Svako ko je ikada počeo da se sprema za životni izazov kakav je maratonska trka čuo je za izraz “udariti u zid”. Maratonski zid je surov baš kao što zvuči. Psihički udarate u zid koji vas vodi u agoniju i bol zbog kojih je sve što ćete poželeti u tom trenutku jeste da stanete.

Problem sa zidom jeste što je on ustvari u vama, u vašem telu i glavi. Čvrst je kao stena i može naterati i najjače i najspremnije da odustanu. U suštini zid je iscrpljenost celog organizma, nedostatak glikogena koji je pogonsko gorivo za mišiće, koja čini svaki pokret čistim mučenjem. Čak i najjači trkači, kada udare u zid, naglo usporavaju tempo i imaju osećaj da treba da sednu i odmore malo. Oni najenergičniji maratonci imaju osećaj kao da im  je neko isisao svu energiju i da više nemaju energije ni za sledeći korak.

Pre nego što počnete da paničite oko udaranja u zid, bolje rešenje je da trenirate kako treba i da mislite unapred tako da na samoj trci ipak protrčite pored njega.

Naviknite se na velike distance

Trčanje maratona je veliki napor za vaš organizam. Distanca od 42km se u mnogo čemu razlikuje od 5km ili 10km, pa čak i od 21km tj polumaratona, tako da ako vas sve boli kada pretrčite neku od ovih distanci nemojte da očekujete da će vam biti lakše na maratonu.

U sklopu svojih priprema za maraton važno je da praktikujete LSD treninge – treninge dužine, na kojima ćete za cilj imati da veoma laganim tempom prelazite velike distance i na taj način pomognete svom organizmu da se upozna sa onim što ga čeka na maratonu.

Jedan LSD trening u toku nedelje će naučiti vaše mišiće na koji način da skladište i da racionalnije troše glikogen koji je njihovo glavno gorivo. Takođe, vaši mišići će početi da uspešnije sagorevaju masti i na taj način obezbede dopunsko gorivo kada im zafali glikogena. U osnovi udarac u zid se dešava baš zbog nedostatka glikogena pa je ovo prvi korak u preventivi.

Držite konstantan tempo

Trebali biste da imate predstavu za koliko vremena planirate da završite maraton. To vreme će vam pomoći da izračunate kojim prosečnim tempom bi trebalo da trčite za vreme trke. Bilo bi dobro da imate i treninge tempa na kojima ćete trčati baš tim tempom i osećati se ok.

Obavezno podsetite sebe koji je to tempo i na dan trke, ma koliko se dobro osećali na startu i ma koliko vas nosila atmosfera velike trke. Najveći broj trkača udara u zid baš zbog toga što ih ponese uzbuđenje maratona pa trče prebrzo.

Svaki sekund na početku, plaća se minutima na kraju

Napunite se gorivom

Napuniti svoj rezervoar gorivom do vrha kada krećete na maraton. Isto tako je važno da iskoristite prednosti koje vam pružaju okrepne stanice na trci i da unosite ugljene hidrate u toku samog maratona, ovo će vam dopunjavati glikogenske depoe i pomoći će vam da zaobiđete zid.

Naravno, pravilna ishrana u toku priprema i posebno u poslednjoj nedelji pred maraton će vašem telu omogućiti kvalitetno snabdevanje glikogenom u toku samih priprema i pomoćiće u procesu učenja kako da se isti bolje skladišti i kvalitetnije troši. Pripreme za maraton nisu trenutak kada svom telu treba da uskratite kalorije. Ovo je vreme da svom organizmu ponudite kvalitet u vidu prirodne hrane pune nutrijentima.

Kakve su ti misli takav ti je maraton

Na kraju, kada ste sve učinili kako treba, odradili svoje pripreme, hranili se zdravo i kvalitetno, upoznali svoje telo i dopustili svom telu da se upozna sa trkačkim distancama… Najvažnija stvar koju morate da pripremite za maraton jeste vaša glava.

Kada dođete na start i osetite atmosferu maratona, pomislićete koliko je to što radite sjajno, bićete ponosni na sebe osećaćete se savršeno… i treba, ali budite spremni da ujedno i iskontrolišete sebe u tom trenutku, pustite sve one koji će projuriti pored vas punom parom iako vam se čini da ste bolje spremni od njih, nemojte dozvoliti da vas poklici hiljada navijača ponesu da prekršite pravilo o svom tempu.

Kada prebrodite početak maratona i kada popusti početna euforija, trudite se da ostanete skoncentrisani na cilj, da razmišljate pozitivno i da ne razmišljate o lošim stvarima koje mogu da se dese.

Jednostavno budite svesni zbog čega ste tu, ali se trudite da razmišljate o tome koliko je malo još ostalo do sledeće okrepe ili o tome koliko će dobro biti kada vas na cilju dočekaju prijatelji i draga osoba… Budite pozitivni i puni samopouzdanja, spremali ste se dovoljno dugo za to.

I uvek ostanite skoncentrisani na trku, na vaš plan i ono zbog čega ste tu, jer ako vam um nije u trci teško da će i telo izdržati do kraja.

planovi za trčanje