Trening

Zašto je klasična muzika dobra za vežbanje?

2 komentara

Ako pripadate grupi ljudi koji izbegavaju teretane zbog muzike koja vam smeta, ili ste pobornik trčanja samo sa svojim mislima u glavi, klasična muzika vam može promeniti mišljenje. Naučnici su utvrdili da nam muzika zaista pomaže da izvučemo najviše iz treninga. Međutim, brzi ritmovi i muzika kakvu danas puštaju u teretanama nisu nužno najbolje rešenje.

Zašto je klasična muzika dobra za trčanje?

Ipak, svaka muzika, pa iako nismo njen ljubitelj, ima ritam. A pokazano je i dokazano da nam ritam pruža mogućnost da treniramo jače i duže. Džek Luis, naučnik koji je istraživao pojave vezane za vežbanje i muziku, kaže da klasična muzika sem ovoga krije još neke benefite za one koji je slušaju na treningu.

Klasična muzika opušta

Neka istraživanja čak pokazuju da je telo opuštenije kada za vreme treninga u pozadini slušate klasičnu muziku nego kada vežbate u tišini.

Po njemu je energična, ali ne previše agresivna klasična muzika najbolji izbor. Ne samo što povećava brzinu, snagu i izdržljivost u treningu, već opušta i smanjuje krvni pritisak, broj otkucaja srca u minuti… Dodatno, oni koji slušaju klasičnu muziku imaju, kako su istraživanja pokazala, manje kortizola u krvi. Dakle, više klasike, manje stresa.

Predlog doktora Luisa, kao najbolje kompozicije za trening – Betovenova 4. simfonija

Uskladite muziku sa otkucajima srca

Kao što može da opusti, muzika može i da ubrza rad organizma. Tačnije, brži ritmovi šalju mozgu signal da telo treba da se aktivira. Ovo saznanje može da vam bude od koristi kada budete formirali svoju trening plejlistu. Ili čak spisak pesama za neku trku.

Muzika motiviše

Muzika je ta koja daje ritam, međutim, sasvim je prirodno da nekima od nas jednostavno smeta da je slušamo u toku treninga.  Ipak, ako vam smetaju slušalice u ušima, možete sebi da pustite omiljenu pesmu ili nekoliko pesama koje vas podsećaju na neki lep događaj, pre treninga. Ovo može da bude i vaša praksa da se motivišete kada vam nije baš do treninga.

Mogućnosti su mnoge, muzika je tu da nas pokreće. 

Za inspiraciju i materijal za ovaj tekst se zahvaljujem Beogradskoj filharmoniji.

Evo još jednog predloga za najbolji kompromis između klasične i popularne muzike. Čitava lista je genijalna.

Najbolji način da slušate klasičnu, ali i bilo koji drugi žanr su dobre slušalice! Bacite pogled na selekciju Filips slušalica kod nas!

Da li su dve nedelje dovoljne da ispadnete iz kondicije?
Da li se isplati trčati po vetrovitom danu?
Tags: , , ,

Povezani članci

2 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed