Trening

Izgleda šašašvo ali… Džoging u vodi

8 komentara

Prvi put mi je džoging u vodi pao na pamet kada sam gledao prvi deo filma Spirit of the marathon. U filmu, najboja američka maratonka Dina Kastor, posle povrede, trenira u bazenu u sklopu oporavka i priprema za maraton u Čikagu.

Zašto je dobar džoging u vodi?

Odmah mi je bilo jasno nekoliko stvari vezano za ovakav vid treninga, i imao sam ideju zbog čega sve može da bude korisno trčati u vodi. Ipak, valjalo je tu temu istražiti malo bolje.

Sila potiska i amortizacija koraka

Jedan od najvećih izazova za savremenog trkača ili trkačicu predstavlja pritisak i stres koji mišići i zglobovi trpe pri udaru noge o podlogu prilikom trčanja. Međutim, u vodi je taj stres umanjen za oko 90% i gotovo neprimetan. Dakle zglobovi uživaju dok ste vi fizički aktivni.

Potvrda za ovu tvrdnju je Arhimedov zakon koji kaže da je sila potiska jednaka težini tečnosti koju istisnete kada se potopite u tu tečnost. Probajte da legnete u punu kadu i videćete koliko je to zaista, ovo pokušajte da radite dok vam partner ili roditelji nisu kod kuće.

Gustina i otpor – vežba za celo telo

Gustina tečnosti i otpor su dve povezane stvari, što je gustina veća veći je i otpor. Dakle, voda nam pruža veći otpor nego vazduh. U situaciji u kojoj smo potopljeni u vodu i pokušavamo da trčimo, neće biti dovoljno da imamo jake mišiće nogu. Moraćemo da vučemo i rukama i nogama,  a bogami i stomakom.

Plivači znaju zašto

Zbog činjenice da nas gustina vode pritiska sa svih strana, ona tako zadržava oblik mišića dok rade. Dakle bez rastresanja, sličan efekat kao sa kompresionom opremom, imamo priliku da izgradimo vretenaste mišiće koji su dobri za trčanje na duže staze (i sporijim tempom) sa jedne strane, a pritom izgledaju sjajno, sa druge.

Kardiovaskularni trening snage bez povreda

Kada se svi ovi faktori ukrste, džoging u vodi postaje odlična kombinacija, iako od samog starta izgleda kao šašava stvar. Naime, pritisak otpor i potisak koji deluju na ljudsko telo potopljeno u vodi, dovode do jačanja srčanog mišića (dakle kardio trening). Sila koju primenjujemo da bismo se kretali i oduprli otporu odličan je trening snage. I sve to oslobođeno povreda, zahvaljujući potisku.

Iz ovih razloga, džoging u vodi se koristi kao trening za sportiste koji se oporavljaju od povreda, kako ležeći ne bi izgubili previše snage. Ali i kao preventivna mera kod zdravih sportista.

Predlog je da jednom nedeljno primenite ovu vrstu treninga. Evo kako to rade u Oregonu, Mo Farah i Alberto Salazar:

http://www.youtube.com/watch?v=4DpI2JLFAwU

Kako (i zašto?!) da postanete srećni jutarnji trkač
Vežbe za super stomak! – Anja Todorović [VIDEO]

Povezani članci

8 komentara. Leave new

 • Strava!!! Moram da probam…

  Odgovori
 • gluposti…voda je za plivanje ili kad si u vodi plivaj….ovaj sto prica je bio vrhunski maratonac,ocigledno je da mu je neko dobro platio za reklamu:)

  Odgovori
 • Marko Grippo
  14 marta, 2014 11:27

  Probao tj. praktikujem. Odlicna stvar ako si povredjen, imas viska kilograma ili hoces malo da menjas okruzenje. Za 45min predjem 2 km, a kad izadjem iz vode imam subjektivni osecaj kao da sam trcao 6 km.

  Odgovori
  • kako te gledaju ostali plivači? ovo je iskustvo o kom bih volela da čujem više 🙂

   Odgovori
   • Marko Grippo
    18 marta, 2014 08:34

    Pozdrav Tijana,

    Pošto to radim u onom delu bazena gde je voda do ramena to nije problem jer tu i nema plivača, Tu su uglavnom oni koji ne znaju da plivaju, pomalo šetkaju ili rade neke vezbe. Nekome je sigurno zanimljivo da gleda kako idem tamo-nazad bez pauze 45 minuta i sve vreme gledam na zidni sat da ne usporim 🙂
    Deo sa plitkom vodom je odvojen bovama tako da ne smetamo plivačima a ni oni nama. Kada bi se naterao da ujutru ustanem ranije, pa da odem u ranom jutarnjem terminu na pola sata trcanja to bi bilo jos bolje jer kazu da nema 10 ljudi u celom bazenu.

    Odgovori
    • Super kad je tako 🙂 Ja sam uglavnom džogirala u moru, doduše, samo sa nogama u vodi, mnogo je teže, i po pravilu ne izdržim ni deset minuta ali verujem da je korisno 🙂

     Odgovori
     • Marko Grippo
      19 marta, 2014 22:33

      Da, mnogo je teže u plitkoj vodi jer se “izvlači” stopalo van vode…zbog moje tezine mnogo mi vise odgovara da sam skoro ceo potopljen u vodi 🙂
      Kombinujem trcanje i saunu: 1km trcanja u bazenu, 15 min saune, 2 km trcanja, 15 minuta saune i onda jos 1km. Problem je samo što ruke malo držim iznad a više u vodi pa se dosta smežuraju

     • To sa saunom u kombinaciji zvuči sjajno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed