Obucite se prema temperaturi. Foto: Flickr - mysza

Obucite se prema temperaturi. Flickr: mysza

Hipotermija je stanje u kojem temperatura organizma padne ispod normalne pri kojoj metabolizam i telo funkcionišu. Naše telo obično ima gotovo konstantnu temperaturu koja se održava mehanizmom termoregulacije. Kada se telo podvrgne hladnoći, naši unutrašnji mehanizmi ponekad nisu u stanju da nadoknade toplotu koja se gubi u okolinu. Niska telesna temperatura od 35,5 °C ili manje može biti fatalna ukoliko se ništa ne preduzme.

Simptomi hipotermije

su: drhtavica, nizak puls, letargija, smanjena koncentracija, a u težim slučajevima i ukrućenost mišića i nesvestica. Dehidratacija ubrzava pojavu hipotermije.

Šta učiniti?

Krećite se da bi se zagrejali. Nađite toplo mesto, umotajte se u ćebad i popijte topao napitak. To može biti čaj, topla čokolada, kakao. Izbegavajte alkoholna pića, jer vas ona neće zagrejati. Naprotiv, ukoliko pijete alkohol desiće se sasvim suprotno – brže ćete gubiti toplotu i tečnost. Alkohol deluje kao vazodilatator, povećavajući protok krvi ka ekstremitetima, što povećava dalji gubitak toplote. Ironično, osobi koja konzumira alkohol se čini da joj je toplije, dok ona gubi toplotu u spoljašnju sredinu.

Trkači koji trče van naselja su u najvećoj opasnosti. Trčite sa partnerom, obucite se prema vremenu, slojevito u funkcionalnu opremu za trčanje. Sintetička tkanina čini da koža ostane suva jer omogućava isparavanje sa nje. Pamuk ne odvodi znoj sa kože već ga upija i lepi odeću za kožu. Mokra koža gubi 25 puta više toplote nego suva koža. Nosite vunenu ili polipropilensku kapu i rukavice. Sa sobom možete poneti i manju flašu sportskog napitka, recimo 1 do 2 dl. Ne zaboravite, da izotonične napitke možete i sami napraviti.

Budite oprezni!

Gubitak toplote je teško predvideti zbog mnogobrojnih varijabli: vrste opreme za trčanje, telesnog BMI, vlažnosti vazduha, inteziteta treninga… Za triatlonce je važno da znaju da se u vodi hipotermija može desiti veoma brzo. Na primer, boravak u vodi u 10°C može da dovede do smrti od hipotermije za sat vremena, dok boravak u ledenoj vodi od 0°C može dovesti do istog ishoda za samo 15 minuta.  Zbog toga triatlonci često koriste nepromočive izolovane kostime za plivanje.

Savetujemo vam i da, ako je ikako moguće, vaše trčanje po hladnom vremenu završite tačno ispred vašeg stana ili kuće. Nakon ulaska u toplo, odmah se presvucite, stavite čaj i uradite vežbe istezanja. Neka vruć tuš ili puna kada budu nagrada za vaše trčanje po zimi.