blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trening

5 osnovnih pravila treninga rekreativnog trčanja

Kada postanete trkač, verovatno će vas zanimati na šta sve treba da obratite pažnju i kako da ispravno pristupite treninzima. Postoji puno smernica šta bi jedan trkač – rekreativac morao da zna, a sve one se mogu svesti na ovih 10 osnovnih pravila:

#1 Trenirajte tri do pet puta nedeljno

Trudite se da  treninzi budu raspoređeni što ravnomernije. Koristite program i plan treninga ili trenirajte u klubu ukoliko ne znate kako.

Kako biste imali što bolji trening i kako bi vam bilo zanimljivo pored trčanja kombinujte više različitih tipova vežbanja. Time se aktiviraju razne mišićne grupe i postižu bolji rezultati: vežbe snage, plivanje, joga…

#2 Dozvolite sebi odmor između treninga

Jedna od najčešćih grešaka trkača svih nivoa. Spavajte i pazite na pretreniranost. Shvatite da je odmor sastavni deo treninga. Tada rastete.

#3 Ne preskačite zagrevanje i rastrčavanje

Pre starta treninga, obavezno uradite zagrevanje laganim trčanjem, dovoljno je 10 minuta. Na kraju treninga se radi rastrčavanje i hlađenje 5-10 minuta. Posle treninga trebalo bi da uradite istezanje mišića.

#4 Osluškujte telo i prilagodite trening

Smanjite intezitet treninga ako u toku treninga osetite bol ili slabost u grudima, mučninu, vrtoglavicu, veliku zadihanost, glavobolju, zamućen pogled. Ako su tegobe jačeg obima, prekinite trening. U slučaju ponavljanja tegoba obavezno se konsultujte sa lekarom.

Intezitet treninga zavisi od atmosferskih uslova, pa se prilagodite njima. Kada je suviše toplo ili hladno potrebno je intezitet treninga smanjiti. Opšti savet je da osluškujte svoj organizam.

Advertisement. Scroll to continue reading.

#5 Trčanje treba da vam bude uživanje

Ako se sve pomenuto sažme u jedno pravilo, onda znajte: trčanje treba da vam bude zadovoljstvo.

Ukoliko u jednom trenutku skapirate da trčanje ne doprinosi kvalitetu vašeg života, onda više niste u domenu rekreativnog sporta koji ima za cilj da poboljša vaše opšte psihičko stanje. Verovatno , nego ste ušli u neku drugu sferu ozbiljnog bavljenja sportom

Srećno

3 Comments

3 Comments

  1. milorad

    20.06.2009 at 06:03

    svaka čast Igi, samo nastavi(te) tako. Zato si se ti ućutao u zadsnje vreme… Nadam se da, nakon ovoga, nećeš ostaviti trčanje. Pozdrav, Milorad B. Sombor.

  2. Tomislav

    09.05.2010 at 09:07

    Evo trčim nekih 2 mjeseca i super mi ide! prolazim po 10 km po treningu plus vježbe za tijelo! Imam iskustva od prije! međutim na košarci sam prije 10 godina slomio križne ligamente lijevog koljena! ako mi netko može reći dali ima sličnu situaciju i kako se to reflektira na tijelo!—-kičmu i koljena te ostalo! bojim se da mi ta ozljeda ne radi probleme a volio bih napraviti rezultat u trčanju! hvala—slobodno se javite!

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Zdravlje

Možda je teže, ali je važnije. Kada je reč o trčanju u kasnijim godinama, ono samo može da vam podigne kvalitet života.

Tehnika trčanja

Bilo da je reč o bolu, osećaju, motivu ili posledicama - postoje znaci koje ne bi trebalo da ignorišemo.

Mršavljenje

Naučno je dokazano da fizička lepota pozitivno utiče na sve aspekte života, kako lične tako i poslovne i ljubavne. Svaki čovek je jedinstven –...

Gedžeti za trčanje

Sve što vam je potrebno da biste počeli sa trčanjem jeste par trkačkih patika. To ne moraju da budu najskuplje patike, i ne moraju...