Kako trčati kada se pojavi alergija na polen?

Trčanje i alergija na polen ne idu zajedno. Nakon hladne i klizave zime, mnogim trkačima u proleće polen kvari trkačku idilu. Takođe posle toplog leta kada vrućine sprečavaju veliku koncentraciju alergena u vazduhu, na jesen dolazi do zahlađenja i rasta koncentracije alergena koji nas ometaju. Evo par dobrih saveta kako da prevenirate i ako već niste, pobedite dosadno kijanje tokom trčanja.

Počinje sezona ambrozije – zahlađenje donosi rast koncentracije ambrozije u vazduhu

Rukovodilac monitoringa alergenog polena iz Agencije za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović kaže da je u toku prošle nedelje bilo dana kada je broj polenovih zrna u metru kubnom vazduha iznosio 61, što je duplo ako se uzme u obzir da je granična vrednost 30. Ona upozorava da će zahlađenje doneti rast koncentracije, koju s oborile tropske temperature, te da je ovo poslednje upozorenje za alergične da se pridržavaju svoje antihistaminik terapije.

Alergija na polen i kako je prepoznati

Kako nastaje alergija? Alergija nastaje kao reakcija organizma na strane supstance, poput polena, otrova pčele ili dlake kućnih ljubimaca. Organizam alergične osobe veruje da su ove supstance štetne po njega, pa imuni sistem reaguje kada se ove supstance nađu u našem organizmu.

Simptomi alergije su:

  • Zapušen nos
  • Kijanje
  • Vlažan nos
  • Šištanje (pri disanju)
  • Kašalj
  • Svrab i suzne oči
  • Svrab na koži
  • Glavobolja i osećaj pritiska u glavi

Ako imate znakove i simptome alergijiskih oboljenja možete iz krvi uraditi test IgE (Imunoglobulin E). Imunoglobulin E (IgE) se određuje osobama koje imaju znakove i simptome alergijiskih oboljenja, osobama koje su kandidati za anti-IgE terapiju, kao i osobama obolelim od astme i cistične fibroze kad se sumnja na postojanje bronhopulmonarne aspergiloze.

Kako da proverite da li ste pod akutnoj fazi alergije?

Da li je trčanje uzrok alergije?

Iako trčanje nije direktan uzrok alergije, aktivnost ovog tipa može da pospeši njen razvoj.

Kada trčimo napolju, naše telo je suočeno sa mnogim izazivačima alergije kao što su polen, ambrozija ili trava. Kako ovi alergeni putuju kroz vazduh, a naše disanje je ubrzano tokom trčanja, tako je i količina i brzina kojom udišemo alergene tokom trčanja veća.

Ova pojava nije samo smetnja pri trčanju, ona može i da ugrozi bezbednost trkača.

Alergija na polen ima sledeće efekte

Ukoliko se alergijske reakcije ne tretiraju, iz njih može da se razvije alergijska astma. U svetu se poslednjih godina beleži rast ove bolesti.

Kada je alergična osoba izložena alergenima, telo oslobađa histamin kako bi se izborilo sa okupatorima. Kada se dogodi da histamin dođe do pluća i disajnih puteva, doalzi do inflamacije i iritacije. Ukoliko se inflamacija razvije disanje postaje neverovatno otežano.

Saveti za prevenciju alergija pre i posle trčanja

Jutro je period dana kada je najveća koncentracija polena, ali ni trčanje popodne vas neće spasiti. Po pravilu, zagađenje vazduha je najveće popodne. Evo šta možete da uradite:

Nosite naočare za sunce će u dobroj meri zaštititi vaše oči od alergije.

Prekrijte lice i noc – osite masku ili bandanu za trčanje.

Vaša kosa je magnet za polen. Čak i kada završite trčanje polen ostaje na vašoj glavi i vi nastavljate da ga udišete.

Trkačku opremu odmah bacite na pranje, takođe iz razloga što ona zadržava polen.

Posle trčanja se odmah istuširajte i sperite alergene sa sebe.

Nemojte da trčite po vertrovitim danima, jer vetar povećava njegovu konceraciju u vazduhu.

Lagano se zagrejte i uđite u jaki deo treninga sa naviknutim plućima.

Trčite na traci. Ako ne trčite, koristite u zatvorenom prostoru prečišćivač vazduha.

alergija na polen - kalendar cvetanja biljaka
Ono što možete da uradite kako biste sprečili alergijske reakcije u ovom periodu godine je da pratite izveštaje na medijima o količini polena. Kalendar cvetanja; Izvor: deskgram.org

Korišćenje lekova za alergiju

Ono što je ipak sigurno jeste da odete do apoteke ili još bolje lekara alergologa ili pulmologa koji vam može pripisati medikament. Postoje različite vrste ovih sredstava, a po pravilu gotovo su sva neinvazivna tako da ih i bebe mogu koristiti.

Neki od lekova koje možete koristiti su: Pressing, Aerieus (Erijus), homeopatski Polinol, Syunopen, Loratadin i još pregršt drugih. Naravno, pre upotrebe uvek posavetujete lekara ili barem farmaceuta od koga ćete kupiti takav lek.

Ukoliko koristite pumpicu zbog astme (npr Ventolin) iskoristite je 15 minuta pre trčanja.

PAZITE: Ukoliko i pored lekova ne kontrolišete alergene možda je potrebno uraditi alergijske probe i vakcinaciju – ali to u svakom slučaju proverite kod lekara.

Podelite sa nama u komentarima: Kako se vi nosite sa alergijama? Jel vam smetaju kad trčite?

škola trčanja