Trening

Uz ovih 5 saveta (koji nemaju veze sa trčanjem) do sledećeg PB-a

1 komentar

Svaki trkač želi da obori lični rekord (PB) na bilo kojoj trci na kojoj učestvuje. Ali za to je potrebno malo truda.

Ne savetuje se da započinjete trku bez prethodnog treninga, a u tom slučaju pogotovno ne bi trebalo trčati do cilja brže nego ikada ranije. Ono što možete da uradite je da povećate svoje šanse da postignete PB. Evo pet saveta kako.

Dopunite gorivo na pravi način

Ono što unosite u telo je još jedan važan faktor koji može uticati na vaš sledeći PB. Imajte na umu da postoje dva dela dobre dijete koja je napravljena da poboljša vaše performanse:

  • Kvalitet hrani
  • Vreme obroka

Što se tiče kvaliteta, obezbedite svom telu zdravu mešavinu važnih hranljivih materija. To znači da imate uravnoteženu ishranu koja je bogata proteinima, zdravim mastima i mikronutrijentima.

A kada pričamo o vremenu obroka, uverite se da jedete u pravo vreme. Ovo će biti drugačije za svakoga. Pokušajte da saznate šta vaš probavni sistem toleriše dobro pre treninga. Mnogima ne odgovaraju masni i teški obroci pre treninga, pa bi bilo bolje da jedu posle.

Ako trčite kraću trku koja ne zahteva okrepe u vidu hrane ili gelova tokom trčanja, moraćete da se usredsredite na kalorije pre trke. Ali ako trčite nešto duže od 10K, razmislite da ponesete sa sobom neki gel.

Ključ za ishranu na dan trke je vežba. Kada ustanete rano za trening, podesite alarm malo ranije da biste mogli da pripremite doručak. Potrebno je da testirate kako biste shvatili koja vam hrana odgovara.

Isto je i sa okrepama tokom trke na duge pruge (npr. polumaraton ili polumaraton). Testirajte različite opcije tokom treninga da biste otkrili šta vam najviše odgovara.

Pronađite „pravu“ opremu

Baš kao i sa ishranom, morate testirati opremu za trčanje kako biste uvideli koje patike, šorts, ili majicu da nosite na dan trke.

Ako ništa ne testirate i odlučite da sastavite nasumično trkačku odeću ujutro trke, rizikujete da dobijete žuljeve ili da vas neki deo opreme steže i jednostavno vam ne prija kada trčite.

Kako biste ovaj scenario izbegli, trenirajte u opremi koju želite da nosite na dan trke.

Spavanjem do PB-a

Kao trkač, ovo ste čuli 1000 puta: trebalo bi da spavate redovno. Pogotovo pre trke, a kako se trka približava, san postaje sve važniji.

Najbolji način da se postarate da nedostatak sna bude probčem jeste da vam san bude prioritet (a to znači da idete u krevet dovoljno rano da se probudite spontano u vreme kada morate da ustanete da biste otišli ​​na spavanje).

Može biti primamljivo žrtvovati san da bi se uklopili treninzi ili odgledala serija ili film. Potrudite se da se pridržavate vremena za spavanje. Ako se dovoljno naspavate, mogućnost da dođete do svog PB-a je veća (a ako ste previše nervozni da biste mnogo spavali noć pre trke, barem nećete stvarati već postojeći problem.)

Zašto je san važan za performanse

Mnogi od najvažnijih regenerativnih procesa u ljudskom telu dešavaju se tokom sna:

  • Celo telo se oporavlja od dnevnog stresa, uključujući mozak i unutrašnje organe
  • Mišići se izgrađuju i obnavljaju, meko tkivo se oporavlja
  • Mozak arhivira nove informacije i/ili pregleda nove i poboljšane obrasce kretanja

Zanemarujući potrebu tela za redovnim, neprekidnim snom, ne samo da potencijalno smanjujete verovatnoću da ostvarite PB, već povećvate rizik od povreda.

Iskulirajte pre trke

Znamo da može biti teško sedeti i ne raditi ništa tokom slobodnog dana. Osećate se kao da gubite savršeno dobru priliku da trenirate, zar ne?

Pa, čak i ako je divan dan i unutrašnji glas vas tera da krenete na trčanje, stanite!

Slobodan dan daje vašem telu šansu da se oporavi od treninga. Ako se ne oporavite, mogli biste se povrediti, a to će potencijalno umanjiti šanse da ostvarite PB na sledećoj trci.

Ne isprobavajte nove stvati na dan trke

Kao i sa ishranom i opremom, morate se držati onoga što vam je već poznato na dan trke.

Ne testirajte gelove, garderobu, a pogotovo patike na dan trke.

Čak i u zagrevanje tne bi trebalo da uvodite promene. Nikada ne radite ništa novo na dan trke, jer je rizik mnogo veći od potencijalnih koristi.

Isprobajte ovo ako vam je dosadio uobičajeni trening trčanja
5 zlatnih pravila za ostvarenje trkačkih ciljeva
Tags: , ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed