Zdravlje

Masaža posle maratona

2 komentara

U okviru 2. Noćnog maratona svi trkači i trkčaice koji su završili trku imali su priliku da iskuse odličan način za oporavak – masažu posle trčanja. Iskustvo je neprocenjivo, te smo u goste na Trčanje.rs pozvali gospodina Dušana Miškića i Ružicu Blizanac, osnivače Garuda centra,centra za psihofizicki razvoj Novi Sad i autore AŠAI terapija masazom u Novom Sadu koji će nam nešto više reći o masaži za trčanje.

Trčanje.rs: Recite nam u par rečenica nešto više o sebi, gde i koliko dugo se bavite masažom?

Garudacentar.com: Garuda centar za psihofizički razvoj nalazi se u Novom Sadu. To je udruženje koje se bavi očuvanjem. praktikovanjem i obukom za različite tehnike tradicionalne medicine vise od 20 godina. U ove tehnike spadaju, različite vrste terapijskih masaža. Reiki tretmani i obuka, terapija bojama, terapija kristalima.

Koje su osnovne dobrobiti od masaže?

Dobrobiti masaže su višestruke, prvo opuštate telo, eliminiše se nakupljena mlečna kiselina u mišićima, ubrzava se cirkulacija krvi, ubrzava se metabolizam limfe, eliminišu se nakupljeni toksini u telu, povećava se pokretljivost zglobova i tela uopšte a veoma je bitno otklanjanje bola koji nastaje iz mnogo razloga. To je samo deo onoga sta postižemo masažom.

Koja su to 3 najvažnija stanja koja masaža rešava?

Otklanjanje bola različitog porekla, vraćanje koštanozglobnog sistema u normalno stanje u smislu statike tela, otklanjanje spazma i napetosti mišića posle napornih fizičkih aktivnosti.

Da li masaža može pomoći prevenciji različitih sportskih i trkačkih povreda? Koje su to?

Naravno da masažu ne treba praktikovati samo kad postoji problem u pokretljivosti ili bol, već preventivno, samo kod nas nije razvijena svest o zdravom načinu života niti smo dovoljno informosani o načinima na koje možemo pomoći sebi da što duže budemo zdravi i pokretljivi. Kada su naši mišići opušteni i bez spazma, kada su ligamenti dovoljno rastegljivi, kada su zglobovi rasterećeni kao i kičma, kada je cirkulacija limfe i krvi normalna, mnogo teže dolazi do povreda i poboljšavaju se rezultati kod onih koji se bave aktivno nekom vrstom sporta.

Da li masaža može biti i terapija za neke povrede?

Ašai masaža ima puno elemenata istezanja kao i manipulacije koje služe da se kosti i zglobovi vrate u svoje fiziološko stanje, tako da su to načini za saniranje povreda.

Koliko često trkači treba da idu na masažu?

Masaža se deli na terapijsku, kozmetičku i sportsku. Sportska masaža se deli na pripremnu i masažu posle sportske aktivnosti, to bi bilo idealno. Ali zadovoljavajuće je da se poseti maser, posle većih opterećenja ili makar jednom sedmično.

Šta je to relaks, a šta parcijalna masaža?

Relaks masaža spada u kozmetičke masaže, predstavlja kombinaciju masažnih pokreta, hvatova i medjuhvatova gde se kao kontaktno sredstvo izmedju ruku i tela koristi ulje ili gel. Parcijalna masaža predstavlja delimičnu masažu samo jednog dela tela npr, ledja i tu se koristi kontaktno sredstvo. Posto se bavimo samo terapijskim masažama one podrazumevaju holistički pristup telu, to znači da se telo posmatra kao celina nikako kao delovi, ne radimo takve vrste masaža.

Kao stručnjak, koju biste vi masažu preporučili fitnes trkačima (lagano trčanje par puta nedeljno) i onim angažovanijim (4-5-6 puta nedeljno uz jake intezivne treninge)?

Kroz naše dugogodišnje iskustvo, terapijske masaže su nešto najbolje za naše telo, mogu se raditi bebama, trudnicama, odraslim ljudima, sportistima kao i starim osobama, naravno uvek se masaža prilagođava starosti osobe kao i njenom zdravstvenom stanju a i pragu bola osobe.

Da li masaža može imati negativne efekte?

Pravilno odrađena masaža na podu od strane stručne osobe nema negativnih efekata. 2008 godine donet je Zakon o Tradicionalnoj medicini koji reguliše ko se time može baviti, mi imamo licencirane stručnjake.

Koji tip masaža vaš centar radi?

Već smo pomenuli holistički pristup telu, pa tako radimo samo različite vrste terapijskih masaža. Posebno bismo stavili akcenat na Asai masažu jer ona predstavlja skup razlicitih tehnika koje smo uklopili i prilagodili čoveku naseg podneblja. Ona sadrži elemente refleksologije, osteopatije, Siatsu-a, hiroprakse, Yumeiho i Wat.Po masaže.

Recite nam nešto više o vašem centru. Gde radite i kako možemo rezervisati masažu kod vas i po kojoj ceni?

Trenutno smo u fazi nalaženja novog prostora, masaže najčešće radimo u prostorijama osoba koje masiramo iz jednostavnog razloga jer je za njih to mnogo bolje, jer posle masaze treba barem pola sata odmoriti. Masaža traje oko sat vremena, ustvari oniliko koliko ja za Vaše telo u tom trenutku najbolje i košta 10 Eura.

Masaža se može rezervisati na telefone

  • 063-544-811 Miskić Dušan
  • 064- 20-70-503 Blizanac Ružica
Nađite više vremena za sport
Par saveta za higijenu trkačica
Tags: , ,

Povezani članci

2 komentara. Leave new

  • Dobre bi bile neke preporuke za dobre sportske masazere u Beogradu, racunajuci da je trcanje.rs u ovim prvim koracima ipak klub iz Beograda. Dakle, bilo ko – bilo kakve preporuke – mozda cak i osnivacu Garuda centra imaju neke preporuke…
    Hvala unaprijed

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed