blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Trčanje po vetru – šta kaže nauka, a praksa potvrđuje?

Sa vetrom u leđa! Je divan trkački pozdrav, podrazumeva povoljne meterološke prilike ali koliko nam vetar u leđa zaista pomaže, a koliko vetar u prsa odmaže?

trčanje po vetru

Kako nam se jesen ušunja pod đonove, počnemo više da primećujemo i njega – vetar. Naučnici su istraživali trčanje po vetru a trkači potvrdili neke njohove tvrdnje.

Trčanje po vetru je posebna priča, kada nam duva u leđa, doživljvamo ga kao najboljeg drugara, osećamo se kao jedrilica koju ništa ne zaustavlja dok jedri kroz cilj.

Kada nam duva  u prsa – psujemo ga, dok pogureni vučemo nogu pred nogu opirući se ideji da odustanemo. Sa boka je pomalo smešan, remeti nam ravnotežu i neosporno usporava. Na stranu sve to, vetar rashlađuje i vazduh, te ga morate ukalkulisati u vašu jednačinu: šta obući za trčanje.

trčanje po vetru

Dakle, koliko nas usporava?

Ovo nije samo pitanje iz prakse – sa odgovorom: mnogo! Naučnici su, naravno, radili testove u kontrolisanim uslovima, ali odgovor nije jednoznačan. Faktori koji igraju ulogu su:

 • brzina vetra
 • brzina trkača
 • gužva na putu
 • smer vetra

Za početak, usporavanje koje vetar izaziva nije linearno, nego geometrijsko. To znači da nas vetar od 10km/h ne usporava duplo, nego četiri puta         više nego vetar od 5km/h. Vetar od 20km/h će nas usporiti četiri puta više nego onaj od 10km/h, a osam puta više nego onaj od 5km/h. Dakle, što je vetar jači – biće vam teže. Ali zapravo teže nego što biste očekivali.

Sa druge strane, što brže trčite, više ćete osećati efekat blagog vetra. Trčanjem tempom od 3min/km pri vetru od 8km/h je duplo teže nego trčanje tempom 5min/km.

Dobre vesti – draftovanje radi posao :) U procentima za oko 80% ćete umanjiti efekat vetra ako trčite oko 1m iza drugog trkača!

Ako trčite u krug – da li se vetar potire?

Nažalost – ne. Istraživanja su pokazala da vam vetar iste brzine kojom trčite (npr 10km/h) dodaje 6 sekundi po milji, dakle oko 4 sekunde po kilometru, ali isti vetar u prsa će vam oduzeti celih 8 sekundi.

Nepravda – znam! Dakle, po vetrovitom danu na Adi očekujte da ćete biti sporiji oko 4 sekunde po kilometru.

Dobre strane vetra

Tema koja je nedovoljno istraživana, a budi interesovanje je činjenica da blagi vetar u leđa ili prsa pomaže telu da se ohladi, čime se štedi energija koja može da se iskoristi za trčanje. Ipak procente ne znamo sa sigurnošću.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Iz prakse znamo da nam u letnjim danima on itetkako dobro dođe, a na mnogim trkama lični rekordi padaju upravo po toplim, a vetrovitim danima.

Jedna mala digresija je da je sa vetrom zabavnije :) Kada trčite a on vam se igra sa kosom ili vam odlete stvari – takav trening ili trku ćete zapravo pamtiti duže!

Kako se obući?

Koristite donju tabelu da vidite kako određene brzine vetra pri određenoj vlažnosti utiču na subjektivni osećaj hladnoće. Onda iskoristite dobru poznatu formulu:

temperatura + 11 stepeni = oblačenje.

vetar i temperatura
Pri fixnoj vlažnosti od 70%

Primera radi, prosečna brzina Košave je od 25-43km/h, tako da zimi smanjuje temeperaturu i do 8 stepeni!

Za vetar se preporučuje posebno dizajnirani šuškavci – wind stoperi. Jako tanki, ali dovoljno izdržljivi da vam se vetar ne zavuče između tela i majice i razhladi već mokra leđa.

buff kako ga nositi

Dodatno – jako je koristan buff – kapa/šal koji trkači nose u svim prilikama, možda naočare da vam zaštite oči i tanke rukavice, jer su nam šake najizloženije.

Kako se vi snalazite kada se trči po vetru?

7 Comments

7 Comments

 1. Vozim džip

  17.11.2014 at 11:08

  Sinoć sam trčala na Adi, iako je košava bila veoma jaka. Najveći problem mi je kapa na glavi. Ne znam, nekako nije mi udobno, smeta, radije bih je skinula, ali znam da nakon toga vrlo verovatno sledi glavobolja. Inače, trčanje po vetru, avantura, što da ne :)

  • nislija

   17.11.2014 at 12:16

   Samo zastiti usi sa trakom, sta ce ti kapa :)

 2. Maja

  17.11.2014 at 12:27

  Ko nije trčao po Košavi na vršačkom Bregu, taj ne zna šta je avantura :). U jednom momentu dune kao orkan i prosto te zakuca u mesto sa tendencijom da te izgura sa staze. U drugom te pogura pa imaš osećaj da letiš. A sve vreme razmišljaš i mozgaš da li će neka grana da se polomi i ćušne te po glavi.
  Srećom, ne udara svuda, ima delova gde se ne oseti. Retkih delova :).

 3. Dalibor Đorđević

  17.11.2014 at 12:36

  Ja živim u jednom malom mestu u Vojvodini koje je JAKO vetrovito. Od nedavno trčim rekreativno i juče sam imao prvi put priliku da trčim po baš jakom vetru, koji je bio bočan. Bilo mi je teško samo prvih 500m dok sam se malo zagrejao, morao sam da stavim kapuljaču od šuškavca na glavu iako sam već imao kačket ali sve u svemu, jedno zanimljivo i divno iskustvo. Meni, kao rekreativcu, nije baš toliko bitan učinak, pogotovo ne meren u sekundama tako da na to nisam mnogo obratio pažnju. Kada duva tako jak vetar (ja ne umem tačno da mu odredim brzinu) treba se obući za tačno onu temperaturu koja je napolju, dakle tih +11 se potire. Naravno, praktikujem to da trening i počinjem i završavam na toplom tj ispred kuće. Najvažnije je ne stajati, u najgorem slučaju jako brzo hodati.

 4. Milos

  17.11.2014 at 15:09

  U principu nikada mi trcanje po vetrovitom vremenu nije predtavljalo problem,niti sam nesto obracao paznju na to.Jednostavno idem da odradim ono sto sam naumio i to je to,naravo nisam radio neke kontrolne duzine ili deonice po vetrovitom vremenu,ali standardne treninge bez problema.Nekada ume da bude i zanimiljivo kada trcis u jednom pravcu a vetar ti duva spreda i maksimalno te usporava,a onda se okrenes i krenes nazad a vetar te prosto ponese.
  Secam se pre par godina pri povratku kuci uhvati me jako nevreme sa silovitim ceonim naletima vetra i kise,toliko jakim da sam morao zadnja dva kilometara da drzim ruku preko usta jer sam poceo da ostajem bez daha,nista strasno ali jedno zanimljivo iskustvo.
  U svakom slucaju moja preporuka je da treba trcati po vetrovitim vremenu,a nikako ga ne koristiti kao razlog ne odlaska na trening.

 5. Julka Nina Dulovic

  18.11.2014 at 15:22

  Hvala za sjajan tekst.Sinoc sam i ja trcala i pametno se obukla po uputstvima iz bloga! I sjajan trening bio…inace bih se bundala u neznanju za vjetar, i ni na sta trening ne bi licao. Ovako- puna produktivnost i uspjeh! Pozdrav..

 6. Sladjan

  17.11.2020 at 01:11

  Ono o 4,t.j. 8 sek/km pri 10 km/h (a to je moje tempo-10,3 km/h) mislim da je prilicno tacno.Staza mi je u pravcu sever-jug,a najcesce duva severac.Ipak,razlike u tempu izmedju dva pravca su kod mene manje od teoretskih 12 sekundi (4+8),jer ulazem malo veci napor nasuprot vetru.

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Trening snage i trčanje

Snaga za trčanje vam je neophodna jer je ona temelj na kojem stoji kvalitetno trčanje. Ako mišići nisu dovoljno snažni, a zglobovi stabilni u...

Ishrana za trčanje

Kakve su energetske potrebe trkača? Poznato je da je energija glavni pokretač ljudskih aktivnosti i da je crpimo iz hrane koju unosimo u organizam. S...

Trening

Kad god da vežbate – dobro je. Ali doba dana kada se postižu najbolji rezultati se mogu razlikovati kod žena i muškaraca prema novoj...

* Naslovna

Intervali, deonice ili ponavljanja su jedan od standardnih treninga kojima trkači treniraju brzinu. Najčešće se trče na atletskoj stazi, ali mogu se trčati i...