Ostalo je još manje od nedelju ili mesec dana do vaše glavne trke u sezoni? Počeli ste svoje pripreme na vreme, radili sve što je pisalo u planu priprema, pazili na ishranu i već ste nabavili novu opremu za trčanje.

Ipak, kako se bliži dan za prijavu i kako se približava trenutak kada će top opaliti i označiti start trke imate sve manje hrabrosti i sve vas više muči činjenica da nikada niste trčali duže od 15km a znate da je polumaraton dugačak čitavih 21.1.

Da li ste počeli da se pitate šta vam je to trebalo? Prestanite sa tim odmah. Trema pred trku je sasvim normalna stvar za svakoga ko prvi put trči polumaraton.

U ovom tekstu ćemo govoriti o 5 najvećih strahova koje imaju trkači i trkačice pred svoj prvi polumaraton i pokušati da vam pomognemo da ih prevaziđete uz malo logičnog razmišljanja i pozitivnog stava.

#1 Ne mogu ja da trčim toliko daleko

To jednostavno nije istina. Ukoliko ste zdravi i trkač ste koji ima iole iskustva (to bi značilo da se pripremate već nekoliko meseci najmanje), sa željom da istrčite polumaraton, onda već imate sve što vam je potrebno.
Postavljanje ciljeva je veoma moćan alat za povećanje motivacije, pozitivno razmišljanje će pomoći u postizanju uspeha na trci.

21km se čini kao velika distanca, ipak ukoliko redovno radite svoje LSD treninge uvidećete da će vremenom ta svest o nedostižnosti ovog cilja nestati.

#2 Završiću trku poslednji/a

Morate da razumete da su šanse da ćete završiti trku kao poslednji/a identične onim da ćete na trci da pobedite.

Pokušajte da nezaboravite da ovo nije samo vaš prvi polumaraton i da ne morate da brinete o tome koliko ćete brzo da trčite. Vaš cilj na prvom polumaratonu je da pretrčite 21.095 metara i da se dokopate cilja, ništa više.

O brzini možete da razmišljate sledeći put. Dodatni benefit trčanja prvog polumaratona je taj što ćete pored prve medalje svakako ostvariti i svoj lični rekord.

#3 Moj plan treninga nije dovoljno dobar

Iskusniji trkači i trkačice ne prate uvek striktno plan treninga, ipak za prvi polumaraton je to generalno dobra ideja. Najvažniji deo svakog programa za pripremanje za polumaraton je dužina ili LSD trening.

Dobri planovi postepeno dodaju kilometražu koju prelazite na ovim treninzima, ali vas i vraćaju po koji korak unazad kako biste izbegli da upadnete u pretreniranost. Neki planovi vam ubacuju i neke specifične treninge kao što su intervalni trening ili brdsko trčanje što će vas učiniti svestranijim trkačem i pomoći da ojačate svoje telo i smanjite rizik od povreda.

Pored odabira dobrog programa, potrebno je i da budete svesni za koju se trku spremate. To znači da budete upoznati sa trasom beogradskog maratona i da ubacite po potrebi nekoliko treninga na uzbrdici i nizbrdici u preostalih mesec dana, ukoliko to već niste uradili.

Prestanite da dopuštate strahovima da vam kvare uživanje u procesu pripremanja za veliki dan i sam doživljaj vaše prve velike trke. Samo se pojavite na startu i zabavite se. Naravno pronažite i ekipu Trčanje.rs i javite nam se uvek volimo da podržimo svakog do ostvarenja velikog cilja.