Connect with us

Hi, what are you looking for?

Zdravlje

Trčanje i hipotermija

Hipotermija je stanje u kojem temperatura organizma padne ispod normalne pri kojoj metabolizam i telo funkcionišu. Naše telo obično ima gotovo konstantnu temperaturu koja se održava mehanizmom termoregulacije. Kada se telo podvrgne hladnoći, naši unutrašnji mehanizmi ponekad nisu u stanju da nadoknade toplotu koja se gubi u okolinu. Niska telesna temperatura od 35,5 °C ili manje može biti fatalna ukoliko se ništa ne preduzme.
Simptomi hipotermije su: drhtavica, nizak puls, letargija, smanjena koncentracija, a u težim slučajevima i ukrućenost mišića i nesvestica. Dehidratacija ubrzava pojavu hipotermije.

ccc

Obucite se prema temperaturi. Foto: Flickr - mysza

Obucite se prema temperaturi. Flickr: mysza

Hipotermija je stanje u kojem temperatura organizma padne ispod normalne pri kojoj metabolizam i telo funkcionišu. Naše telo obično ima gotovo konstantnu temperaturu koja se održava mehanizmom termoregulacije. Kada se telo podvrgne hladnoći, naši unutrašnji mehanizmi ponekad nisu u stanju da nadoknade toplotu koja se gubi u okolinu. Niska telesna temperatura od 35,5 °C ili manje može biti fatalna ukoliko se ništa ne preduzme.

Simptomi hipotermije

su: drhtavica, nizak puls, letargija, smanjena koncentracija, a u težim slučajevima i ukrućenost mišića i nesvestica. Dehidratacija ubrzava pojavu hipotermije.

Šta učiniti?

Krećite se da bi se zagrejali. Nađite toplo mesto, umotajte se u ćebad i popijte topao napitak. To može biti čaj, topla čokolada, kakao. Izbegavajte alkoholna pića, jer vas ona neće zagrejati. Naprotiv, ukoliko pijete alkohol desiće se sasvim suprotno – brže ćete gubiti toplotu i tečnost. Alkohol deluje kao vazodilatator, povećavajući protok krvi ka ekstremitetima, što povećava dalji gubitak toplote. Ironično, osobi koja konzumira alkohol se čini da joj je toplije, dok ona gubi toplotu u spoljašnju sredinu.

Trkači koji trče van naselja su u najvećoj opasnosti. Trčite sa partnerom, obucite se prema vremenu, slojevito u funkcionalnu opremu za trčanje. Sintetička tkanina čini da koža ostane suva jer omogućava isparavanje sa nje. Pamuk ne odvodi znoj sa kože već ga upija i lepi odeću za kožu. Mokra koža gubi 25 puta više toplote nego suva koža. Nosite vunenu ili polipropilensku kapu i rukavice. Sa sobom možete poneti i manju flašu sportskog napitka, recimo 1 do 2 dl. Ne zaboravite, da izotonične napitke možete i sami napraviti.

Budite oprezni!

Gubitak toplote je teško predvideti zbog mnogobrojnih varijabli: vrste opreme za trčanje, telesnog BMI, vlažnosti vazduha, inteziteta treninga… Za triatlonce je važno da znaju da se u vodi hipotermija može desiti veoma brzo. Na primer, boravak u vodi u 10°C može da dovede do smrti od hipotermije za sat vremena, dok boravak u ledenoj vodi od 0°C može dovesti do istog ishoda za samo 15 minuta.  Zbog toga triatlonci često koriste nepromočive izolovane kostime za plivanje.

Savetujemo vam i da, ako je ikako moguće, vaše trčanje po hladnom vremenu završite tačno ispred vašeg stana ili kuće. Nakon ulaska u toplo, odmah se presvucite, stavite čaj i uradite vežbe istezanja. Neka vruć tuš ili puna kada budu nagrada za vaše trčanje po zimi.

Advertisement. Scroll to continue reading.
6 Comments

6 Comments

 1. Vladimir

  03.01.2010 at 14:08

  Hvala Igore na clanku!

  Kada je trcanje ili bilo koji drugi vid rekreacije u pitanju svi znaju da je pored adekvatnog plana treninga, ishrane i odmora najbitniji KONTINUITET. Sav napor i ulozeno vreme u toku godine gube smisao ako cemo u zimskim mesecima da se pretvorimo u “couch potato” sto bi rekli englezi i vratimo se na nulu. Zbog toga treba naci nacin da budemo aktivni i u ovom periodu vodeci racuna o tome da sebi ne nanesemo vise stete nego koristi.

  Nadam se ce vam sledeci link biti od koristi:

  Puno pozdrava!

 2. Veki

  03.01.2010 at 16:10

  Vladimire, ovaj video je strava. A i lik je baš simpatičan. Hvala što si podelio ovo sa nama. Ako imaš i kad pronađeš ovakve stvari obavezno nam pošalji.

  Obavezna preporuka za sve, a ključ je layering – oblačenje u slojevima.

 3. Vladimir

  05.01.2010 at 11:46

  Lik je zaista zanimljiv, preporucujem da se pogledaju i ostali njegovi klipovi…

  Sto se tice trcanja po hladnom vremenu osetio sam da mi nije problem samo trcanje nego onaj period koji sledi. Najgore je sav znojav i iscrpljen hladiti se po ovoj zimoci. Zato praktikujem da direktno utrcim u svoju zgradu, pazeci na komsije naravno. :)

 4. Вујаклија

  05.01.2010 at 13:20

  Пазећи на комшије, сударајући се са комшиницама! ;)

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

* Naslovna

Uprkos svim diskusijama oko uzroka grčeva pri trčanju, uglavnom svi se slažu sa sledećih pet koraka koje možete preduzeti da do njih ne dođe.

* Naslovna

Naravno, prirodan i logičan odgovor je: NE, svako bi pomislio da nije dobro da trčimo kada smo bolesni. Ipak, kao svi trkači dođu u...

* Naslovna

Obratite pažnju na ovih 10 indikatora koji će vam reći da li da nastavite sa treningom ili je vreme za odmor od treninga. Ako...

* Naslovna

Trčanje je osećaj koji volimo, i želimo da traje. Ipak, povrede su realnost. Dr Irena nas savetuje kako treba razviti aktivnu dugoročnu strategiju prevencija...