Zdravlje

DA LI METABOLIZAM ZAISTA USPORAVA POSLE 30. GODINE?

Nema komentara

Da li i vi mislite da je glavni krivac dobijanja na težni i smanjenog sagorevanja kalorija posle 30. godine to što metabolizam usporava? Ako je to slučaj, tu smo da vas razuverimo!

Vaš metabolizam se najverovatnije nije promenio od vaših 20-ih!

Suprotno popularnom verovanju, stopa sagorevanja kalorija odnosno metabolizam ostaje nepromenjen od 20. do 50. godine prema novom istraživanju. Tek nakon 60. godine, metaboličke aktivnosti zaista počinju da opadaju.

Šta nam nova studija govori o metabolizmu?

U novoj studiji, istraživači su analizirali sagorevanje kalorija kod više od 6.600 ljudi u njihovom svakodnevnom životu, starosti između jedne nedelje i 95 godina u 29 zemalja.

Prema rezultatima, bebin metabolizam raste, pri čemu dete od godinu dana troši kalorije za oko 50% brže u odnosu na veličinu svog tela nego odrasli.

Ovaj procenat opada postepeno tokom detinjstva, a onda se stabilizuje u većem delu odraslog doba.

Da li više kalorija sagorevamo u tinejdž dobu?

Dakle, uverenje da je tinejdžersko doba i 20. vreme kada sagorevanje kalorija dostiže svoj vrhunac zapravo nije istinito. Umesto toga, dostiže vrhunac sa godinu dana, a počinje da opada od 60., i ostaje relativno stabilan između.

Ova studija je objavljena u časopisu Science, kao rezultat rada međunarodnog tima naučnika, uključujući John Speakman-a sa Univerziteta u Aberdinu.

„Metabolizam bebe koja ‘guta’ gasove može delimično da objasni zašto deca koja ne dobijaju dovoljno hrane tokom ovog razvojnog perioda imaju manje šanse da prežive i odrastu u zdrave odrasle osobe. Nakon početnog skoka u detinjstvu, podaci ukazuju da metabolizam usporava za oko 3% svake godine sve dok ne dostignemo 20., kada se izjednačava u novu normalu.“

prof John Speakman

Kada metabolizam usporava?

Uprkos naletima rasta tokom adolescentskog doba, ne dolazi do porasta dnevnih potreba za kalorijama. Zaključili su da je potrošnja energije tokom 20-ih, 30-ih, 40-ih i 50-ih godina najstabilnija, i ne opada do 60-ih.

Ovo usporavanje je postepeno i iznosi samo 0,7% godišnje, a može doći i do 26% manje potrebnih kalorija ljudima starijim od 90 godina.

Ako osećate da vam je metabolizam sporiji u 30-im i 40-im u poređenju sa 20-im, krivac nije metabolizam, već vaš način života.

Drugi profesor, Herman Pontzer, sa Duke Univerziteta u Severnoj Karolini je rekao: „Stvarno smo mislili da će pubertet biti drugačiji, a nije.“

Drugo iznenađenje za naučnike je bilo srednje doba. Uvreženo je mišljenje da sve kreće nizbrdo nakon 30. godine, ali postoji više faktora zbog kojih se promene u težini dešavaju tokom naših najboljih radnih godina, međutim, metabolizam nije jedan od njih.

Usporavanje je postepeno i iznosi samo 0,7% godišnje, ali nekome u 90-im treba 26% manje kalorija. dnevno nego neko u srednjim godinama.

Koliko vas je iznenadilo ovo istraživanje? Pišite!

Trčanje makar jedan sat nedeljno može umanjiti smrtne rizike
Seks ili trčanje – šta troši više kalorija?
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed