Trening

Da li se isplati trčati po vetrovitom danu?

Nema komentara

Čeoni vetar može prouzrokovati da izgubimo više vremena nego kada duva iza nas.

Ali kako vetar utiče na samo trčanje?

Od različitih vremenskih uslova u kojima trkači trče, vetar je jedino stanje koje može biti šetno za trening. Bez obzira na to sa koje strane duva, može uticati na vaše performanse, formu i nivo energije. Tu dolazimo do bitnog pitanja…

Da li i dalje treba trčati napolju po vetrovitom danu?

Studija objavljena u Journal of Physiology analizirala je trkače koji se takmiče na srednje duge staze, i trče kada duva vetar menjajući tempo. Istraživači su otkrili da se potrošnja kiseonika u telu povećava pri većim brzinama vetra ako trkači trče istim tempom.

Studija je takođe otkrila da su efekti čeonog vetra od 15 km/h četiri puta veći od vetra od 8 km/h. Što brže trčite u vetar, veći je otpor. Postoje načini borbe protiv vetra, npr time što biste trčali iza drugih trkača, ali prema studiji, trkač ima 80 posto smanjenu potrošnju kiseonika kada prati drugog trkača.

Koliku korist imate od vetra koji duva s leđa?

Iako pomaže u performansama, trkači dobijaju samo polovinu snage sa kojom se suočavaju tokom čeonog vetra. Ako duva iza nas, eliminiše otpor vazduha. Na primer, ako trčite brzinom od šest minuta, a duva oko 16 km/h, ubrzaće vas za samo oko pet sekundi po kilometru. Ako biste trčali istim tempom, a čeoni vetar duva brzinom od 16 km/h, usporilo bi vas za 11 sekundi.

Čeoni vetar uzrokuje da izgubite više vremena nego što vam vetar u leđa dozvoljava da dobijete, a vetar sam po sebi može da vam bude od koristiti samo ako trčite u jednom pravcu.

Ovi podaci su korisni za trkače i trenere koji žele da prilagode delove treninga tokom vetrovitih dana. Ako je jako vetrovito, možda ćete želeti da pomerite svoj trening na drugi dan, da trčite sa drugima ili prilagodite svoje trčanje vetru, tako da uvek duva s leđa.

Kakvo je vaše iskustvo? Pišite!

Zašto je klasična muzika dobra za vežbanje?
12 saveta za trčanje po zimi
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed