Trening

Pripremite se da istrčite milju (1600m)

Nema komentara

Distance od 800, 1500 i 1600m se su srednjeprugaške discipline, koje se trče na atletskoj stazi. S obzirom da je krug na atletskoj stazi 400 m,  ove trke se trče od 2 do 4 kruga. Ovde dolazi do izražaja brzina, ali i aerobna izdržljivost, snaga uma i dobra strategija u toku trke ali i procesa treniranja.

Trčanje ovih distanci pored pomenutih karakteristika, zahteva i visok VO2 max, visoku kardiovaskularnu izdržljivost i sposobnost da se izborite sa laktatima.

Za 400-metraše koji žele da se oprobaju u trci 800m možemo reći da su u izvesnoj prednosti u odnosu na ostale, jer imaju brzinu, a samo treba da porade na izdržljivosti. Intervalni treninzi su slični, pa će se 400-metraši lako snaći i u duplo dužoj disciplini. Trkači koji planiraju i duže trke, recimo 5km, mogu imaju koristi od treniranja na 1500 i 160m jer će tako naučiti  da primenjuju taktiku.

Rodžer Banister, prvi koji je milju pretrčao ispod 4 minuta

Trke na 1500/1600m su relativno kratke. Ako na startu napravite grešku, nećete imati dovoljno vremena da je ispravite kao što bi to bio slučaj na trci na 5 ili 10km. Ovo može, dakle, biti dragoceno iskustvo i dugoprugašima.

Plan priprema za milju

Ove trke trče iskusni klupski trkači, ali i rekreativci koji nisu učlanjeni u klubove. Ako primetite da imate smisla za srednje pruge, predstavljamo vam programe za pripremu ovih disciplina:

Srećno!

Kako dobijamo energiju za trčanje?
Propriocepcija

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed