* NaslovnaTrening

7 saveta za vežbanje u paru i kako da vam ne upropasti vezu

Nema komentara

Vežbanje u paru odličan način da provedete vreme sa nekim dok ste u formi. Ako se ne ustanove određene forme, takođe mogu uništiti odnose. Vežbe za parove mogu biti posebno izazovne ako je jedan partner mnogo spremniji od drugog.

Ovi saveti su takođe pogodni za drugare koji vežbaju, kao i fitnes partnere – ne morate biti ljubavni par!

Prednosti treninga u paru

Vežbanje sa nekim drugim ima brojne prednost:

 • Veća je verovatnoća da će svi ostati odgovorni za svoje fitnes ciljeve.
 • Partner za vežbanje koji je spremniji od vas može vam pomoći da se pogurate.
 • Vežbe za parove mogu poboljšati seksualni život.
 • Vežbanje sa partnerom može produbiti vezu.
 • Vaš partner vam može pomoći da poboljšate svoju tehniku.

Međutim, mogu biti teške za navigaciju. Partner koji je u boljoj formi može se osećati kao da će ga partner sputava. Mogli bi se osećati kao da izneveravaju svog partnera ili prijatelja iz teretane. A druga strana može postati demoralisana.

Ovih sedam strategija će vam pomoći da maksimalno iskoristite treninge u paru, bilo da se radi o osnosu sa nekom posebnom osobom, drugarom za vežbanje ili fitnes partnerom!

SAVET 1: BUDITE ISKRENI

Priznajte razliku u kondiciji. Poštujte i nemojte jedni druge ponižavati. Ne umanjujte razliku u fitnesu. Umesto toga, nazovite stvari pravim imenom i povežite sa svrhom vežbanja.

Za boljeg partnera može biti primamljivo da se pretvara da nije u formi. Ovo je brz način da iznervirate svog manje fit partnera, jer ga u suštini lažete. Mogli bi da se osećaju manje prijatno da rade sa nekim ko je u boljoj formi od njih.

Parovi, prijatelji koji vežbaju i fitnes partneri žele da dobro vežbaju. Ako spustite svoju aktivnost tako da odgovara sposobnostima partnera, to vas može dovesti do toga da ne radite sa njim. Alternativno, manje fit partner može da oseća pritisak da bi održao korak, što čak može da dovede do povrede usled preforsiravanja.

Kada počnete sa mesta iskrenosti, spremni ste da planirate svoj trening!

SAVET 2: UČINITE TRENING U PARU IZAZOVNIM

Izbor rute je ključan za vežbe u paru. Photo by Gabin Vallet on Unsplash

Vežbe moraju biti izazovne da bi bile efikasne.

Trik vežbanja u paru je da vežba bude izazov za obe osobe.

Evo nekoliko načina na koje partneri koji su u boljoj formi mogu da učine treninge izazovnijima uz poštovanje sposobnosti svog partnera:

 • Primenite trening intervala tokom treninga. Vratite se svom partneru za deo intervala za oporavak. Kratki sprintovi su savršeni jer nećete stići daleko i potrebno vam je mnogo vremena da se oporavite veoma lakim tempom.

Otežajte trening za nespretnijeg partnera

Manje fit partner može se malo zabaviti ako ide jače/brže dok mu se partner koji je u formi vraća nazad. Ovo će smanjiti vreme oporavka, plus je slabiji partner aktivan učesnik.

 • Slično onom iznad, idite punom brzinom uz brda i vratite se svom partneru dok se on kreće.
 • Fokusirajte se na tehniku. Pokušajte da povećate brzinu kretanja nogu ako trčite ili kadencu ako vozite bicikl. Pokušajte da poboljšate ravnotežu vremena kontakta sa zemljom. Isprobajte ove vežbe da poboljšate svoju formu trčanja. Ionako morate polako da radite na tehnici.
 • Započnite vežbanje pre ili nastavite da vežbate nakon što vaš partner stane. To može značiti da već ćete potencijalno odraditi koji dodatni krug da biste sačekali. Predlog je da se odrade varijacije sklekova ili daske, odnosno plenka.
 • Ako aktivnost počinje ili se završava sa lokacije koja je dalje od vašeg doma, partner u formi može da vozi bicikl ili da trči do početka ili nazad kući nakon treninga. Em korisno em ekološki prihvatljivo!
 • Neka aktivni oporavak bude vaš cilj vežbanja. Može biti lako preskočiti dane oporavka ili preforsirati kada bi trebalo da se smirite. Vežbanje sa nekim ko u slabijoj formi od vas je odličan način da se ušunjate u aktivnu sesiju oporavka. Osim toga, podmlađujete mozak time što se zabavljate sa nekim.

SAVET 3: PREUZMITE INICIJATIVU

Partner može da nosi vodu, grickalice ili dodatnu odeću. Gurnite kolica ili povucite prikolicu za bicikl ako su deca na putu!

Sve ovo utiče na to da trening bude izazovniji za jednog partnera. Takođe, daje sigurnost partneru koji je u lošijoj formi jer zna da imaju lak pristup svemu što im može zatrebati.

Partner u boljoj kondiciji takođe može preuzeti vođstvo na rutama za navigaciju. Ovo oduzima mentalnu energiju potrebnu za navigaciju sa uma manje fit partnera. Oni mogu samo da se fokusiraju na završetak treninga, a ne na nepotrebne detalje.

Izbor rute je ključan za vežbe u paru.

SAVET 4: IZABERITE SAVRŠENU RUTU ZA TRENING U PARTNERU

Radite na ciljevima na kojima ne možete raditi sami. Photo by Rinke Dohmen on Unsplash

Izaberite rutu koja je za oba partnera ugodna. Brdovita ruta nije najbolje rešenje ako će jedan partner biti na granici izdržljivosti sve vreme. Izaberite hladnije rute ako je vruće.

Više izlaznih tačaka, petlje ili kraće rute su odličan izbor. Zašto ove rute? Ako je trening previše naporan ili se neko ne oseća dobro, može vrlo lako da se vrati kući. Na ovaj način se uklanja deo pritiska na manje fit partnera.

Takođe možete da odredite ciljnu destinacij – trčite do kuće prijatelja, napravite pauzu, a zatim bežite kući. Pretvorite put u vežbanje i zabavite se!

Iskomunicirajte sa svojim partnerom da je u redu ako se ruta skrati. Na ovaj način ćete pomoći uspehu treninga u paru. Partner koji je u formi može nastaviti sve dok je manje fit partneru udobno da sam pronađe put kući.

SAVET 5: ODREDITE SPECIFIČNE CILJEVE ZA VEŽBANJE U PARU

Jasno navedite ciljeve treninga pre treninga. Radite na ciljevima na kojima ne možete raditi sami. Na primer, fokusirajte vežbanje na mentalno zdravlje, izgradnju snage ili povezivanje i produbljivanje vašeg odnosa.

Vaš mozak je mišić: nemojte ga zanemariti. Mentalno i emocionalno zdravlje je ključno za izgradnju ovog mišića.

SAVET 6: ZAČINITE TRENING

Isprobajte nove stvari! Izaberite aktivnost koju niko od vas nije radio ranije. Nova iskustva produbljuju društvene veze. Oboje ćete automatski biti potpuni početnici! Evo nekoliko aktivnosti koje parovi mogu da isprobaju sledećeg vikenda (u zavisnosti od sezone):

Nije važno koja je aktivnost sve dok oba partnera žele dobro da se provedu i malo vežbaju. Napravite aktivan odmor na osnovu aktivnosti koje niko od vas ranije nije radio!

SAVET 7: PRIHVATITE RAZLIKE

Ovaj savet možda nije za svakoga. Ako je jedan partner super jak, a drugi ne, razmislite o tome da radite nešto poput akrobacija. Ples takođe može biti zabavan. Ove vrste aktivnosti se otkrivaju samo kada partneri imaju veoma različite fizičke karakteristike!

Ko zna, možda ćete pronaći nešto u čemu zaista uživate i u čemu ste oboje jedinstveno dobri!

A vi, trenirate li u paru? Pišite!

Srčani puls – sve što treba da znate
Drugo mesto za Srbiju: Veroljub Zmijanac iz Beogradskog trkačkog kluba jedan od BeActive lokalnih heroja Evrope
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed