Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ona trči

Trčanje u trudnoći – koristi za mamu i bebu

Kada mlada žena postane trudnica, sasvim sigurno pomisli u sebi: “Šta sada da radim? Da li da nastavim sa trčanjem, u kom obimu, kojim intenzitetom? Kako dalje?”

trčanje u trudnoći

Ma koliko trudnoća bila jedan lep, radostan i nadasve uzbudljiv period u životu mlade žene i njenog partnera, zbog psiholoških i fizičkih promena koje se neminovno dešavaju, ginekolog mora da ima prilagođen pristup u komunikaciji sa njom. Ovo je posebno važno kada se postavi za pitanje trčanje u trudnoći.

Sa trudnicama je potrebno da budemo pažljivi i brižni

Emocije su po pravilu naglašenije, anksioznost pojačana. Briga i neizvesnost o ishodu trudnoće prisutni su i kod žene koja je već rađala kao i kod prvorotke.

Razni simptomi, znaci i tegobe koje se u periodu van trudnoće ne doživljavaju ozbiljno, jer to realno i nisu, sada pale alarm i deluju mnogo strašnije i dramatičnije.

Zato se u ginekološkoj praksi prema trudnici treba odnositi mnogo pažljivije, sa mnogo većom brigom, davati joj iskrene informacije i objašnjenja. Uzeti u obzir opšte telesno i duševno zdravlje, socijalne i ekonomske faktore, obrazovanje, intelektualni i kulturni nivo. Obavezno uključiti i oca deteta i insistirati na tome ako se snebiva.

A onda i – objasniti značaj fizičke aktivnosti. Moram da napomenem kako sam u praksi primetio da se ovoj činjenici u ginekološkim krugovima poklanja mala ili gotovo nikakva pažnja. Ne treba čekati da žena načne ovu temu. One uglavnom veruju svom ginekologu, najčešće s pravom, te bih apelovao na kolege da malo upute svoje pacijentkinje u važnost fizičke aktivnosti u trudnoći.

Trčanje u trudnoći – šta treba da znamo bez obzira “da li smo trudni” ili ne?

Trčanje je postalo, ili sve više postaje, deo života i rutina mlade žene. Koje su činjenice?

 • Slobodno nastavite sa vežbanjem, ili počnite iako niste pre trudnoće.
 • Bez opasnosti povećajte intenzitet aktivnosti.
 • Ukoliko se telesna temperatura bitno ne podiže to nema uticaja na fetus u vidu njegove hipertermije. Više nezavisnih studija pokazalo je da i ako telesna temperatura nešto poraste, ta činjenica nema uticaja na plod.
 • Vežbanje pri submaksimalom aerobnom kapacitetu oko 65 – 70 % ne povećava srčanu frekvencu ploda u velikom stepenu (napomena, normalan broj otkucaja srca fetusa je oko 120 – 160 po minuti).

U odmakloj trudnoći nije preporučljivo ležati na leđima

Sa odmicanjem trudnoće, svakako se smanjuju fiičke sposobnosti, što zbog fizioloških promena na telu trudnoće, što zbog promene oblika tela. Sa porastom materice dolazi do pritiska na dijafragmu, a samim tim smanjenja njenih oscilacija i do kraćeg daha. U poslednjoj trećini trudnoće nije preporučljivo ležati na leđima niti izvoditi vežbe u tom položaju zbog sindroma vene cave inferior.

Ono tamno plavo što liči na cev je donja vena kava (ili donja šuplja vena) koja je pri ležanju na leđima spoljštena između materice i kičme, što nije dobro. Idealno je ležati na levom boku.

Zašto je trčanje u trudnoći dobro za mamu:

 1. Povećava se aerobni kapacitet i izdržljivost.
 2. Održava se dobra telesna težina (idealno je da se dobije od 12 – 15 kg) i adekvatan procenat masnog tkiva.
 3. Trudnoća dovodi do povišenja rezistencije na insulin koju trčanje smanjuje pa se samim tim snižava rizik od gestacionog dijabetesa.
 4. Poboljšava se cirkulacija, pa je manja šansa od nastanka proširenih vena, hemorida i otoka na nogama.
 5. Pomaže održavanju dobrog i poželjnog stava tela a onda i mišićnog tonusa.
 6. Povećavajući izdržljivost i mišićnu snagu, sa akcentom na leđa i trbušnjake, olakšava se porođaj, a naročito tzv. drugo porođajno doba koje pretstavlja izlazak deteta iz materice.
 7. Ojačavanjem mišića, smanjuju se, ili se ne pojavljuju, bolovi u leđima.
 8. Olakšava se postporođajni oporavak i drastično smanjuje opasnost od pojave postpartalnih psihoza (bolje da ne znate kako ta komplikacija izgleda).
 9. Psihološka korist, trčanje pomaže trudnici da se nosi sa fizičkim promenama tela.

Zašto je trčanje dobro za bebu:

 1. Održava se i donekle povećava frekvencija srčanih otkucaja ploda što mu pomaže da se lakše izbori sa smanjenim protokom krvi i smanjenim procentom kiseonika u njoj, što je fiziološki proces .
 2. Stres fetusa prilikom porođaja umnogome se snižava.
 3. Postoje radovi koji dokazuju da ne postoje negativni efekti trčanja na intrauterini razvoj ploda i njegovo stanje se ne ugrožava.

Napomena: izražena intenzivna fizička aktivnost u dužem periodu, može (ali nije obavezno) da dovede do rađanja 300 – 400 g lakšeg deteta.

Kada treba da stanete?

Ono na šta treba obratiti pažnju i kada treba da se javite ginekologu i prekinete sa aktivnošću:

 • Bol, bilo gde, ako je izražen i jakog intenziteta
 • Jak i iznenadan umor
 • Glavobolja
 • Iznenadno jak i neuobičajeno kratak dah
 • Pojava vaginalnog krvarenja (ako postoji od ranije, kontraindikacija je za vežbanje)
 • Kontrakcije materice, u slučaju da postoji tzv. Inkompetentan grlić i plasiran serklaž, zaboravite na vežbanje (ali i na polne odnose )
 • Iznenadno veoma ubrzan srčani rad i palpitacije (to je neprijatan osećaj lupanja srca)
 • Ako se primeti smanjena učestalost pokreta ploda
 • Curenje plodove vode
 • Otežan hod
 • Vrtoglavica ili konfuzija
 • Otoci potkolenica
 • Ako postoje znaci intrauterinog zastoja rasta ploda, hipertenzija indukovana trudnoćom, i neka stanja koja i bez trudnoće ne dozvoljavaju fizičku aktivnost – stop.

Uživajte i budite aktivne

Trčanje je od nesumnjive i nesporne koristi za trudnice, to je dokazano i praksom i radovima pa se stoga i preporučuje. Kod nas se u ginekološkoj praksi o tome nedovoljno govori pa žene mahom nisu upoznate sa činjenicom da je dobro da budu aktivne.

Lično svakoj svojoj pacijentkinji predložim i objasnim o čemu se radi, shodno njenom intelektu i obrazovanju. Koliko će me poslušati, to je njihov izbor.

17 Comments

17 Comments

 1. Ivana

  11.06.2013 at 09:11

  Zeljko, veliko hvala!

 2. Dragan Ciric

  11.06.2013 at 09:26

  Odličan tekst!

 3. Tijana

  11.06.2013 at 11:37

  Sjajan i potreban tekst! Samo me zanima da li trčanje podrazumeva i slobodu da se trči (polu) maraton i do koje nedelje trudnoće?

  • željko

   11.08.2013 at 22:52

   Grešna mi duša, nisam čitao komentare posle nekog vremena pa nisam video pitanje, Tijana, bez obzira na značaj fizičke aktivnostiu trudnoći, ipak je polumaraton donekle ekstremna aktivnost pa je ne bih preporučio posle 12. ev. 13. nedelje trudnoće.

   • Tijana

    11.08.2013 at 23:05

    hvala Željko! nalazila sam na oprečne informacije, pa čisto da presečemo dilemu :)

 4. milica

  11.06.2013 at 19:41

  Hvala vam puno na ovom tekstu, svi lekari su mi rekli da u trudnoci treba mirovati da se ne vozi bicili, trci,voze roleri….. sto ja prosto ne mogu da zamislim da cu se odreci jednog dana kad budem zatrudnela :)

  • jelena

   07.07.2013 at 19:58

   onako, zdravorazumski, mnogo je veca mogucnost povrede padom sa bicikla, nego trcanja?
   i meni je nezamislivo ne rekreirati se 9 meseci, ali, svakako treba biti oprezniji
   inace, drago mi je sto dr postovao ovakav text

 5. Ivana Kalicanin

  17.06.2013 at 13:18

  divan tekst..i hvala Bogu da postoje ljudi koji ovako nešto podržavaju i smatraju da je zdravo…prošle godine sam istrčala Bg polumaraton, a ove sam bila toliko tuzna što nisam mogla..upravo zbog trudnoce!!!..nisam čak mogla ni da gledam…:(..nadam se da će me sledeće godine na cilju cekati moj bebac…veran trkač već 23 godine….cmok za najbolji sajt na svetu!!!

 6. Jelena

  28.07.2013 at 17:07

  Pre prve trudnoce trcala sam svako jutro oko 9 km. Kada sam zatrudnela, moje navike se nisu promenile, nastavila sam da trcim svako jutro (cak i zimi), s tim da sam kako su meseci odmicali trcala sve laksim tempom, ali se kilometraza do poslednjeg dana pred porodjaj zadrzala na 7 km. Trcanju sam se vratila 5 nedelja nakon porodjaja (carski rez). Kada je beba napunila 4 meseca opet sam zatrudnela, uskoro ulazim u sedmi mesec i i dalje trcim svako jutro :-). Tako da drage dame, aktivne trkacice, bez bojazni trcite i u trudnoci pri cemu tempo i kilometrazu morate prilagoditi svom organizmu i samoj trudnoci.

  • Tijana

   29.07.2013 at 13:10

   sjajan komentar! hvala Jelena na motivaciji :)

 7. Ana Ignjatovic

  14.08.2014 at 17:04

  Vezbe za cvrstu guzu – Ana Ignjatovic: http://youtu.be/RcRIQsVwx-M
  Bravo da je počelo I u Srbiji da se piše na tu temu! Tokim cele trudnoće sam trenirala I pri tome ostala vegetarijanka. Porodila se prirodno, dete hvala Bogu zdravo. Meni je bio samo problem da se informisem sa strane jer ovde nisam imala gde. Podržavam tdeniranje u trudnoći (ako je mama već bila aktivna I pre) maksimalno. Naravno sve u granicama prijartnog osećaja I uz redovne kontrole kod ginekologa.

 8. daki

  24.09.2015 at 11:14

  divno..tacno ste me ohrabrili da mogu da trcim u trudnoci…ja sam stala jer nisam bila sigurna da li smem…inace sada ulazim u 7 nedelju trudnoce…uh oraspolozili ste me ..jer sam postala nervozna, razdrazljiva..

  • Tama Ra

   28.09.2015 at 00:44

   E pa divno, Daki! :) Uživaj u trudnoći i tračanju, i svakako prati signale koji su gore naznačeni kao potencijalno problematični. Ako želiš, možeš i da nam pišeš o svojim iskustvima, rado bismo ih čitali – ne trči puno trudnica oko nas. :)

 9. daki

  29.09.2015 at 11:33

  da…naravno..lagano trcanje bez jakih pokretea mi je ok..naravno uz cesce pauze jer ja imam konstantno mucnine i onda kad mi se zeludac isprazni postaju jaceg intenziteta… ko ne trci mislim da je brzi hod super rjesenje…
  najbitnije je da se trci u prirodi.. gdje nema izduvnih gasova…

 10. Tijana

  17.11.2020 at 13:39

  Nisam trčala već neko vreme, a na drugoj strani partner i ja planiramo trudnoću. Da li započinjanje aktivnosti, može da utiče na to da ne dodje do trudnoće? Hvala

 11. LenaP

  24.11.2020 at 16:24

  Trčala sam tri puta nedeljno distance 5-10km. Prvi simptom je bio umor koji sam pripisala hladnijem vremenu a ne trudnoći, da bih dan posle trčanja otišla na kontrolni pregled gde je doktor uočio krvarenja iz posteljice tj nije se dobro priljubila uz zid materice. Ultragestan dva puta dnevno, zabrana aktivnosti koje uključuju skakanje, biciklizam i dizanje tegova dozvoljeni…

  Pažljivo u prvom trimestru žene drage. Kod mene je sve u redu i dobila sam dozvolu da nastavim fizičku aktivnost umerenijim intezitetom.

 12. Moxy

  03.07.2021 at 18:53

  Dragi doktore i drage mame, interesuju me vaša iskustva i mišljenja o powerliftingu i generalno dizanju tegova i velikih težina u toku trudnoće. Nekoliko godina se bavim ovim sportom, zbog čega se i sjajno osećam, ali od doktora neretko dobijam negativne komentare vezane za sam sport, a sada, u trudnoći, posebno. Trenutno sam tek u petoj nedelji trudnoće i strašno zbunjena oprečnim komentarima. A s obzirom na google savete da su jedini sigurni sportovi za trudnice plivanje, šetanje i joga, ovaj tekst je jako ohrabrujući. Ne mogu da zamislim da prestanem da treniram 9 meseci. Lep pozdrav za sve.

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Atletika

Godine 1972. na Bostonskom maratonu je ispisana nova stranica istorije. Tada je Bostonska atletska asocijacija (BA) prvi put uvrstila osam žena na listu zvaničnih...

* Naslovna

Svaka druga žena makar jednom oboli od sindroma policističnih jajnika. Trčanje u ovom slučaju nije samo preventiva, već i lek. Prenosimo vam Aleksandrino iskustvo....

lifestyle

Prevencija u medicinskom smislu predstavlja akcije koje su potrebne da se preduzmu da bolest ne nastane. Odnosno da se ne naruši ravnoteža (homeostaza) u...

Ona trči

Novo istraživanje pokazuje da postoje razlike u načinu na koji se muška i ženska srca prilagođavaju maratonskom treningu Tokom poslednjih nekoliko decenija, sportistkinje su...