* NaslovnaBlog & KolumnelifestyleTrening

Kako mogu da postanem bolji u trčanju? Porverite da li ste sve ovo već uradili jer su to koraci koji će vam pomoći da se unapredite

1 komentar

Kako mogu da postanem bolji u trčanju? Pitanje je koje svaki trkač postavi barem jednom. Koliko god da ste zadovoljni svojim trenutnim trkačkim rezultatima, uvek ima prostora za poboljšanje. Proverite kako možete da povećate svoj potencijal tokom trčanja.

Trčanje je pravi izbor

Kako da postanem bolji u trčanju? Lista koraka do ovog cilja

Svako od nas ima neki svoj plan treninga, rutinu ili način na koji pristupa trčanju. Svaki put kada smo na trčanju dajemo sve od sebe kako bi smo na kraju dana bili malo bolji nego na početku. A šta još možete učiniti da vam pomogne da povećate brzinu, izdržljivost, bolje držanje tela i oporavak?

Raznolikost u treningu

Ako ste trkač rekreativac koji tri ili četiri puta nedeljno ide na trčanje bez plana, trčite po osećaju i svojim tempom, to je dobro. Ali ako uvek idete na trening na isti način kakav će biti rezultat takvog treninga? Uvek isti. Doslednost je važna tokom trčanja, ali takođe morate napredovati. Dakle, uključite sprinteve, trening dužine, lagana trčanja za oporavak, trčanje nizbrdo …

Vežbe snage najmanje jednom nedeljno

bolji u trčanju uz vežbe snage

Ovo je svaki trkač čuo hiljadu puta, ipak vredi ponoviti, jer trkači često zanemaruju trening snage. Samo trčanje neće vam dati potrebnu snagu da dođete do poboljšanja.

Dinamičko zagrevanje

Dinamično zagrevanje stimuliše cirkulaciju krvi, ubrzava rad srca, zagreva mišiće i priprema telo za uspešno trčanje. Bićete spremni od prvog koraka nadalje.

Fokusirajte se na hidrataciju

Koliko vode popijete tokom dana, utiče na mnoge stvari, uključujući i trčanje koje planirate kasnije. Ne samo da ćete se tokom trčanja osećati bolje i bolje trčati nego što biste dehidrirani, već će i vaše opšte stanje, fokus i sposobnost rešavanja problema biti bolji.

Pratite svoja trčanja

Barem one važnije kako biste mogli da posmatrate šta je dobro i šta loše za vaše trčanje i saznate kako napredujete. U svoj dnevnik treninga upišite bilo koji događaj tog dana ili stanje koje je moguće dovelo do slabijeg treninga (npr. Neispavan, dugi radni dan …).

Prijavite se na trku i proverite da li ste bolji u trčanju kroz takmičenje

Ako se svako malo takmičite sa drugim trkačima, neće se desiti ništa loše. Naučićete koliko ste dobri u poređenju sa njima, a istovremeno će vam ovo dati motivaciju da trenirate i usavršavate se. Ujedno je i odlična stvar za socijalizaciju jer ćete na trkama upoznati mnogo zanimljivih ljudi iz različitih gradova i država.

selfie trkaca na maratonu-2
Osim takmičenja sa sobom i drugim trkačima, na trkama je uvek dobro druženje

Dan za odmor je važan koliko i trening

Uzmite slobodan dan kada nećete trčati ili raditi vežbe snage. Možete se malo istegnuti, prošetati ili nešto slično. Neka telo diše i odmara se.

Trčite uz brdo i bićete bolji u trčanju po ravnom

Ubacite u svoj plan treninga redovno trčanje na brdu, čak i ako vam se to ne sviđa. Izaberite različite padine: ravne i duže, strme i kraće … Ovako ćete dobiti snagu i ojačati mišiće koje ne koristite toliko kada trčite po ravnom terenu (npr. zadnjica).

Vodite računa o stanju vaših patika za trčanje

Kao što znate, patike za trčanje se prave za određeni broj kilometara (oko 500km-600km), posle toga gube neka svoja svojstva i nemaju istu podršku koju očekujete od njih, zato iako patika izgleda odlično na oko, razmislite da nabavite nove posle te kilometraže, tako ćete biti sigurniji od povreda.

Radite vežbe za stabilnost i ravnotežu

Ove vežbe se često previde, ali su odlične za trkače. One izoluju jedan mišić i pokazuju njegovu slabost i imaju tendenciju da je eliminišu (ne dozvoljavajući drugim mišićima da rade posao umesto njega)

Upoznajte sebe da bi ste bili bolji u trčanju

Znajte kada možete da nadmašite sebe i postavite novi lični rekord, a kada treba da napustite trku ili preskočite trčanje, jer biste se u protivnom povredili i/ili produžili oporavak od povrede koju već imate. Ujedno, upoznajući sebe i svesno prateći svoj organizam, shvatićete kada je trenutak da stanete ako vas nešto zaboli ili nemate snage, kako se ne bi preforsirali.

Pomozite sebi ishranom

Posle svakog trčanja dobro razmislite šta ćete jesti i tako pomozite svom telu da se oporavi. Primetićete da trčite i mnogo bolje i lakše zbog pravilnog obroka.

Pametno zagrevanje za trčanje
Trčanje leti – kako da se zaštimo od sunca i da trčanje u toku leta bude uživanje?
Tags: ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

  • Dragi ljudi, pre svega hvala na divnom sajtu koji mnogo pomaže početnicima! Nadam se da neko može da mi pomogne savetom. Pre tri nedelje sam počela da trčim, naravno, u kombinaciji sa hodanjem, jer nikada ranije nisam trčala. Ove nedelje osećam neprijatnost u kolenima, koja prilikom spuštanja niz stepenice i pokušaja trčanja prelazi u bol. Ne neizdrživu, ali dovoljnu da osećam da nešto nije u redu.

    Bol je locirana ispod oba kolena, ali uz samo koleno, i sve vreme osećam kao neku težinu na oba kolena. Prilikom savijanja s vremena na vreme čuje se neki zvuk, koji najviše liči na zvuk kazaljke na satu. Pokusavam sa konjskim mašću i podizanjem novgu, ali deluje mi da nema pomaka. Ima li neko neki savet i još važnije – kada ću ponovo moći da trčim? Hvala!!!

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed