* NaslovnaTrening

Traka vs staza za trčanje – šta je bolje?

1 komentar

Postoji dva tabora trkača – oni koji trče napolju i oni koji više vole da trče na traci. Naravno, tu su i trkači koji kombinuju jedno i drugo. Ali, goruće pitanje je – traka vs staza za trčanje?

Najbolji način da se odgovori na ovo pitanje jeste da sagledamo prednosti i mane i jednog i drugog. Podrazumeva se da su i jedan i drugi oblik odlična vežba.

Trčanje samo po sebi je dobro jer povećava snagu kostiju, poboljšava kardiovaskularni sistem, smanjuje stres, anksioznost i depresiju, i na kraju pomaže kod gubitka kilograma.

Prednosti trčanja napolju

Osim što dobijate Vitamin D kada trčite na suncu, postoje i neke druge fizičke prednosti. To su:

Veća aktivacija mišića

U poređenju sa trčanjem na traci, kada trčite na putu ili stazi, morate da koristite više mišića pri doskoku i odskoku.

Jedna od mana trčanja na traci je to što sama traka pomaže pri održavanju pejsa, pa ne morate da ulažete veliki trud jer traka sama navodi.

Kada trčite napolju, primorani ste da se ne krećete linearno. Vrlo često morate da izbegavate ljude, automobile, i potencijalno rupe na trotoaru.

Trčanje na tvrđoj podlozi jača kosti

Trčanje na tvrđoj podlozi ima prednosti kada su u pitanju vaše kosti. Uprkos tome što svi misle da je samo trčanje, a onda i asfalt ili staza loša za kolena, prema novim istraživanjima to nije slučaj.

Bolja priprema za trku

Ako je vaš cilj da istrčite 5k ili maraton, trčanje napolju je bolja priprema jer će vas vreme i uslovi pripremiti za ono što vas čeka na trci.

Prednosti trčanja na traci za trčanje

Mekša površina

Površina je mekša a samim tim i lakša za zglobove. Traka za trčanje je mnogo mekša od staza i puteva na kojima često trčimo napolju. Ovo vam može pomoći da izbegnete povrede.

Kontrolisano okruženje

Kada trčite na traci, možete u potpunosti da kontrolišete okruženje. Uz to, kao što smo pomenuli gore, lakše je trčati na traci.

Kasnije, kada pređete na trčanje na otvorenom, biće vam znatno lakše. Stoga se može reći da je traka za trčanje odličan alat za trening.

Lakše je kontrolisati nagib na traci, što znači da možete da trčite brda u zatvorenom, i čak ako živite u delu gde nema ni brdašca.

Vreme

Da ne kažemo očigledno, vreme i prognoza nikada neće uticati na plan vašeg treninga ako trčite unutra. Bilo da pada sneg, kiša, bilo da je klizavo ili mrak, traka za trčanje je odlična alternativa.

Da li je trčanje na traci lakše nego trčanje napolju?

Na više različitih načina, jeste, lakše je trčati na traci nego napolju.

Lakše ćete održavati tempo, zglobovi će vam biti zahvalni i ne morate da brinete o vremenskim prilikama… ili bilo kojim drugim uslovima.

Ali bitno je napomenuti, da neke stvari jednostavno nisu moguće ako trčite na traci. Trčanje nizbrdo je nemoguće, a i klimatski uslovi, koje ovim oblikom trčanja izbegavate, zapravo mogu biti korisni. Trke za koje se pripremate se ipak održavaju na otvorenom.

Sa druge strane, istraživanja su pokazala da postoje stvari koje mogu nadoknaditi prethodno navedene nedostatke. Na primer, ako stavite traku na nagib od 1%, možete nadoknaditi nedostatak otpora vetra, koji ometa kada trčite napolju.

I traka i trčanje napolju imaju svoje prednosti i mane.

Ako se pripremate za trku, najbolje bi bilo fokusirati se na trčanje na otvorenom. Ako to ipak nije slučaj, i trčite da biste održali kondiciju, traka se čini kao logičan izbor jer vas vremenska prognoza neće ometati.

Suština je da stvorite okruženje koje će vam učiniti što prijatnijim svaki trening i da prilagodite trening sebi.

Koji je vaš izbor – traka ili staza? Da li možda kombinujete ova dva? Pišite!

Prevaziđite krizu sa motivacijom nakon praznika uz ove dve igre za trkače
Konfuzija obeležila polumaraton Merida u Meksiku. Trkač pobedio na polumaratonu ali mu organizatori nisu verovali. VIDEO
Tags: ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

  • Traku za trčanje treba posmatrati – koristiti isključivo dobru zamenu trčanju, kada napolje ne postoje uslovi za trčanje. Tada ( sneg, hladno vreme, kiša itd ) trčati kada se napolje ne može je fantazija. Efekti trčanja na traci su dosta umanjeni u odnosu na efekat trčanja napolju, i to dosta , što se i realno može primetiti. Čovek na traci trči koliko našteluje brzinu na traci, koja može biti dosta nerealna, pogotovu na početku, kada svako želi da trči brže, što je normalno, dogodi se da čovek preceni sebe, pa dolazi i do nekih kontraefekata, koji se ne bi često dogadjali trčanjem napolje.

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed