Trening

Da li ste strastveni tip trkača?

5 komentara

Postoji jedna gruba podela trkača i trkačica. Više je bazirana na osećaju i iskustvu nego na egzaktnim činjenicama. To ipak ne znači da one ne postoje.

Strastveni

Jedan tip je onaj strastveni tip. Svi oni koji pripadaju ovoj grupi trče jer se prepuštaju samom procesu trčanja. Oni trče da bi iznova proživljavali za njih neponovljivo iskustvo.

Impulsivni i pomalo divlji, vole da estetski objasne sve čega se dohvate, a teoretski da razlažu poseban odnos prema svom telu. Oni su umetnici, vole ideju trčanja, a kada su na trci, najmanje im je bitno da pogledaju na sat. Umesto toga, oni slušaju svoje telo, pažljivi su prema tome kako se osećaju, gledaju u druge trkače i trkačice i čekaju svoj trenutak kada će da briljiraju.

Njima je važnije da budu pobednici nego da mere vreme, za njih ne postoji trening, već trčanje, više ih zanima zadovoljstvo nego žrtvovanje.

Disciplinovani

Drugi tip su oni disciplinovani. Metodični i nemilosrdni u tome. Oni gledaju na trčanje kao na način kojim poboljšavaju svoju ličnost i karakter kroz vreme. Za razliku id strastvenih, ovaj tip ne obraća pažnju na svoja osećanja pri trčanju, već isključivo na  tempo i pređenu kilometražu. Strpljivi, analitični, marljivi, oni pronalaze snagu i motivaciju u praćenju svog plana i programa treninga.

Za njih je najvažnija rutina i koncizno praćenje svog napretka kroz određeni period. Sam doživljaj tokom trčanja im nije toliko bitan koliko im je važno da idu u zacrtanom pravcu i ka svom cilju.  Na trci su strpljivi i fokusirani na računicu i da na najbolji mogući način završe svoju ”savršenu” trku.

Većina trkača i trkačica je zapravo mešavina ova dva tipa. Oba tipa imaju svoje prednosti, ali i slabosti. Kada prepoznate kom tipu naginjete znaćete da odredite šta vam nedostaje i kako da to nadoknadite.

Pronađite ravnotežu

Strastvenima je najveći izazov da isprate plan, da ravnomerno raspodele svoj nivo energije i da zadrže pravac koji su izabrali. Njima lako postane dosadno i na redovnoj bazi su im potrebna nova trkačka uzbuđenja da ih podsećaju da izdrže do kraja. To ume da bude naporno.

Kažu da je trkač kao biljka, potrebno ju je redovno i pomalo zalivati da bi rasla. Kao i kod treninga, potrebno je da budete strpljivi i da postepeno napredujete.

Strastveni tip stvara dugoročne planove kada ga u glavu udari adrenalin i stvori nove mogućnosti. Tajna njihovog uspeha je u njihovoj mašti i u redovnom očekivanju uzbuđenja tokom trčanja. Pre nego što krenu u akciju, oni zamisle kako ona treba da izgleda, da bi je na kraju i doživeli. Oni disciplinu stvaraju kroz – oplemenjivanje svakog izlaska na stazu.

Strastveni trkač i trkačica znaju da ako bi krenuli punom snagom – vrlo brzo bi izgoreli, i zato oni uvek koriste svoju inteligenciju i suzdržavaju se. To često zna da bude i loše po njih jer ne umeju uvek da prepoznaju pravi trenutak da krenu punom snagom. Zato oni ređe zasijaju u toj punoj snazi, ali kada se to desi, ne postoji ništa što bi moglo da ih zaustavi.

[poll id=”56″]
Plejlista za trčanje zimi
Zašto baš Etiopljani i Kenijci?!

Povezani članci

5 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed