Kada postanete trkač, verovatno će vas zanimati na šta sve treba da obratite pažnju i kako da ispravno pristupite treninzima. Postoji puno smernica šta bi jedan trkač – rekreativac morao da zna, a sve one se mogu svesti na ovih 10 osnovnih pravila:

#1 Trenirajte tri do pet puta nedeljno

Trudite se da  treninzi budu raspoređeni što ravnomernije. Koristite program i plan treninga ili trenirajte u klubu ukoliko ne znate kako.

Kako biste imali što bolji trening i kako bi vam bilo zanimljivo pored trčanja kombinujte više različitih tipova vežbanja. Time se aktiviraju razne mišićne grupe i postižu bolji rezultati: vežbe snage, plivanje, joga…

#2 Dozvolite sebi odmor između treninga

Jedna od najčešćih grešaka trkača svih nivoa. Spavajte i pazite na pretreniranost. Shvatite da je odmor sastavni deo treninga. Tada rastete.

#3 Ne preskačite zagrevanje i rastrčavanje

Pre starta treninga, obavezno uradite zagrevanje laganim trčanjem, dovoljno je 10 minuta. Na kraju treninga se radi rastrčavanje i hlađenje 5-10 minuta. Posle treninga trebalo bi da uradite istezanje mišića.

#4 Osluškujte telo i prilagodite trening

Smanjite intezitet treninga ako u toku treninga osetite bol ili slabost u grudima, mučninu, vrtoglavicu, veliku zadihanost, glavobolju, zamućen pogled. Ako su tegobe jačeg obima, prekinite trening. U slučaju ponavljanja tegoba obavezno se konsultujte sa lekarom.

Intezitet treninga zavisi od atmosferskih uslova, pa se prilagodite njima. Kada je suviše toplo ili hladno potrebno je intezitet treninga smanjiti. Opšti savet je da osluškujte svoj organizam.

#5 Trčanje treba da vam bude uživanje

Ako se sve pomenuto sažme u jedno pravilo, onda znajte: trčanje treba da vam bude zadovoljstvo.

Ukoliko u jednom trenutku skapirate da trčanje ne doprinosi kvalitetu vašeg života, onda više niste u domenu rekreativnog sporta koji ima za cilj da poboljša vaše opšte psihičko stanje. Verovatno , nego ste ušli u neku drugu sferu ozbiljnog bavljenja sportom

Srećno

planovi za trčanje