blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trening

Zašto je klasična muzika dobra za vežbanje?

Muzika i trčanje? Neki trkači ne mogu da je smisle, neki ne mogu da smisle trčanje bez nje, a neki je nekada vole, nekada ne. Sa druge strane, neko voli jedan žanr popularne muzike, neko neki drugi… Šta kažete koliko ima onih koji slušaju klasičnu muziku dok trče?

Ako pripadate grupi ljudi koji izbegavaju teretane zbog muzike koja vam smeta, ili ste pobornik trčanja samo sa svojim mislima u glavi, klasična muzika vam može promeniti mišljenje. Naučnici su utvrdili da nam muzika zaista pomaže da izvučemo najviše iz treninga. Međutim, brzi ritmovi i muzika kakvu danas puštaju u teretanama nisu nužno najbolje rešenje.

Zašto je klasična muzika dobra za trčanje?

Ipak, svaka muzika, pa iako nismo njen ljubitelj, ima ritam. A pokazano je i dokazano da nam ritam pruža mogućnost da treniramo jače i duže. Džek Luis, naučnik koji je istraživao pojave vezane za vežbanje i muziku, kaže da klasična muzika sem ovoga krije još neke benefite za one koji je slušaju na treningu.

Klasična muzika opušta

Neka istraživanja čak pokazuju da je telo opuštenije kada za vreme treninga u pozadini slušate klasičnu muziku nego kada vežbate u tišini.

Po njemu je energična, ali ne previše agresivna klasična muzika najbolji izbor. Ne samo što povećava brzinu, snagu i izdržljivost u treningu, već opušta i smanjuje krvni pritisak, broj otkucaja srca u minuti… Dodatno, oni koji slušaju klasičnu muziku imaju, kako su istraživanja pokazala, manje kortizola u krvi. Dakle, više klasike, manje stresa.

Predlog doktora Luisa, kao najbolje kompozicije za trening – Betovenova 4. simfonija

Uskladite muziku sa otkucajima srca

Kao što može da opusti, muzika može i da ubrza rad organizma. Tačnije, brži ritmovi šalju mozgu signal da telo treba da se aktivira. Ovo saznanje može da vam bude od koristi kada budete formirali svoju trening plejlistu. Ili čak spisak pesama za neku trku.

Muzika motiviše

Muzika je ta koja daje ritam, međutim, sasvim je prirodno da nekima od nas jednostavno smeta da je slušamo u toku treninga.  Ipak, ako vam smetaju slušalice u ušima, možete sebi da pustite omiljenu pesmu ili nekoliko pesama koje vas podsećaju na neki lep događaj, pre treninga. Ovo može da bude i vaša praksa da se motivišete kada vam nije baš do treninga.

Mogućnosti su mnoge, muzika je tu da nas pokreće. 

Za inspiraciju i materijal za ovaj tekst se zahvaljujem Beogradskoj filharmoniji.

Evo još jednog predloga za najbolji kompromis između klasične i popularne muzike. Čitava lista je genijalna.

Najbolji način da slušate klasičnu, ali i bilo koji drugi žanr su dobre slušalice! Bacite pogled na selekciju Filips slušalica kod nas!

2 Comments

2 Comments

  1. Милан Марјановић

    23.01.2013 at 12:45

    Нема мотивације без репа! :)

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Gedžeti za trčanje

Predstavljamo vam Philips GO A6606 bežične slušalice koje su napravljene da zadovolje sve potrebe trkača. Koje potrebe trkača zadovoljavaju PHILIPS GO A6606 Ključni benefiti...

Trening

U teretanama i fitness klubovima konstantno ide muzika koja podstiče na trening, motiviše i vuče napred. Međutim, ukoliko trčite sami napolju, bez ekipe koja bi...

Trening

Za vrstu muzike se opredeljujem prilikom oblačenja opreme, a izbor je uslovljen mojim ličnim stanjem, kao i samom vrstom treninga, a klasična muzika mi...

Trening

U isčekivanju snega i odbrojavanju do Nove Godine poklanjamo vam jednu moguću plejistu za trčanje zimi. Koje pesme su vaš praznični izbor?