blank

Jedno od najlepših mesta za trčanje u Beogradu jeste Ada Ciganlija, trkačka staza oko Savskog jezera.

Lokacija

Uz reku Savu, na opšini Čukarica, odmah ispod naselja Sunčana padina, na 4. km od ušća Save u Dunav.

Povezanost prevozom

Autobusi 54, 55,56, 56L, 89, 92, kao i linije koje idu na Banovo brdo 23, 37, 51, 52, 53, 58, 88. Rečna linija od Bloka 70 čamcima.

Dužina staze

Staza oko savskog jezera uz obalu ima 7,7 km i to je osnovna staza, kojom se trče i neke trke. Postoji i za nijansu duža biciklistička staza koja ide sredinom jezera (7,8 km). Staza oko golf kluba ima 2,053 km, a krug od okruglog kupatila do raskrsnice kod restorana “na kraju sveta” i nazad 3,370 km.

Osim asfaltnih staza, na Adi postoje i Holmerova staza  blizu kružnog toka i raskrsnice za golf klub. Sledeća staza je stara trim staza koja je u neposrednoj blizini golf terena sa južne strane. Postoji i nova šljunkasta trim staza negde na polovini Ade (oko 1,6 km).

Podloga

Podloga na većem delu kompleksa Ade Ciganlije je asfaltna, osim Holmerove staze koja je meka piljevina, stare i nove trim staze, koje su zemljana i šljakasta staza.

Dodatne mogućnosti za vežbanje?

Na Adi Ciganliji postoje tereni za sve moguće sportove: kupanje na kupalištu, trčanje, savlađivanje prepreka, penjanje uz stenu, bandži, fudbal, mali fudbal, rukomet, košarka, bejzbol, softbol, američki fudbal (ragbi), golf, mali golf, tenis, obojka na pesku, skijanje na vodi, alpsko skijanje i snowboard, tobogani, pedaline, biciklizam, hokej na travi, paintball, veslanje, jedrenje, šah, stoni tenis. Pored svega ovoga u hladanijem delu godine se organizuje i takmičenje u pecanju.

Snabdevenost vodom

Na Adi je odlično rešeno snadbevanje vodom, česme su oko celog jezera.

Trčanje noću

Trčanje noću je izvodljivo samo uz stazu oko obale jezera, gde postoji javno osvetljenje. Ostale staze su neosvetljene.  Uz obalu su i mnogobrojni kafići koji dodatno osvetljavaju taj prostor.

Generalni saveti

Na Adu Ciganliju možete stići i čamcem, svakodnevno, tokom celoga dana. Od  Bloka 70 na Novom Beogradu do Ade plovidba čamcima traje 10 minuta. Biciklisti mogu svoje dvotočkaše ukrcati sa sobom na čamac. Ako želite da razgledate Adu, možete sesti na vozić koji kruži oko jezera, a jedan krug vozić obiđe za oko pola sata. Kupanje je jedan od glavnih sadržaja na Adi. Tokom letnje sezone koja zvanično traje od 15. juna do 15. septembra savetujemo vam da pređete na Makišku stranu ili da plivate u blizini nudističke plaže gde su manje gužve. Tada je organizovana i spasilačka služba, a postoji i dežurna ambulanta.  Ako nemate bicikl, možete ga iznajmiti.

Na Adu možete doći i kolima, a postoji veliki parking za automobile. Cena ulaza na Adu je 250 dinara, te auto parkirajte ili na parkingu pre ulaza na Adu ili u lokalnim ulicama prema Banovom brdu.

Saveti za trčanje na Adi

Trkačima preporučujemo da posete Holmerovu stazu, na kojoj postoje i razni rekviziti koje možete koristiti na vašem treningu.

Trčanje u letnjem periodu je malo stresnije zbog velikog broja posetilaca, kao i zbog visokih temperatura. Tada birajte rane jutarnje ili kasne popodnevne časove za vaš trening.

Iza golf terena možete trčati na nasipu i u samoj blizini Save. Podloga je šljunak i kamen te budite oprezni. Ova staza spada u trial tj offroad trčanje te vam možete uneti malo novina u vašu trening rutinu.

Osim toga, preporučujemo vam da dođete na zajedničke treninge koje organizujemo na Adi, da razmenimo iskustva, naučimo nešto novo i družimo se. Beogradska trkačka liga koju planiramo će takođe da se održava na Adi, pa eto još jednog dobrog razloga da dođete na “Beogradsko more”.

Lokacija

od ulice Veljka Lukića Kurjaka uz Bulevar JNA do Trošarine.

Povezanost prevozom

Autobus 47, 48 ili tramvajem 9,10,14 ili busom 42, 78, 18, 39 do Autokomande pa 900m peške uz Bulevar JNA.

Dužina staze

Staza kroz Banjičku šumu ima oko 2,3- 2,4km, osnovna staza, a kroz šumu se odvajaju i drugi krakovi različitih dužina i nagiba.  Veliki krug koji pripada Banjičkoj šumi oivičen Bulevarom JNA, Trošarinom, Crnotrvaskom i putem do SC Banjica ima 1,5km.

Podloga

Podloga u šumi je zemljana, nasuta piljevinom radi amortizacije pri trčanju, mada je na mnogim mestima taj sloj odnela voda u majskim poplavama. Ima naznaka da će kompletna staza ponovo biti rehabilitovana novim slojem piljevine. Ova podloga je mekana i potpuno ekološka. Prija trkačima i šetačima. Podloga oko SC Banjica je asfaltna.

Dodatne mogućnosti za vežbanje?

Uz stazu su postavljene klupe i stolovi, koji pored pružanja šetačima i džogerima mogućnosti da se odmore, mogu da posluže i kao mesto za izvođenje nekih vežbi istezanja, trbušnjaka i drugih.

Snabdevenost vodom

Na celom potezu kroz šumu ne postoji javna česma, ali postoje kafići uz obod šume kod sportskog centra Banjica, sa svih strana.

Trčanje noću

Kroz šumu nije preporučljivo trčati noću jer najvećim delom nije osvetljena. Osvetljen je samo asfaltirani prostor od nekih 300m pri vrhu, kod ulaza na bazen i put ka SC Banjica i ceo trotoar duž oboda šume uz Bulevar JNA i Crnotravsku ulicu.

SAVETI

Banjička šuma je zaštićeno područje III kategorije i stanište je retkih vrsta ptica, čiji cvrkut se često može čuti na svakom koraku šume. Staza kroz Banjičku šumu je neravna, zemljana staza pogodna za različite aktivnosti: od laganog džoginga do fartleka, intervalnih treninga, brdskih treninga. Stazu održava Zelenilo Beograd. Na vrhu šume je bazen, a u blizini se nalaze i teniski tereni.

škola trčanja