Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trening

Početnici u trčanju iskoristite ovaj savet da povećate dužinu svog trčanja i dođete do cilja

početnici u trčanju savet

Svi početnici u trčanju treba da znaju za ovaj jednostavan trik. Umesto da se prisiljavate da trčite duže distance tako što ćete ulagati više snage, pokušajte da zapravo radite manje ograničavanjem vremena za odmor/šetnju.

Kako početnici u trčanju mogu da napreduju više a da se muče manje?

Učenje trčanja nije lako. Svako ko vam kaže suprotno ili je zaboravio kako mu je bilo na početku ili nikada nije ni probao da krene sa trčanjem. Za trčanje je potrebno mnogo motivacije, hrabrosti i odlučnosti da pomerite svoje granice.

Cilj svakog novog trkača je da dođe do tačke kada mu je udobno da trči neko određeno vreme ili da bez problema istrči neku distancu, ali kada počnete, skloniji ste povredama zbog pretreniranosti ili prebrzog povećanja udaljenosti.

Ako ste trenuto zaglavljeni u pokušaju da povećate razdaljinu koju prelazite za određeno vreme, ovo je savet koji može da vam pomogne da postignete svoj cilj.

Umesto da se prisiljavate da radite više, pokušajte da uradite manje ograničavanjem vremena za odmor/šetnju.

Kada odmarate nemojte nikada da radite ovo. Odmor znači da šetate i dišete duboko, kako bi se puls spustio i telo oporavilo i dobilo kiseonik. Znači odmor u ovom slučaju znači prestanak trčanja i kretanje uz duboko disanje.

Početnici u trčanju obično trče po planu koji koristiti metodu 5 i 1, 10 i 1 ili sličnu koja uključuje pet minuta (ili 10 minuta) trčanja i jedan minut hodanja. Ako i vi koristite neki sličan plan za trčanje, verovatno znate o čemu pričam.

Kada dođete do barijere i ne možete da savladate trčanje na određenu distancu ili vreme, trik je u tome da pokušate da smanjite odmor u šetnji na 30 sekundi. Vaš broj otkucaja srca (u proseku) se smanjuje za 20-30 otkucaja u minuti (bpm) u roku od jednog minuta od prestanka trčanja.

Uvođenje odmora od 30 sekundi u šetnji umesto jednog minuta će vam smanjiti broj otkucaja srca dok postepeno povećavate izdržljivost dok se ograničavate na manje odmora.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ovaj savet za odmor od 30 sekundi savršen je za početnike koji traže lak trik da povećaju razdaljinu.

Korišćenje saveta za odmor od 30 sekundi će vam na kraju omogućiti da polako taj odmor smanjite na 15 sekundi i da ga u nekom trenutku ukinete a da vam trčanje ostane udobno i da bez stajanja pređete svoju zadatu distancu, što je cilj svakog novog trkača.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Tehnika trčanja

Bilo da je reč o bolu, osećaju, motivu ili posledicama - postoje znaci koje ne bi trebalo da ignorišemo.

Mršavljenje

Naučno je dokazano da fizička lepota pozitivno utiče na sve aspekte života, kako lične tako i poslovne i ljubavne. Svaki čovek je jedinstven –...

Gedžeti za trčanje

Sve što vam je potrebno da biste počeli sa trčanjem jeste par trkačkih patika. To ne moraju da budu najskuplje patike, i ne moraju...

Do 5 km

Ostalo je još mesec dana do ljubilarnog 35. Beogradskog maratona. Ako ste ikada želeli da osetite energiju i budete učesnik ove trke ovo je...