MaratonTrening

Trening za maraton – minimalni plan

40 komentara

trening za maraton minimalni

Maraton je ozbiljan poduhvat za neiskusne trkače, pa mu treba prići sa poštovanjem. Da bi neko mogao istrčati 42,2km potrebno je da je u stanju da može na početku treninga da trči, hoda, džogira sat vremena, bez obzira na brzinu. Ovde nema potrebe da se pitate kako postati trkač, to već jeste, već kako postati maratonac. Obično se početnici ne odlučuju odmah za ovako velik korak, već kreću sa trkama na 5, 10km ili polumaratonom. To je i logično, jer su te trke lakše za trčanje, ima se više snage, manje se kalkuliše, a i nisu toliko iscrpljujuće kao maraton.

S obzirom da redovno trenirate, sigurno imate rutinu u treninzima i znate na šta možete računati kad obujete patike. Najteži deo sedmičnog treninga se tiče dužine, to je dužinski spori trening čiji je jedan od ciljeva izgrađivanje izdržljivosti koja će vam biti osnova trčanja maratona. Tempo u početku zaboravite, to će doći posle, a bi bilo vam pametnije da ne forsirate ako niste stekli kondiciju i izdržljivost.

Ako vam posle uvodnog entuzijazma zbog monotonosti treninga postane dosadno, može se desiti da dođete u iskušenje da propustite dan-dva treninga. Oduprite se tome jer plan/ raspored zavisi od kontinuiteta trčanja. Ako iz nekog razloga propustite nekoliko dana u nedelji, nemojte peskočiti i ići na sledeću, već tu sedmicu ponovite. Naravno, ako je plan tako koncipiran da u startu imate 16 sedmica do maratona, onda pomeranja nema, ali može se desiti da vas tih nekoliko propuštenih treninga koštaju dragocenog vremena na trci, a mogu da dovedu i ceo plan u opasnost. To se naročito odnosi na finalne 3-4 nedelje do trke.

[table “12” not found /]
Trening za polumaraton: napredni plan
Trening za maraton – optimalni plan
Tags:

Povezani članci

40 komentara. Leave new

 • Ne znam da li ovo spada baš u ovu temu, ali je zgodno pitanje:
  Recimo da neko odluči da prati 16. nedeljni plan. Da bi uračunao eventualne prehlade i povrede, reši da doda još 3-4 nedelje preko i da počne da da trenira po planu 20 nedelja pre samog maratona. Šta treba menjati u slučaju da nema povreda ni prehlada, te se plan završava za 16 nedelja? Šta raditi preostale 4 nedelje?

  Odgovori
 • Napisao sam negde komentar, pitaj boga gde… Možeš da primeniš ovaj princip kao da ti je pomeren datum trke X nedelja…

  http://www.halhigdon.com/marathon/alternatemarathon.htm

  ‘Si se odlučio za Beogradski, da ga overiš u svom gradu 🙂

  Odgovori
 • Željko Vrbovčan
  decembar 1, 2010 08:28

  Ja ću pokušati da, po ovom planu, se pripremim za Beogradski maraton.
  On bi mi trebao biti prvi.

  Trening počinje 1.1. 2011.

  Odgovori
 • Hvala Ivane, to je to!
  Nisam odlucio jos. Hteo bih da krenem da se spremam kao da sam odlucio, pa da procenim tokom januara/februara da li cu ici ceo ili pola.

  Odgovori
 • Petre,
  Ako misliš da ćeš biti sprečen da plan odradiš za 16 nedelja pa kreneš recimo 20 nedelja pre održavanja trke po planu, a recimo ništa se ne iskomplikuje, kako se približavaš datumu trke tako ponavljaš prethodnu nedelju (ali ne uzastopno). Recimo da si krenuo sa 4 nedelje viška znači imaćeš 4 ponovljene nedelje ako ništa loše ne pođe po planu. Bitno je uočiti da poslednjih 3-4 nedelje pre trke ne praviš ponavljanja nedelja viška.
  Ali ako ti se iskomplikuje onda si napravio pravu stvar… onda se vratiš jednu ili dve nedelje i ideš dalje…

  Odgovori
 • @Petre bolje se dobro pripremi za polumaraton i kad se ustališ na rezultatu 1:30:00,0 1:40:00,0 onda počni da razmišljaš o maratonu,ovako ćeš samo „pucati po svim šavovima“ i ostavićeš trčanje … a to stvarno ne želiš

  Odgovori
 • @Petre evo ja se ovako laicki slazem sa mig-om.
  Ustvari sve zavisi sta ti je cilj. Ako je samo da istrcis, to se moze ovako.
  A ako zelis da to odradis psihicki jak i svestan sta mozes da postignes jer ces upoznati svoje telo do tad, moj savet poslusaj miga.
  Trcim 13 godina polumaraton doduse jedan godisnje, a ove godine strasan napredak 7 komada, i jos se nisam odlucio za ceo maraton a licni mi je 1:34:17
  Jos jedan razlog je sto maraton trazi skoro pa 2x vise vremena za treniranje. A kad bi popravio vreme polumaratona, onda mozes da ubacis samo 2x nedeljno trening duzine za maraton i prebacis se na njega. Mig moze li ova moja zamisao da upali ako odlucim u zadnjih 2 meseca 4-ro mesecne pripreme pred Beogradski maraton da se sa 21km preojrentsem na 42?

  Odgovori
 • imam i ja pitanje. Po svemu
  sudeci,ko ne trci maratone i polumaratone taj nema
  motiva da trci. To je
  ono moje lutanje
  ili nedoumica! Posle godinu dana trcanja
  tacnije godinu i tri meseca,vec dolazi do zasicenja,mada
  sam zadovoljan jer sam
  od totalne nule,dosao na preko 1000 km,oko 4 km dnevno(od 11-og maja vodim dnevnik). Sad sam blizu da krenem u teretanu i smanjim trcanje na nuzno zlo,zbog katabolizma i gubitka misicne mase(nema misicavog maratonca,cini mi se!). E sad kad pitam ljude kazu trcis a mrsav si haha,ja
  to znam
  ali trcanje mi je dalo snagu kad mi je bilo tesko,imao sam ubrzan rad srca,tahikardiju. Sad
  mi u mirovanju radi 50 u min,kad lezim. Sve sam postigao sam uceci i sa ovog sajta! Eto to je ukratko moj trkacki deo,11.5 km mi je rekord,nisam isao do krajnjih granica. Toliko nadam se da nisam ugnjavio.

  Odgovori
 • Zorane, šta za tebe znači trčanje?
  Zašto ti je važno da trčiš?
  Trčilš li zbog zdravlja ili dobrog izgleda?
  Šta ti je potrebno da bi bio zadovoljan sa svojim treningom i izgledom?
  Da li ti je važnije šta drugi kažu ili kako se ti osećaš?

  To su pitanja. Ne opterećuj se odgovorima na sajtu, pokušaj da odgovore pronađeš u sebi. Ti si najbojli ekspert za sebe. Budi hrabar u svojim odlukama.

  Odgovori
 • Petre, i meni su rekli da je 5 meseci malo za pripreme za maraton. No, ja sam se stvarno pripremao, a trčati u Bg je veoma poseban događaj za celu familiju. Znaš ono supruga, ortaci, prijatelji, porodica na stazi i na cilju. very special day. verujem da već jesti, ali bićeš pravi inspirator u okruženju!

  Želim da kažem, da maraton nije zezanje (ima ljudi koji su i uz neozbiljne pripreme istrčali), no ukoliko se odlučiš za full varijantu, pripreme shvati ozbiljno i nema da se brineš.

  Eve ga Timoti Feris, ljubila ga majka

  Ask, “Why Not You, Why Not Now!”

  “That’s precisely the question everyone should be asking—why the hell not? – Why not you, why not now…”

  I like what Timothy said in his book, The Four Hour Work Week, he said, “The fishing is best where the fewest go, and the collective insecurity of the world makes it easy for people to hit home runs while everyone else is aiming for base hits. There is just less competition for bigger goals. If you are insecure, guess what? The rest of the world is, too. Do not overestimate the competition and underestimate yourself. You are better than you think.”

  Odgovori
 • Zoki prije svega,možda bi trebao da odeš na Košutnjak(Republički zavod za sport)..osluškuj svoje tijelo i uživaj u trčanju,ako baš voliš trčanje, a iz toga proizilazi i nekakav naš lični cilj,..bez cilja,staža ili kontinuiteta je besmisleno razmatrati programe,naročito za maraton(strpljen-spašen)….Pavle,za nas rekreativce je možda previše trčati dužinske treninge 2x sedmično,,iz mog ugla,,,

  Odgovori
 • Petre ..korak po korak.. niko nije poceo da hoda pre nego sto je prvo propuzao i niko nije potrcao pre nego sto je prvo prohodao. samo opusteno i pametno i kao sto je Veki rekao prvo moras znati sta za tebe trcanje znaci? sve ostalo zavisi od tog odgovora.. sve najbolje i jos jednom.. samo mudro 🙂

  Odgovori
 • Bane, u potpunosti se slažem da je jedna dužina nedjeljno više nego dovoljna. Puno drugih stvari treba odraditi kojima se unapređuje snaga, stabilnost i tehnika. I sam znaš da čak detalji u tehnici i slabosti pojedinih dijelova muskulature jako utiču da iskorištenost ukupnog potencijala trkača. Trkači početnici obično počnemo graditi kuću od krova, a zaboravimo na temelje tj. sve one „sitne i dosadne vježbice“ sa kojima jačamo muskulaturu i činimo naše tijelo kompaktnijim. Skoro svi veliki maratonci su najprije bili vrhunski trkači na 5.000 i 10.000 m. Slažem se sa ostalima koji tvrde da jedini pravi put ka maratonu vodi preko puno jakih kraćih trka i polumaratona. To je put, a ako neko hoće prečicom, kao što je ova moja tvrda glava htjela, onda ta glava mora biti tako tvrda da razbije onaj strašni zid na 30-36 km, inače …..mrka kapa. „Preko preče, naokolo bliže.“

  Odgovori
 • mig, meni je strašno sumnjivo ovo što ti kažeš „@Petre bolje se dobro pripremi za polumaraton i kad se ustališ na rezultatu 1:30:00,0 1:40:00,0 onda počni da razmišljaš o maratonu,ovako ćeš samo “pucati po svim šavovima” i ostavićeš trčanje … a to stvarno ne želiš“
  besmisleno je, iskreno mislim. prvo, nije nužno da će pucati po svim šavovima. drugo, zašto bi ostavio trčanje, sve i da mu je toliko traumatično to prvo maratonsko iskustvo?
  nije mi jasno, a ovo se ne tiče tebe specifično, nego uopšte onako – čemu tolika mistifikacija maratona? što, kao, to je tako nadljudski napor da kad jednom odradiš, ako ga ne odradiš opušteno – zamrzećeš trčanje? baš ne mislim tako.
  možda ti to, mig, kao ozbiljan trener, ne vidiš, ali za običnog čoveka maraton jeste (i treba da bude, čini mi se) distanca koju mogu da trče i sporaći i rekreativci i amateri, i zašto bi bilo neophodno biti solidan u polumaratonu pre nego što bi se uopšte razmišljalo o maratonu? rastući broj maratonaca na svetu to pokazuje.

  Odgovori
 • A samo sam pitao hipotetički 🙂
  Evo ovako: prvi test pada verovatno u nedelju na Adi, do 5k lagano. Mislim da je povreda prošla. Ako sve prođe kako treba, idemo lagano, ali disciplinovano po ovom ili sličnom planu. Računam, tokom nedelja treninga ću videti da li telo hoće ili ne. Svakako ću da budem spreman za polumaraton. Vreme me ne interesuje, ali mi je jasna veza da što brže mogu da ga istrčim, biće mi lakše.
  @Vuja odlično, baš to me je i interesovalo, znači da moja ideja ima smisla.
  @Pavle cilj mi je samo da istrčim. Nije važno čak ni kad, ni gde, BG ili negde drugde. Jednog dana, sledeće godine ili neke druge. Ispunjavam preduslov ovog i ostalih minimalnih planova koji mogu da se nađu na netu, ako ne spremaju rekreativca za onoliko nedelja za koliko piše, onda i nisu neki planovi.
  @Mig Kapiram da ću tako steći samopouzdanje i dobru bazu, pa će mi i trening za maraton i sama trka biti lakši. Lako može da se desi baš to što ti kažeš, a da ja ipak istrčim maraton sledeće godine, možda ne u BG. Trčanje ne ostavljam, volim napore i izazove koji uz to idu. Za mene je trčanje misaona igra, nema pucanja po šavovima :). A inače, sumnjam da mogu da trčim preko 14 km/h duže od 2 minuta, pa ta vremena neću skoro da razmatram 🙂
  @Ksenija kao neko ko nije pretrčao maraton moje mišljenje i nema neku težinu, ali po meni to jeste nadljudski napor i nije distanca koju mogu i treba da istrče svi. Ozbiljne pripreme su neophodne, a one razdvajaju ozbiljne i neozbiljne sporaće, rekreativce i amatere. Nije za svakog.

  Odgovori
 • @Ksenija,prvo pođeš od sebe,……….. Tvoj Beogradski maraton bio je,čini mi se,ti me ispravi 4:42:… i nešto sitno 23-28sek,
  1.Koliko ti je trebalo vremena da dođeš sebi?
  2.Tvoje realno vreme na tačno izmerenoj stazi polumaratona je grubo,između 1:54:00 i 1:57:00
  3.Tvoje realno vreme bi trebalo da bude u maratonu ispod 4:10:00!u minusu si malo više od 30min!
  4.I svi treba da trče i joggeri,rekreativci i vrhunski radi sebe i svog zdravlja …ALI postoje zakonitosti u treningu za bilo koje trčanje,od rekreativaca do vrhunskih sportista,od sprintera do ultramaratonaca kao i zakonitosti u bilo kojem ili kom drugom poslu,pa i u tvom kojim ćeš se sutra ti baviti.Pa zar bi ti meni dala beviplex kad bi imao upalu pluća,pre nego inekcije gentamicina od …mg!
  5.znanjem,strpljenjem i snagom volje se dolazi do rezultata bez povreda,dugog odsustvovanja,bez lutanja u treningu,….
  6.Petru sam rekao samo iskreno moje mišljenje…a njegovo je da li će ga prihvatiti ili ne.

  Odgovori
 • @Veki sve se razumemo. Samo jedno pitanje: da li je TF trčao maraton nekad?

  Odgovori
 • @mig: pogodio si sve, u sekund 🙂 moram samo da napomenem, zarad ovoga što ću reći, da sam stvarno, kad si nabrojao moja vremena, morala da stanem i da se zapitam da li to beše zaista tako – nekako nikad mi prvo ne padnu na pamet tačna vremena koja sam ostvarila. tebi, jasno, zbog profesionalne zainteresovanosti, padaju.
  kako sam se osećala posle maratona, koliko mi je trebalo da dođem sebi i sve to – možeš da pročitaš, pisala sam o tome – osećala sam se sjajno! moje noge su htele da me ubiju, ali bila sam srećna što sam istrčala maraton, što sam uradila ogromnu stvar i, da, jedva sam čekala opet. prvi postmaratonski trening sam odradila sedam dana kasnije, na nekom kongresu (nisam mogla ranije zbog zbrke oko putovanja). ali taj osećaj posle trke bih vratila i proživljavala ga opet i opet i opet. sad, da je bilo koji trener izašao pred mene prošle godine u ovo vreme i rekao mi da ne treba da trčim maraton dok stvarno ne savladam polu, ne znam kakvo dobro bi to donelo. i, iz ovog ugla, ja to nimalo ne bih volela. a, složićeš se, ne trčimo zbog trenera, trčimo zbog sebe.
  iskreno, meni tih pola sata zakašnjenja iza mog nekog projektovanog vremena ne znače ama baš ništa. znam da su tebi sa profesionalne strane značajni, ali dozvoljavaš mi valjda taj luksuz da me to manje ipak zanima. jasno mi je gde sam jezivo pogrešila, u jurija gagarina mi je popustila koncentracija i… ali, što ovo pričam, važno je da je neka lekcija naučena.
  „znanjem,strpljenjem i snagom volje se dolazi do rezultata bez povreda,dugog odsustvovanja,bez lutanja u treningu,….“
  opet mi ovde dozvoli da budem zen, ali rezultate drugačije definišemo, meni je samo to što trčim – rezultat. ako to znači i odsustvovanje od treninga, i povrede, i čitavo iskustvo koje trčanje neminovno donosi – to je moj rezultat, to je moj cilj. i lutanje u treningu, i to je moj cilj. takođe, a to je valjda svima već poznato, trčim zbog pasulja i piva posle trke 🙂
  na kraju, moram samo da ti navedem jednu scenu koja je ilustracija tog nekog neslaganja oko smisla trke – kada sam završila savski polumaraton, prišla sam ekipi u kojoj si bio i ti da pitam koje mi je vreme, jer nisam ponela štopericu. bilo je oko dva sata i možda nešto preko, a tvoj prvi i jedini komentar je bio „zašto tako sporo?“ ako ne vidiš da je to meni bila najmanje značajna stvar u svemu, tu je razlika. ali nadam se da to ne predstavlja nekakvu prepreku u našem daljem druženju na trkama. mislim, ja obožavam kako ti treniraš „svoje“ rekreativce 🙂

  Odgovori
 • @Petar: nisam ni mislila da baš TREBA da istrče svi! mislila sam da svi treba da shvate da to nije nemoguće, da to nije nešto rezervisano za tamo neke profesionalce budale, nego da zaista među maratoncima ima raznih ljudi, svih uzrasta, svih profesija, sa svakakvim bolestima i nedostacima, a ima i onih koji su sasvim zdravi 🙂
  a ako mi je po drugi put uspelo da me shvate kao da sam rekla da je maraton nešto lako, što možeš kad hoćeš, samo se iskotrljaš iz fotelje, obuješ i istrčiš, onda mi svaka čast 🙂 naravno da ne mislim da svi treba po svaku cenu, zaboga, da izađu i istrče 42,2 km. mislim da svi ljudi treba da znaju da je moguće istrčati maraton ako se trenira. da to nije tamo neki bauk, da se od toga ne umire. teško je, al je mnogo dobro. 🙂
  i, da. ja ne mislim nipošto da je samo trčanje 42,2 km, ili treniranje koje mu prethodi, nadljudski napor. bar ne u uslovima umerene klime i dovoljne količine tečnosti i hrane 🙂

  Odgovori
 • Ima istine u tome da je jedan od izazova trčanja da otkriješ svoje maksimalne granice i pokušaš da postaneš najbolja verzija sebe, ali je takođe istina da je maraton mnogo više od dobro isplanirane trkačke karijere… Da, lakše će biti da prođeš kroz cilj ako znaš da možeš 3:30 i imaš godine trčanja iza sebe, ali zašto mora da bude lako? Da nije tako ne bi postojali ultramaratoni, trke po snegu, u pustinji, neljudskim uslovima, i maratoni bi bili ograničeni na 4 sata a ne na 5-6…
  Ja sam počeo skoro isto kao i Petar, nešto ranije doduše… Za godinu dana sam podigao najdužu razdaljinu sa 8-9 km na 42, a u sledećih šest meseci spustio vreme za pola sata, i to bez ijedne povrede, uz ozbiljan rad po programu, to se podrazumeva… I sad da sam slušao one koji su mi savetovali da prvo trčim polu dok ne spustim vreme ne bih imao ni jedan istrčani ove godine, možda ni sledeće, a ovako ih imam četiri… I šta je sad bitnije, što su mi treninzi trajali po pola sata duže ili što svakome ko svrati na kafu mogu da pokažem medalje?
  Još jednom, bez uvrede, shvatam da je trenerima najbitnije da izvuku najbolje iz svojih pulena i za to su stručnjaci, ali većini rekreativaca (bar onima koje ja znam) najbitnije je da prođu kroz cilj i dokažu sebi da mogu, bez obzira koje vreme im bude pisalo na semaforu…

  Odgovori
 • Imam utisak da se u stvari svi ovde slazemo, samo dopunjujemo jedni druge. Da se ne obracam zasebno svima, hvala drugari na savetima.

  Odgovori
 • @mig
  Hvala puno na odgovoru na postavljeno pitanje.

  Odgovori
 • @Pavle izvini tek sam sad video.
  -trči polumaratone do kraja maja,
  -trči kraće trke (3km,5km,7,7km,10km.13km ) od juna do kraja avgusta
  -trči jedan polumaraton početkom septembra u Budimpešti (idi na lični)
  -trči početkom oktobra trku na Kometi 5km i krajem oktobra MARATON U LJUBLJANI.

  Odgovori
 • @Pavle sve ti zavisi od obima treninga uopšte,od obima raznih deonica i dužina,inteziteta i raspona brzina na treningu za dužine i deonice,tvog slobodnog vremena,da radiš ono gde si slab itd.Moraš još skinuti višak kg,prilagoditi se treningu brzinske izdržljivosti,progresivnog trčanja tempa i intezivnog i ekstenzivnog i….Sve u svemu,sve se može uraditi

  Odgovori
 • e sad stvarno hvala 🙂
  A kako Ksenijino pisanije nisi propustio :p
  Mizze vrazze
  s postovanjem 🙂

  Odgovori
 • au tebra..znaci Mig mi da se iskuliramo od trcanja…mi puzevi,mi koji se zezamo i pricamo i uzivamo dok trckaramo i bole nas brige za precizno vreme…auuu…aj malo se opustite…..Sta je Nemanja dobio razavaljivanjem od treninga?? povredu i to valjanu..e pa ja je necu..jer znam da nikad necu biti Olivera..a to treba da shvate i mnogi koji se tu nesto rkaju.naravno da se treba truditi da budes sto bolji,ali ne po svaku cenu..hvala na savetima svakako..ali pustite vi nas veseljake da uzivamo dok trcimo,makar i 6h…

  Odgovori
 • @ksenija,tvoj izraz lica mi je sasvim nešto drugo govorio kada sam ti to rekao…a tek posle su trkači rekli da nije bilo osveženja na stazi…
  @tanja,to nisam nikad rekao a ni nikad nisam ni pomislio da iskulirate od trčanja …. itd.baš ja okupljam rekreativce oko sebe … godinama

  Odgovori
 • MIG-to se da zakljuciti iz svega prethodnog napisanog..pitas Kseniju:sto tako sporo?mislim stvarno..shvatas li ti da ovde ima ljudi koji su skoro poceli da trce?i da je istrcan maraton,polumaraton za njih uspeh,makar to bilo i sporo,kako ti kazes..mojne se vredjamo..Svaka tebi cast,ali one koji ti se obrate za savet,pomoc,savetuj i pomazi.a malo budi razumljiviji sa nama ostalima…@Pavle mojne mrsavis vise,takav si nam savrsen..sta treba da budes ko STole>aj bezi bre..zarad nekog minuta ispod..aj ne…hehe..pozz svima

  Odgovori
 • Pre svega mislim da je diskusija i konflikt nešto dublje od toga da li i kada treba trčati maraton, koje je neko vreme postigao…

  Deluje mi da drugačije shvatamo pojam „trčanje“, pa je i to tema o kojoj svako treba da razmišlja za sebe. Ksenija je već pisala o lenjivcima, a i Ivan o svom viđenju toga šta je trčanje.

  Različita ideja o trčanju je dobra, jer to obogaćuje naš pogled na svet. Drugo, moramo razumeti da su svi stavovi OK i da nema „netačnih“ ili „pogrešnih“. Ima samo drugačijih. Najmanje što možemo da uradimo jeste da se složimo oko toga.

  Ono što mi se posebno sviđa, jeste što smo svi uključeni ovde u želji da pomognemo (prvo Petru, a onda i svakom drugom), neko kroz plan treninga, neko kroz svoje iskustvo da se može trčati opušteno…

  Tako da samo otvoreno u dijalog, bez osuđivanja!

  Za mene je trčanje i rezultat i uživanje bez plana treninga. Prošle godine sam se spremao i za Lisabon i za Ljubljanu, a onda sam trčao „nespreman“ mararaton na Alpima. U svemu mi je bilo lepo. Pogledajte Nina Raškovića i videćete da to nisu toliko različite stvari.

  Na kraju, apel da malo manje savetujemo. Ajmo da ljudima damo znanje i podršku i neka kritički odluče za sebe. Kroz trčanje treba da razvijamo ljude, a ne da gajimo robote :))

  Odgovori
 • ŠTA vezuje ekonomiste, poštare, doktore(sadašnje i buduće), radnike u Telekomu, ljude iz vojske i policije, zaposleneu VIP-u, pravnike, ETF-ovce, profesore i nastavnike,
  web dizajnere i administratore, …, žene i muškarce(da ne bude zabune oko roda zanimanja!), …
  TRČANJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  KAKVO trčanje???
  TAKVO KAKO KO ŽELI!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Rekreativno, profesionalno, puž-trčnje, stani-kreni, svakodnevno ili kad mi dođe, sa ili bez trenera, solo ili u društvu, dugo ili kratko, …, brzo ili sporo, …

  Pre nego se išta napiše i okači ovde, ne bi bilo loše da se pročita iz nekog drugog, tuđeg ugla. Onda bi bilo manje nerazumevanja i osuđivanja.

  Petar je pitao da li, …, može li, …, uklapali se, …, šta ako, …?
  Osim Vuje i Ivana, malo je ko pogodio temu na koju se odnosilo pitanje.
  To je normalno i nije za osudu ali kad ne bi bilo tako mnogo lično-uvredljivog komentarisanja, bilo bi lepše i lakše.

  ŠTA trčanje znači manjini koja posećuje ovaj sajt, znam ali ne 100%!!!
  ŠTA trčanje znači velikoj većini koja posećuje ovaj sajt, znam ali 100%!!!
  Odgovor je dole, u „Najviše pregleda do danas “.
  TO je jedan od najistinitijih odgovora na pitanje : „Šta trčanje znači?“ – tebi, meni ili bilo kome.
  Da, to je i jedan od mojih odgovora.

  Odgovori
 • hehe, veki, „samo otvoreno u dijalog“, spakuj to u mejl i pošalji nekoj tamo agenciji što se bavi političarima, uzeće te za sloganotvorca garant! 🙂

  i, da, slažem se da smo odleteli u off fantastičnom brzinom, ali to pripišite ljudskoj potrebi za brbljanjem 🙂

  ogi, toliko si sve to lepo napisao da ne mogu a da te ne zapitam da li bi se kandidovao a nekog predsednika? ja bih glasala za tebe! 🙂

  Odgovori
 • ALO,

  Trčanje je svima ovde, radost, ljubav, zezanje, laganeze, minuti, sekunde, kilometri, brzina, matematika (novac) način života, neki su zalutali i sl…
  Nismo svi isti što je i dobro. Svi smo mi sebe pronašli u trčanju na ovaj ili na onaj način… Poštujem sve i mišljenje svakoga ali ne volim grebose, ljude iz interesa… iz bilo kog ugla a ima ih. Samo iskreno i iz ljubavi sve ima smisla sve ostalo je veštačko, prolazno.

  Ljudski je ići 3 puta nedeljno na trening ,7 puta, 14 puta… Trčati maraton 2.15h, 2.45h, 3h, 4h, 5h, 6h, 7h…

  Moj smisao trčanja je ljubav, volim, uživam i kad trčim 3.15 i 6 minuta po km, treniram, trčim da budem brži, bolji ali nikako da gazim ljude. Ljut sam uvek na sebe nikako na druge, svi imamo put kojim idemo, trčimo a staza je ista asfalt, tartan, kros…

  FILOZOFIJA trči, uživaj, raduj se, podeli to, druži se, putuj, pomozi, bez predrasuda, zavisti…

  Slažem se Ogi, trčite ko kako želi, može, oseća…sjajni ste! Idem na trening -)

  Odgovori
 • Ja taman htedoh da pitam koji vam je ovih dana? Je l’ ovo usao Jupiter u konjukciju sa Uranom?
  Salim se naravno, ovo je offtopic…mozes slobodno da brises :))

  Zadrzavam sva prava logickih i gramatickih grAsaka

  Odgovori
 • Da li se neko spremao po drugacijem planu za maraton…meni ne odgovaraju ova brda..mislim nemam gde da trcim….Da li mogu da se spremim ako samo vezbam izdrzljivost tj povecavam duzinu….cilj mi je da samo istrcim a ne vreme…

  Odgovori
  • Naravno. Sve se može… Ja sam svoj prvi maraton istrčao bez brda i bez plana… Za preko 4 i po sata, sa stravičnim bolovima u kolenima, stopalima, non-stop grčevima od 35. do 37. kilometra i tako… Sa (malo drugačijim) planom i sa brdima (zvanim uzbrdica na 11. aprilu) trčao sam posle skoro dvomesečne pauze Beogradski maraton za 10-mak minuta brže i to opušteno, bez bolova, grčeva…

   Odgovori
   • Prvi maraton treba da se predje sa vremenskim limitom(5-6h)istrcati 25-30km i onda polako krenutu u brzo hodanje,naravno za maraton se trebati spremati 4-6meseci ali i treba trenirati pod istim vremenskim uslovima slicni kao na trci .

    Odgovori
  • Moje pripreme za prvi maraton su bile tokom prošle zime, radio sam par puta nedeljno po 20 + km (veze s vezom tada nisam imao) i istrčao sam maraton u okviru Panorama trening maratona u februaru ove godine za 4 sata i 20 min, uz nenormalne bolove i nekoliko šetnji… reći će neko možda da je to super rezultat u odnosu na pripreme, ali mene to ne interesuje, jer sam mogao da napravim žešću povredu, zbog želje da dokažem nešto sebi. Tako da ne bih preporučio to „samo vežbanje izdržljivosti“, već da se radi po konkretnom planu… trenutno ne planiram da trčim maratone sve do 30-e godine, jer to stvarno zahteva da se telo skroz razvije i da bude i te kako utrenirano.

   Odgovori
 • Ja imam u planu da trcim svoj prvi maraton u aprilu 2015 . Moj cilj je sam maraton, pretrcavanje ciljne linije,medalja ,maratonska diploma sa mojim imenom 😉
  U avgustu sam pocela da se pripremam ,jednom mesecno trcim dugacke staze ca 30km ( 3:40 ) jednom nedeljno brdski trening i normalno trcanje ca 8-10 km /h.
  Dosta sam citala o pripremama za maraton i svi atleticari naglasavaju da je jako vazno sto vise dugackih laganih treninga ( 70-75 % max brzina) koji su jako vazni kako za mentalni trening tako i za metabolizam-sagorevanje masti .
  Naravno ne smemo nikako zaboraviti da ostaviti misicima dovoljno vremena za regeraciju,posebno 3 medeje pred maraton -minimalni trening ,dozvoliti telu da se odmori i prikupi energiju za napornu trku.

  Odgovori
 • Pozdrav drugari. imam par pitanja ako može neko da pomogne. Intersuje me ovaj mix koliko da bude u procentima otprilike trčanje/hodanje? i ako može neko da mi objasni razliku između trčanja i jogginga? Pošto odavde https://www.trcanje.rs/blog/razilka-trcanje-i-dzoging/ baš ne shvatam iz razloga što je za mene razlik u brzini/tempu trčanja (do 10 jogging, preko trčanje endomondo meri). Unapred zahvalan, pozdrav

  Odgovori
  • Ćaos, Nemanja! Ovaj plan je kao što vidiš vrlo velikodušan i daje mogućnost izbora da li ćeš da trčiš ili se odmoriš hodanjem. Od tvoje utreniranosti zavisi u kom odnosu će biti ova dva. 🙂 Naravno, bolje je da bude više trčanja, a najbolje da trčiš sve vreme ako ti to mogućnosti dozvoljavaju. U tekstu koji si naveo je akcenat na razlici u pristupu onih koji sebe nazvaju trkačima odnosno ‘džogerima’. 🙂 Džoging u kontekstu ovog plana možeš da shvatiš kao lagano trčanje. Nadam se da je od pomoći. Samo napred u ovom velikom i lepom poduhvatu! 🙂

   Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed