Zimska pluća. Ne znam da li je ovo “thing”, nisam naletela na pravu definiciju još uvek, ali sigurno znate taj osećaj? Trčanje zimi: istrčali ste uobičajenu dužinu, ali vaša pluća se nisu složila. Osećate da nemate daha i taj osećaj vas drži dugo nakon što ste završili trening.

Prva zabluda je da u pluća ulazi ledeni vazduh. Doktori nas ubeđuju da to nije istina. Dok stigne u vaš dušnik, vazduh je već zagrejan na 36.7 stepeni i dovoljno je vlažan.

Zašto imamo utisak da gorimo?

Zato što ćelije dušnika dehidrirajuKako bi vazduh koji ulazi u pluća bio 100% vlažan, a vazduh pri zimskim uslovima je obično manje od 40% vlažan, ta vlaga se nadoknađuje iz vašeg tela, tj. iz ćelija dušnika.

Kada vršimo neku laganu aerobnu radnju, poput hodanja, intenzitet disanja je sporiji i vlaga se lakše nadomešćuje. Kada trčimo zimi, telo ima manje vremena za proces i ćelije će i te kako osetiti ovu promenu.

Na udaru su najviše oni koji ne kreću postepeno sa zimskim trčanjem, već se nakon pauze odmah bace na stari tempo.

[see_also link=”http://www.trcanje.rs/oprema/kako-se-obuci-za-trcanje-zimi/” target=”_blank”]Kako se obući za trčanje zimi? [VIDEO][/see_also]

Kako da bolje trčimo zimi?

Kao i svaka kriza, i ova se rešava tamo gde nastaje – u ćelijama. Budite hidrirani. Iako zimi mislimo da ne gubimo vodu znojenjem, ovo naravno, nije istina. Standardna količina vode koja se mora nadoknaditi je i dalje ista.

Pijte dovoljno tečnosti.

Krenite postepeno. Naučite telo da bude efikasnije, izlažite se hladnom vazduhu svaki put malo više. Biće vam primetno lakše na sredini zimske sezone.

maska

Izgleda šašavo, ali pomaže

Nosite masku za trčanje ili buff preko usta. Izgledaćete sebi možda malo smešnije, ali disanje kroz masku olakšava ovlaživanje vazduha pre dolaska do dušnika.

Dišite na nos kada god možete. Put vazduha kroz nos olakšava vašem telu da ga zagreje i ovlaži. Ovo će naravno, zahtevati i da malo usporite, kako biste imali dovoljno vazduha. Ako je nedovoljno, varirajte unos sa usta na nos.

A sada vi? Imate li ovaj problem zimi? Kako ga rešavate?