnologija može da bude toksična za ljudsku psihu. Šta je digitalna detoksikacija kako da je pokrenete i šta možete da očekujete
„Treba nam više Rodžera Federera“ tvrdi sportski novinar David Epstein ili kako Bil Gejts vidi uspeh u današnjem svetu [DO#083]
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed