Ishrana za trčanjeZdravlje

Energetska pića za trčanje

14 komentara

cedevita

Šta preferirate od energetskih pića? Red Bull, Guarana, EnergyS, Gatorade, Powerade, Full Throttle, Isostar ili možda neki drugi napitak? Treba razlikovati energetska pića od vitaminskih, a njih od osvežavajućih. Razlika je očigledna, a ono šta preovlađuje, definiše proizvod.

Energetska pića su „nabijena“ šećerima, tj. energijom, dok su vitamini u manjem procentu. Neka vitaminska pića i ne sadrže šećer, a imaju razne vitamine (naravno veštačke). Osvežavajuća pića su posebna kategorija i kod njih se ne moraju naći ni vitamini ni šećer. Zbog toga ih stručnjaci ne preporučuju, jer nemaju mikronutrijente. Iako nisu preterano opasna, treba ih izbegavati.

Tipovi energetskih pića

Energekstka pića obično delimo na: ready-to-consume , dakle spremne za konzumiranje (limenka, flašica) i just-add-water pića, dakle u obliku praška, koji se dodaje u vodu.

Tržište je ogromno, a proizvođači dolaze i menjaju program, npr. „Top power“ Vršačkog Hemofarma, kojeg nema već godinama. Cedevita je nekada imala solidno vitaminsko piće koja je prestala da proizvodi „cedevita sport“ . U poslednje vreme se i taj program unapređuje, pa verujem da ste primetili raznovrsniji asortiman, kod maltene svih proizvođača.

Izotonični napici

isostarNajvrednija pića koja sportisti, pa i trkači koriste, su izotonici (na primer Isostar). To su pića sa takvom koncetracijom soli kao u ljudskoj krvi – pomalo slana. Znojenjem se izbacuje i so, koja se onda nadopunjuje izotonicima. Zato možda nije preterano pametno upotrebljavati ih u uobičajnoj ishrani bez sportskih aktivnosti. Uostalom slično je i sa kuhinjskom solju koja podiže nivo natrijuma, koji posredno nepovoljno utiče na kardiovaskularni sistem. Sportistima ovo ne predstavlja problem kao populaciji koja nije fizički aktivna, pošto se znojenjem izlučuje višak soli.

Izotonik ili izotonični napitak je ima isti osmotski pritisak kao i krv. Ovo konkretno znači da organizam izotonike automatski apsorbuje kako se oni unose. Kada popijete vodu, ona prvo “čeka” da se veže za elektrolite pa se tek onda apsorbuje. Kod izotonika čija je koncetracija soli identična kao i u ljudskoj krvi ne postoji ovaj period čekanja te se oni apsorbuju maltene odmah.

Ostali sastojci u sporstkim napicima

Poznatija energetska pića imaju slične sastojke koji se javljaju i u klasičnim osvežavajućim napicima. Na primer kofein (kafa, Cola) koji ima određenu ulogu u metabolizmu trkača i čini ga agilnijim. Javljaju se i drugi sastojci, biljnog ili veštačkog porekla. Mnogi proizvođači su izašli u susret kritikama potrošača i zbog sve veće gojaznosti u svoje proizvode su uveli zaslađivače (pogoduju i osobama sa dijabetesom), ali zdravi rekreativci mogu bez problema da koriste i preparate sa šećerom, koji su verovatno zdraviji, iako su kalorijski jači.

Trend je u svetu da se iz pića izbacuju svi „sumnjivi“ dodaci, recimo konzervansi čije loše dejstvo nije naučno potvrđeno, ali postoje neke indicije i klinička istrašivanja koja dovode potrošača da sam raznisli da li želi da koristi pića i hranu koje u sebi sadrže aditive.

Prirodni sokovi

Verujem da znate da postoji još jedna kategorija pića koja to u stvari i nije – sveže ceđeno voće. Ovde sigurno nećete imati problema sa bilo kakvim dodacima, a možete kombinovati sezonsko voće (na primer jagode) sa egzotičnim voćem (kivi, pomoradže, banane…) i onim kojeg ima preko cele godine (jabuka). Tako ćete sami napraviti vašu „dobitnu kombinaciju“ i dati novi impuls vašem zdravlju.

Ne zaboravite da sami možete napraviti izotoničan napitak. U 0,5l vode dodajte sok od jednog (pola većeg) limuna, četvrtinu kašičice soli (na vrh) i dve kašike šećera (uzmite saharozu). Neki u home-made recepte stavljaju i malo sode bikarbone. Biciklisti koriste i rasol.

Energetska pića

konzerveČinjenica je da su energetska pića popularna, a piju ih i deca i odrasli, u školi, na poslu, posle treninga, na pecanju, uz alkohol… Ova pića utiču i na metabolizam, te je organizam sposoban da uradi više sa onim što već ima u rezervama, što nekima od trkača i znači, a drugi od toga zaziru. Ovo rešenje je mač sa dve oštrice. Nakon naglog udara energije, vrlo brzo sledi i nagli pad. Ne zavaravajte se da ste dobili krila. Energetksa pića su vam kao keš kredit – dobijete dobro parče energije odmah, ali je kasniji oporavak problematičan.

Apsorbovanje tečnosti u organizmu

Hladnija temperatura napitaka više prija organizmu, jer je organizam lakše resorbuje. Naravno ne treba preterivati i piti sasvim ledene napitke, jer to može osetljivijim osobama načiniti više štete nego koristi. Temperatura napitaka koji se rashlađeni čuvaju u frižideru su oko 8°C.

SAVET

Stručnjaci su već dali svoj sud i po njima izbor pića je za trke i treninge koje traju max do 90 min (po nekim autorima već do 60 min)  jeste VODA, a preko toga izotonici – energetska pića sa istim sadržajem minerala kao i organizam.

I na kraju, ako niste sigurni šta je najbolje za vaš organizam izaberite vodu. Voda je alfa i omega svih pića i sigurno je dobar je izbor u svakoj prilici.

Gradski vazduh i trčanje. Koliko je zdravo?
Elektroliti i hiper-hidratacija
Tags: ,

Povezani članci

14 komentara. Leave new

 • Čitao sam jednu studiju rađenu za potrebu JNA. Tu je postaojao dijagram brzine apsorpcije vode u zavisnosti od njene temperature. Merili su tako što su kroz neko određeno vreme od ispijanja pregledali sadržaj želudca. Detalja se ne sećam, ali znam opšti zaključak. Što je voda bila hladnija telo ju je brže apsorbovalo.

  Naravno da neko ko je jako zagrejan ne sme da pije preterano hladnu vodu, ali je jasno da pijenjem mlake vode usporava njenu resopciju. Isto tako nivo šećera u piću je obrnuto srazmeran brzini resorpcije. Trebalo bi imati neku zlatnu sredinu, prijatno hladno piće sa malo šećera i dosta mineralnih soli.

  Odgovori
 • Бошко Ступар
  septembar 11, 2009 17:16

  Cinjenica je, a to mi je potvrdio i moj lekar, da se brze apsorbuje hladna voda. Naime, kad popijemo vodu, ona brzo stize u zeludac, i ukoliko je topla, ona omogucava da se prsten na dvanaestopalacnom crevu skupi i da voda na taj nacin sporije prolazi tu barijeru, dok hladna voda taj prsten opusta i stoga se brze aporbuje.

  Naravno, ni u cemu ne treba preterivati, ali sto se treniranja i vode tice, treba piti hladnu vodu uvek kad je to moguce. Mnogi i ne znaju kako se voda pije.

  Treba piti u malim gutljajima – tzv. kvasenje grla, maksimalno do 1 dl odjednom. Sve preko toga najcesce predstavlja teret i postize isti efekat kao i mlaka voda.

  (Svima nam je poznat osecaj kad smo naduti od silne vode koju smo popili, ali smo i dalje zedni jer ta voda ne stize dalje…)

  Odgovori
 • Hvala Bošku i Zlatanu na ovoj dopuni. Dobro je da nas prate i iskusniji triatlnoci i trkači :))

  Odgovori
 • Petrovic Svetozar
  februar 10, 2011 17:57

  Da li je Recharge (http://www.aquaviva.rs/recharge) isotonik?

  Odgovori
 • @Petrovic Svetozar postoje bolje stvari od navedenog i sto se mozes napraviti u kucnoj varijanti ili pogledati na https://www.trcanje.rs/ishrana/izotonicni-napici/

  Odgovori
  • Pročitao sam, ali sam mislio ovo je kupovno pa samim tim i bolje.
   Probaćemo neki napitak iz domaće radinosti – samo zbog preporuke. A kasnije – videćemo.

   Odgovori
 • Ma voda je bog i batina! 🙂

  Odgovori
 • Starconfig09
  april 19, 2012 05:48

  Da li je moguce da preporucujes energetska pica tipa red bul? Ili je ovo samo sala, svi znamo da to nije bas i zdravo, nisu ni ostali sokovi toliko zdravi ali red bul je ravno samoubistvu. Najsigurnije je po meni piti vodu ili limunadu (rucno pravljenu bez secera). Mada neki ljudi imaju problema sa kiselinom pa izbegavaju limun.

  Odgovori
 • Hladna voda sa malo soli u njoj je ok. Energetska pica tipa Red Bull su djubre, doslovno, i kostaju kao da su sa Olimpa. Pogotovo je tuzno kad vidis da se RB konzumira kao dodatak alkoholu (viskiju, rumu, vinjaku…) .

  Posto konzumiranje tecnosti tokom trcanja treba da pomogne (i) pri sprecavanju dehidratacije, onda Red Bull i slicna pica ni pod razno ne bi smeli da se koriste jer mogu da daju kontraefekat…

  Odgovori
 • sta vi znate volim da se drogiram cigarom I enrgedskim napitcima

  Odgovori
 • moguce je

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed