Trening

Koliki bi trebalo da bude vaš puls tokom 5k trke?

Nema komentara

Puls tokom prvih nekoliko kilometara 5k trke je daleko važniji u odnosu na tempo.

Odredite tempo u odnosu na puls tokom 5k trke

Važno je da ne preterate i potrošite previše energije na početku trke.

Bez obzira da li trčite prvih ili stotih 5k, može biti teško da odredite tempo u prvih nekoliko kilometara.

Ako ste iskusan trkač ili trkačica, sigurno ste svesni gde bi trebalo da bude vaš tempo tokom prvih nekoliko kilometara. Ali je važno da ne preterate i potrošite previše energije na početku trke.

Sve trkače vozi početak trke da krenu brže nego što bi trebalo, i u ranim fazama trke je najlakše preterati. Ali da biste olakšali sebi život, fokusirajte se na tempo tokom prvog kilometra, i pokušajte da obratite pažnju na broj otkucaja srca.

KAKO DA ISKORISTITE PULS I TEMPO DA BISTE POBOLJŠALI PERFORMANSE?

Ispratite puls tokom prva 2 kilometra

Tokom prva dva kilometra 5k, trebalo bi da budete između 80 i 90 procenata vašeg maksimalnog otkucaja srca. Da biste izračunali zone maksimalnog otkucaja srca (koje mogu da variraju u zavisnosti od starosti i zdravstvenog stanja) oduzmite od 220 broj svojih godina.

Na primer, 30-godišnjak će generalno imati maksimalan broj otkucaja srca od oko 190. Stoga bi vaš puls trebalo da bude između 152 i 171 otkucaja u minuti u prvih nekoliko kilometara kako ne biste pregoreli.

Zagrejte se da biste povećali broj otkucaja

Photo by Gabin Vallet on Unsplash

Trkači se najčešće zagrevaju 10-15 minuta pre trke kako bi povećali broj otkucaja. Ideja koja stoji iza ovoga je da se olakša prelazak u trčanje i da se rano dostigne zona većeg otkucaja srca.

Sa druge strane, mnoge stvari mogu uticati na otkucaj srca. Između ostalog temperatura ili odeća koju nosite. Ako imate previše slojeva zbog niske temperature, npr, vaš otkucaj srca će biti povišen.

Nema potrebe da svaki čas gledate broj otkucaja srca na satu, ali pokušajte da ga pratite dok prelazite prvi i drugi kilometar.

Ako možete da budete u zonama povišenog otkucaja srca tokom prva dva do tri kilometra, veća je šansa da ćete imati negativan presak ili jači završetak tokom četvrtog i petog kilometra.

Da li pratite svoje otkucaje srca?

Sve o disanju – Kako da dišem kada trčim?
Šta treba, a šta ne treba raditi kada trčite sa psom?
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed