Connect with us

Hi, what are you looking for?

Zdravlje

Trčanje kao antristres terapija – deluje ili ne?

Pored svih prednosti za fizičko zdravlje koje imamo od trčanja ili džogiranja postoje i one koje nazivamo psihološkim prednostima a koje su posledica našeg redovnog treninga. Neke od njih su samopouzdanje i izgradnja karaktera koja nam se spontano dešava, oslobođenje od stresa kao i jačanje našeg stava prema stvarima koje nas okružuju. I naravno, da ne zaboravimo nezaobilaznu – trkačku euforiju.

Trčanje i samopouzdanje

Trčanje gradi samopouzdanje na način koji to ne postiže nijedan drugi sport. Trkač polaže ispit za ispitom, snaži se, i svakim sledećim korakom postaje sigurniji u sebe. On se zaista oseća kao da se penje uz brda i savladavajući prepreke postiže osećaj slobode zato što zna da su njegove noge sposobne i dovoljno snažne za takave podvige. Samopouzdanje koje se postiže trčanjem najviše se primećuje kod onih koji su u procesu mršavljenja i time grade u svojim očima bolju sliku o sebi.

Trčanje i stres

Još jedna važna odlika džogiranja je oslobađanje od stresa. Sva nervoza i sve tenzije nestaju sa kilometrima bez obzira da li tokom trčanja želite da razmišljate o životnim pitanjima ili od njih želite da pobegnete. Duge staze su veoma korisne za rešavanje problema koji vas muče. Ima li nečeg boljeg od trosatne rute kada ste potpuno sami sa sobom i kada najbolje možete da razbistrite glavu i misli i pronađete odgovore na mnoga pitanja. Trkači koji trče brzo lako otklanjaju stres i ljutnju, ponekad i agresiju. Kada bilo koji priliv negativne energije usmerimo na jedan sprint, ona će nestati za tren.

Trčanje kao lek od depresije

Džoging menja odnos prema životu i okolini, menja stav prema životu. Prilikom trčanja, a naročito onom napolju, naše telo oslobađa endorfin i stvara osećaj euforije ili jednostavno – imamo utisak da smo srećni. Trčanje se godinama koristi kao terapija u lečenju kliničke depresije ili bolesti zavisnosti bilo koje vrste. Manje nervozne, bez depresije, manje umora, a manje i zbunjenosti, sve to nakon početka redovnog treninga trčanja. Ono im daje nešto na šta mogu da se fokusiraju i daje im mogućnost da uvide da da postoji nešto više osim njihovog depresivnog stanja ili zavisnosti.

Trčanje trenira um koliko i telo. Kada uspete da pređete preko svih prepreka koje nadolaze naučićete kako da se fokusirate, naučićete da budete odlučni. Ona volja i snaga koja vas pokreće da pređete sve one duge staze i one koje biste najradije da preskočite, upravo ona čini da vaš um jača sve više i daje vam fokus i odlučnost u svim drugim aspektima života.

Možda do sada i niste bili svesni svih dobrobiti koje trčanje donosi? Zastanite na tren i porazmislite kako bi vaš život, posebno psihički, izgledao bez trčanja? Koliko ste se promenili od kada trčite? I na koji način?

Advertisement. Scroll to continue reading.
11 Comments

11 Comments

  1. toza

    06.02.2012 at 20:39

    Jom da trčimoeste, slažem se sa autorom. Nego, da li ste primetili ono neobično nestrpljenje koje postaje neizdrživo dva-tri minuta pred sam start trke? Meni je malo nedostajalo na maratonu prošle godine da počnem da vičem da nas puste već jednom. U meni je sve ključalo.
    Da li ste imali nekad takav osećaj?

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Gedžeti za trčanje

Lululemon, poznata kanadska sportska marka, je izbacila Blissfeel, svoje prve ženske patike za trčanje. Prve Lululemon ženske patike za trčanje Lululemon je godinama nagoveštavao...

Trening

Pušenje je štetno za zdravlje i to već svi znamo. Međutim to ne menja činjenicu da je preteško sa ovom lošom navikom prestati. Čak...

Najave trka

Nešto novo i atraktivno na trail mapi Balkana! Trka koja pretenduje da postane najizazovnija u regiji – Pelister Unique Trail Marathon. Prenosimo poziv organizatora,...

Motivacija

Šta uzvikujete da ohrabrite trkače na trci? “Možeš ti to? Ajdeee? Još malo do kraja?” Ako niste baš sigurni šta radi a šta ne,...