Trening

Početnici u trčanju iskoristite ovaj savet da povećate dužinu svog trčanja i dođete do cilja

Nema komentara

Svi početnici u trčanju treba da znaju za ovaj jednostavan trik. Umesto da se prisiljavate da trčite duže distance tako što ćete ulagati više snage, pokušajte da zapravo radite manje ograničavanjem vremena za odmor/šetnju.

Kako početnici u trčanju mogu da napreduju više a da se muče manje?

Učenje trčanja nije lako. Svako ko vam kaže suprotno ili je zaboravio kako mu je bilo na početku ili nikada nije ni probao da krene sa trčanjem. Za trčanje je potrebno mnogo motivacije, hrabrosti i odlučnosti da pomerite svoje granice.

Cilj svakog novog trkača je da dođe do tačke kada mu je udobno da trči neko određeno vreme ili da bez problema istrči neku distancu, ali kada počnete, skloniji ste povredama zbog pretreniranosti ili prebrzog povećanja udaljenosti.

Ako ste trenuto zaglavljeni u pokušaju da povećate razdaljinu koju prelazite za određeno vreme, ovo je savet koji može da vam pomogne da postignete svoj cilj.

Umesto da se prisiljavate da radite više, pokušajte da uradite manje ograničavanjem vremena za odmor/šetnju.

Kada odmarate nemojte nikada da radite ovo. Odmor znači da šetate i dišete duboko, kako bi se puls spustio i telo oporavilo i dobilo kiseonik. Znači odmor u ovom slučaju znači prestanak trčanja i kretanje uz duboko disanje.

Početnici u trčanju obično trče po planu koji koristiti metodu 5 i 1, 10 i 1 ili sličnu koja uključuje pet minuta (ili 10 minuta) trčanja i jedan minut hodanja. Ako i vi koristite neki sličan plan za trčanje, verovatno znate o čemu pričam.

Kada dođete do barijere i ne možete da savladate trčanje na određenu distancu ili vreme, trik je u tome da pokušate da smanjite odmor u šetnji na 30 sekundi. Vaš broj otkucaja srca (u proseku) se smanjuje za 20-30 otkucaja u minuti (bpm) u roku od jednog minuta od prestanka trčanja.

Uvođenje odmora od 30 sekundi u šetnji umesto jednog minuta će vam smanjiti broj otkucaja srca dok postepeno povećavate izdržljivost dok se ograničavate na manje odmora.

Ovaj savet za odmor od 30 sekundi savršen je za početnike koji traže lak trik da povećaju razdaljinu.

Korišćenje saveta za odmor od 30 sekundi će vam na kraju omogućiti da polako taj odmor smanjite na 15 sekundi i da ga u nekom trenutku ukinete a da vam trčanje ostane udobno i da bez stajanja pređete svoju zadatu distancu, što je cilj svakog novog trkača.

Šta je Vikend kamp Stara planina?
Šta je fartlek?
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed