Naoko – deluje kao i svaki drugi trening, lagano se vrte krugovi sa osmehom na licu. Odjednom – osmeh zamenjuje dobro poznata grimasa. Bol, tuga i neverica. Povreda… Ovo je česta posledica kada zanemarimo pitanje kako nastaviti trening nakon odmora.

Zašto nam je toliko teško da priznamo da nismo spremni?

Poznajem par trkača i trkačica koji se nikada nisu ozbiljno povredili/oštetili na trčanju. Za povrede uvek imamo sijaset objašnjenja, ali za nepovređivanje uvek samo jedno: pridržavali su se plana i plan je bio profesionalan. Jednostavno kako deluje, u praksi se od ovoga najčešće odstupa. Razloga je mnogo:

nedostatak vremena – ne stižemo da pratimo plan, preskočimo nedelju dve pa samo nastavimo sa svojom grupom, koja je u međuvremenu daleko odmakla

prenatrpan kalendar – trčimo sve što stignemo, praveći se ludi na činjenicu da nam po planu npr baš tog vikenda stoji 12km kada mi istrčimo polumaraton viška

povuče nas – mislimo da možemo brže, duže, više…

ne volimo da gubimo – ovo je možda i najpodmukliji razlog, jer ma koliko govorili sebi da se ne takmičimo, postoji deo u nama koji je visoko kompetativan i na pomisao da će opet biti među najsporijima ili da će ga opet prestići ::::::::::::::::::::: /umetnite osobu po izboru/ naježi nam se kosa na glavi.

kako posle povrede

“Dogodilo se meni”

Moj slučaj je klasičan nedostatak vremena za trening i nepristajanje da se toj realnosti pogleda u oči. Hronično propustim nedelju dve treninga i pokušavam da nastavim gde sam stala. BIG no-no.

Znajući sve što znam – zašto istrajavam u ovom pogubnom procesu?

Prvi odgovor je očit – volim da trčim. Ideja da na pauzu odgovorim pauzom mi deluje strašno pogrešno.

Odgovor dva – moram da trčim. Uprkos svemu, postoje trke u kalendaru koje naprosto moraju da se ispoštuju.

Usred tog pogrešnog tempa, dogodilo se i par sitnijih povreda.

Kako da nastavite kada pauzirate?

Ukoliko ste napravili nedelju dana pauze – nastavite gde ste stali, ali ne forsirajte brzinu, držite se samo dužine.

Ako ste napravili dve nedelje pauze – prepolovite plan za 50%

Ako ste napravili tri – četiri nedelje pauze – istrčite samo 30% planiranog.

Ako ste napravili više od šest nedelja –  počnite sa kombinacijom hodanja i trčanja – 10min zagrevanja brzog hoda praćenog sa izmenama na sto metara 100m hoda /100 trčanja.

Naglasak svakom rekonvalescentu mora uvek da bude na dužini, nikada na brzini. Dok ne skupite 25km nedeljno dužine ne treba ni da pomišljate o tempu kojim trčite. Isto tako, nemate šta da tražite na brdima, sačekajte da vam se meka tkiva oporave pre povratka uzbrdicama /a posebno nizbrdicama.

Ukoliko vam je 100/100 previše sporo – Competitor runner daje i zanimljivo pravilo od 2 minuta:

Kada istrčite prvih 10 minuta nakon povratka trčanju pratite svoje telo – ukoliko vam je sve ok, dodajte 2min sledeći put.

Prvi put kada osetite bol ili nelagodnost nakon treninga – oduzmite 2minuta.

 

planovi za trčanje