* NaslovnaTreningZdravlje

Trčanje zimi – zašto teže dišemo zimi?

5 komentara

Zimska pluća. Ne znam da li je ovo „thing“, nisam naletela na pravu definiciju još uvek, ali sigurno znate taj osećaj kad imate teško disanje zimi? Trčanje zimi: istrčali ste uobičajenu dužinu, ali vaša pluća se nisu složila. Osećate da nemate daha i taj osećaj vas drži dugo nakon što ste završili trening.

Prva zabluda je da u pluća ulazi ledeni vazduh. Doktori nas ubeđuju da to nije istina. Dok stigne u vaš dušnik, vazduh je već zagrejan na 36.7 stepeni i dovoljno je vlažan.

Zašto imamo utisak da gorimo?

Zato što ćelije dušnika dehidrirajuKako bi vazduh koji ulazi u pluća bio 100% vlažan, a vazduh pri zimskim uslovima je obično manje od 40% vlažan, ta vlaga se nadoknađuje iz vašeg tela, tj. iz ćelija dušnika.

Kada vršimo neku laganu aerobnu radnju, poput hodanja, intenzitet disanja je sporiji i vlaga se lakše nadomešćuje. Kada trčimo zimi, telo ima manje vremena za proces i ćelije će i te kako osetiti ovu promenu.

Na udaru su najviše oni koji ne kreću postepeno sa zimskim trčanjem, već se nakon pauze odmah bace na stari tempo.

Pogledaj kako se obući za trčanje zimi – VIDEO

Kako da bolje trčimo zimi?

Kao i svaka kriza, i ova se rešava tamo gde nastaje – u ćelijama. Budite hidrirani. Iako zimi mislimo da ne gubimo vodu znojenjem, ovo naravno, nije istina. Standardna količina vode koja se mora nadoknaditi je i dalje ista.

Pijte dovoljno tečnosti.

Krenite postepeno. Naučite telo da bude efikasnije, izlažite se hladnom vazduhu svaki put malo više. Biće vam primetno lakše na sredini zimske sezone.

maska
Izgleda šašavo, ali pomaže

Nosite masku za trčanje ili buff preko usta. Izgledaćete sebi možda malo smešnije, ali disanje kroz masku olakšava ovlaživanje vazduha pre dolaska do dušnika.

Dišite na nos kada god možete. Put vazduha kroz nos olakšava vašem telu da ga zagreje i ovlaži. Ovo će naravno, zahtevati i da malo usporite, kako biste imali dovoljno vazduha. Ako je nedovoljno, varirajte unos sa usta na nos.

A sada vi? Imate li ovaj problem zimi? Kako ga rešavate?

 

 

Konfuzija obeležila polumaraton Merida u Meksiku. Trkač pobedio na polumaratonu ali mu organizatori nisu verovali. VIDEO
Senzacija Kineske duvanske industrije ujka Čen diskvalifikovan zbog pušenja na trci
Tags:

Povezani članci

5 komentara. Leave new

 • Odlican clanak… Svake zime mi se barem jenom desi taj osecaj bola u grudima nakon trcanja na nekom minusu. Zna i da potraje nekoliko dana, upakovan u kompletu sa bolnim kasljanjem, i dilemom – treba li da napravim sada pauzu od par dana?

  Recimo da sam sebi povukao granicu na -2/-3 C. Ako je temperatura ispod postavljenog treashold-a, stavljam skijasku „podkapu“ kojom prekrivam usta i nos, i tako trcim. Nije prijatno, teze se dise i sporije trci, ali tesi cinjenica da tih dana uglavnom nikog i ne vidjam na stazi (bolje tako nego nikako).

  Interesantna je teorija o hidriranosti koja bi mogla da spreci gore pomenutu situaciju… Meni ne deluje realno da bi unos vece kolicine tecnosti mogao da ucini bezopasnim (po pluca i grlo) trcanje na recimo -8? Kakogod, vredi probati…

  Pozdrav

  Odgovori
  • Zdravo Gorane, meni je ta granica pomerena, kako sam smanjila količinu treninga, prošle zime sam mogla na plus 5 da trčim bez marame, ove mi je nemoguće, tako da verujem da ima nešto u količini treninga, i navikavanju tela. Za hidriranost ću tek da osetim, jer zimi nikada ne nosim vodu sa sobom, a sad sam probala, pa javljam utiske 🙂 Hvala na komentaru!

   Odgovori
 • Je l’ moze neko da mi obj.sta se desava sa mojim organizmom i kako da prevazidjem problem trcanja po hladnom vremenu? Dovoljno je da trcim kada je temp.negde ispod 10-15°C da ne govorim o 0 ili minusu, boli ne nos pri svakom udisaju, ne pluca i posle par dana pocnem da kasljem, pocnu i pluca da me bole. Je l’ to preosetljivost? Sta da radim, kad sam uspela i u aprilu da se ‘prehladim’.. a obozavam trcanje, posebno mi je interesantno zimi.. hvala 🙂

  Odgovori
  • Hm, jesi li pokušala da koristiš masku za trčanje, ili barem buff? Vazduh postaje vlažniji kada se udiše kroz tkaninu, pa bi trebalo da ti olakša disanje. Javni da li je išta pomoglo!

   Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed