Trčali smo saTVZdravlje

Trčanje u doba korone: razgovor sa stručnjakom

1 komentar

Pre par dana imala sam veliku čast i sreću da održim live webinar sa Prof. dr Vladimirom Ilićem. Vlada je profesor na Fakultetu za Sport i Fizičko vaspitanje, ali i Mediicnskom, njegove teme su fiziologoja i medicinske nauke u službi sporta.

Celokupan razgovor + pitanja gledalaca trajao je oko 80 minuta a možete da preslušati ovde.

Ukoliko vam je to previše, izvlačim par ključnih tačaka, o kojima možemo da pričamo ili ih prihvatimo, tu slobodu i dalje imamo 🙂

Da li treba da trčimo/krećemo se dok traje vanredno stanje i limitiranje kretanja?

Ne postoji jedan odgovor koji će usrećiti sve, iskustva zemalja u okruženju su takva da odgovor zavisi od okolnosti. U trenutnim, i dalje je relativno bezbedno izaći na ulicu i trčati ili šetati ukoliko to radimo sami i izbegavamo svaki kontakt sa drugima. Ipak, ovde je nužno primeniti i etička načela, kada je ovakva aktivnost neprincipijalna.

Ne postoji alternativa kretanju.

Zanimljivo, profesor je dosta kritičan prema trčanju i smatra da prvo treba da naučimo pravilnu tehniku i da dostignemo normalnu težinu pre ulaska u ovu oblast.

Idealan puls je onaj pri kome se zadišete prilikom govora na 4, 5 reči u rečenici.

75% gledalaca je izjavilo da i dalje trči/šeta

Ukoliko ste trenirali redovno (5x nedeljno) a sada pravite totalnu pauzu – šta onda?

Nagli prekid treninga nije idealno zdrav. Svakako će vam vreme potrebno za adaptaciju i vraćanje u formu biti mereno nedeljama, ako ne i mesecima. Opadanje forme je najizraženije upravo pri sportovima izdržljivosti.

Preporuke za penzionere

Iskoristite vreme za kupovinu (nedeljom od 3 do 8) za šetnju ako je to moguće. Vežbajte minimalno svaki dan jednostavne vežbe mobilnosti i istezanja.

Ograničite vreme ispred TV-a, ne gledajte i ne čitajte vesti više od 1 sat dnevno, hormon stresa kortizol ima ozbiljan negativni efekat na vaše zdravlje i imunitet ako se luči svakodnevno.

Kakve vežbe raditi u kući?

Profesor preporučuje Intervalni trening visokog inteziteta (HIIT) kao najefikasniji, najmanje 3 do 4 puta nedeljno.

Kombinacija vežbi snage i trčanja je efikasna do 10 nedelja, posle toga treba da odaberemo cilj i radimo trening koji mu doprinosi.

Opšti saveti za imunitet

Kretanje, vežbanje, dovoljno sna. Pokušajte da izvodite intervalni post (intermitten fasting) i da ubacujete što raznovrsnnije namirnice u ishranu. Da, okej je da popijete po čašu vina ili piva, treba nam neka vrsta antistres ventila, ali ne preterujte.

Ako se kretanje limitira, vežbajte u kući. Obavezno istezanje i kada ne vežbamo. Vitamin D i Cink su najvažniji u ovom periodu, ali ne treba da se fokusiramo na konkretnu namirnicu ili mineral već na raznovrstnost svežeg voća i povrća ili zamrznutog (pre nego konzervisanog) kao i zdravih biljnih ili životnjskih proteina i nezasićenih masnih kiselina Omega 3 (losos, lan…)

Kako to pomažete mozgu da se osveži kada se zaista fokusirate na svoju trenažnu aktivnost?
Naša realna statistika: Srbija je po broju obolelih od infarkta među prvima. 75 minuta trčanja nedeljno ipak smanjuje rizik!
Tags: ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

  • Aleksandar Maric
    april 3, 2020 19:47

    Zahvaljujem Vam puno na organizovanju ovog webinara sa Prof. dr Vladimirom Ilićem, odusevljen sam, samo nastavite sa dobrim radom.

    Puno pozdrava

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed