blank

12 saveta za trčanje po zimi

Zima je godišnje doba u toku kojeg se održava veoma mali broj trka i zbog toga trčanje po zimi trkači koriste da se pripremaju za prolećna takmičenja.

Neki trkači treniraju na otvorenom, neki se povlače u zatvorene prostore, ipak svi pokušavaju da izgrade ili sačuvaju trkačku bazu kako bi naredna godina bila uspešnija od predhodne.

trcanje po zimi

Iskusniji trkači uglavnom znaju šta ih čeka tokom zime  i spremni su na prepreke i opasnostii. Oni manje iskusni trkači i trkačice, u ovo vreme treba posebno da obrate pažnju na zimske uslove u kojima treniraju i da u skladu sa njima odrede realne ciljeve.

Pravo vreme za početak trčanja

Ako želite da se pripremite za prolećnu trkačku sezonu ili zategnete telo za leto, budite aktivni i zimi. S obzirom da su se decembarska i januarska slavlja završila i da ste možda malo nabacili koji kilogram, eto vam dodatnog razloga da obujete patike za trening i izađete na trčanje.

12 saveta za trčanje po zimi

Kako bismo vam olakšali ovaj deo godine u kojem dominiraju niske temperature i snežne padavine, napravili smo listu najkorisnijih saveta za trčanje po zimi.

1. Obucite se shodno vremenu

Ovo je najvažniji savet! Da li će trčanje po snegu biti uživanje ili agonija zavisi od vašeg umeća da se optimalno obučete za zimske treninge. Najvažnije je slojevito oblačenje i konstantna aktivnost – što manje se zadržavajte stojeći u mestu.

2. Oblačite se u slojevima

Počnite sa majicom od sintetičkog materijala koja propušta znoj. Izbegavajte pamuk jer on zadržava vodu, pa ćete biti mokri i teški. Spoljašnji sloj odeće neka vam bude od propusnog materijala. Ako je mnogo hladno, stavite još jednu deblju majicu dugih rukava između spoljašnjeg i unutrašnjeg sloja. Ne preterujte, oblačite se kao da je toplije za 11°C.

3. Čuvajte se jakog vetra

Ako je vetar jak, on prolazi kroz slojeve odeće i eliminiše zaštitni sloj toplog vazduha oko vas. Ako možete, odložite trening ili trčite na traci.

4. Nosite rukavice i zimske sportske čarape

Utvrđeno je da čak 30% vaše telesne temperature izgubite preko šaka i stopala. Obavezno nosite rukavice, najbolje funckionalne za trčanje, a ako ih nemate,  dobre će biti i pletene. Kad su čarape u pitanju, obratite pažnju da vam u patikama ne bude tesno.

5. Stavite kapu

Smatra se da 40% vaše telesne temperature izgubite preko glave. Kapa za trčanje će vam pomoći da vam trening ne bude samo borba protiv hipotermije, već da se osećate dobro dok trčite.

6. Čuvajte se promrzlina

U veoma hladnim danima, proveravajte vaše prste, uši i nos. Ako su hladni i utrnuli, odmah prekinite trening i uđite u zagrejan prostor.

7. Nabacite cvike

Dobre naočare za trčanje vam mogu smanjiti odsjaj od snega. Polarizovana stakla su najbolja.

8. Nemojte da stojite u mokroj odeći

Ako se zbog kiše, snega i znoja na niskim temperaturama nađete u mokroj odeći, rizikujete pojavu hipotermije. Što pre se presvucite u toplom prostoru. Ako posumnjate na pojavu hipotermije, a koju karakterišu intezivno drhtanje, nepovezan govor i zamor– smesta potražite pomoć. Treninge započinite i završavajte od vaše kuće u kojoj se prethodno možete da se zagrejete.

9. Dobro se hidrirajte

Česta greška, kako početnika, tako i iskusnih trkača je nedovoljna hidratacija tokom hladnog vremena. I pored hladnog vremena, kada se zagrejete gubićete tečnost dathanjem i znojenjem. Hladan vazduh takođe ima efekat sušenja i pojačava rizik od dehidratacije.

Pijte vodu ili sportske napitke pre, u toku, i posle trčanja.

10. Više pažnje posvetite zagrevanju

Rizik da istegnete mišić na hladnom vremenu je veći, pa je neophodno dobro se zagrejati. Intezivnije treninge odložite za toplije dane ili trčite na traci u teretani. Zagrevanje pred trening možete obaviti u stanu ili u zgradi.  Istezanje posle treninga uradite u toplini vašeg doma. Nakon toga nagradite sebe toplom kupkom.

11. Budite vidljivi za trčanje po zimi

Najbolje je ne trčati po mraku, ali ako morate, obucite odeću sa reflektivnim elementima. Trčite uređenim stazama za trčanje koje su osvetljene. Po snegu obucite se u tamniju opremu kako bi vas zapazili svi učesnici u saobraćaju.

12. Koristite kremu

Vetar isušuje kožu i zato namažite ruke zaštitnom kremom. Labelo, i pravac na sunčanje.

Savet+

Obavezno se javite ukućanima kada da vas očekuju. Sa sobom nosite mobilni i par stotina dinara za taksi, u slučaju da se desi nešto nezgodno.

Podelite sa nama vaše zimsko iskustvo.

planovi za trčanje