blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

lifestyle

Nauka kaže da je trčanje maratona dobro za vaš mozak

trčanje dobro za mozak

Znamo da je trčanje (i redovna fizička aktivnost uopšte) dobro za naše fizičko zdravlje, ali sve je više istraživanja koja pokazuju da je trčanje dobro za mozak.

Nedavna studija pod nazivom: “Efekti maratonskog trčanja na kogniciju i vaskularizaciju mrežnjače“, se posebno bavila trčanjem maratona i otkrila da je trening za trku od 42,2 kilometra dobar za vaš mozak i krvne sudove mrežnjače, podržavajući ideju da vežbanje povećava neuroplastičnost vašeg mozga.

Studija koja je pratila 100 maratonaca dala je zaključak da je trčanje dobro za mozak

Šta je neuroplastičnost?

Neuroplastičnost je sposobnost vašeg mozga da se reorganizuje formiranjem novih neuronskih veza tokom života. To je ono što omogućava nervnim ćelijama u vašem mozgu (a.k.a. vaši neuroni) da kompenzuju povrede i bolesti i da prilagode svoje aktivnosti kao odgovor na nove situacije ili promene u svom okruženju. Neuroplastičnost je važna jer bez nje učenje i pamćenje ne bi bili mogući.

Kako je izgledalo istraživanje?

Istraživači su uporedili 100 maratonaca (od kojih su 80 bili muškarci) sa 46 sedentarnih kontrolora koji su odgovarali starosti i polu. Proučavali su učesnike tokom perioda od 6 meseci sa šest poseta — 12 nedelja i dve nedelje pre njihovog maratona, odmah nakon maratona, 24 sata, 72 sata i 12 nedelja nakon maratona.

Svaka poseta je uključivala procenu kognitivnih parametara i parametara retinalnih sudova. Na kraju studije, istraživači su utvrdili da redovan trening (kao što je ono što je uključeno u maratonski trening) izgleda da priprema centralni nervni sistem za akutne, intenzivne napade vežbanja.

Ovo ukazuje da može postojati veza između kognitivnih performansi u zadacima velike potražnje i vaskulature mrežnjače, što podržava ideju da vežba poboljšava neuroplastičnost vašeg mozga.

Šta ovo znači za trkače?

Potrebno je uraditi mnogo više istraživanja da bi se bolje razumelo kako trening za maraton (i trčanje na duge staze uopšte) poboljšava zdravlje i funkciju mozga.

Ipak, ovo je obećavajuće istraživanje koje je pokazalo da prednosti trčanja daleko prevazilaze fizičke promene, i dodaje još jedan razlog na listu razloga zbog kojih bi svako trebalo da izađe i krene na trčanje.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Ishrana za trčanje

Imunitet ili imuni sistem predstavlja odbrambeni mehanizam našeg organizma, koji ima ulogu da zaštiti organizam od različitih stranih tela. Deo sistema nam je dat,...

Zdravlje

Možda je teže, ali je važnije. Kada je reč o trčanju u kasnijim godinama, ono samo može da vam podigne kvalitet života.

Zdravlje

Pored stresa, neuravnotežene ishrane i drugih nezdravih navika, sedenje šteti zdravlju i ističe se kao faktor koji je poslednjih godina najviše uticao na pojavu...

Zdravlje

Sedeći život može biti opasan po zdravlje. Što manje sedimo ili ležimo tokom dana, veće su nam šanse za dug i zdrav život. Ako...