blank

Žuljevi od trčanja spadaju u skoro pa neminovni propratni materijal. Ko je god imao žulj na nozi zna koliko ta pojava može zasmetati trčanju, a trkači se dovijaju na razne načine kako bi ih prvo izbegli, a ako to nije urodilo plodom – kako bi ih se rešili što pre.

zuljevi-kod-trkaca
Žulj koliko god mali bio može da bude veliki problem za trkače

Za one koji još nisu imali to “nezadovoljstvo”, žulj je pojava kada se ispod površinskog dela kože javlja tečnost izazvana snažnim trljanjem (trenjem) o kožu i tako odvoji od donjih slojeva kože, a tekućina je obično providna i smanjuje iritaciju unutrašnjih slojeva kože koje nisu oštećene i tako olakšava isceljenje.

Nastanak žuljeva

Žuljevi se lakše formiraju ako je noga vlažna, nego ako je suva, i češći su u toplijem delu godine. Manje intezivno trenje neće napraviti žulj, već zadebljanje kože na tom delu, ali  ni to nije dobra vest.

Preventiva žuljeva

Ima dosta dobrih načina prevencije žuljeva u praksi. Dobre čarape su od velike važnosti, a i pravi izbor patika, takođe.

Osim toga i uslovi trčanja mogu biti problem, recimo ako trčimo i po barama i voda uđe u patike, a radimo trening dužine, zbog obilja vlage stopala se raskvase, trenje sa unutrašnjosti patike postane jače i žulj se formira.

Vazelin ili talk su dobro sredstva za preventivu žuljeva. Dobro je da namažete noge pre obuvanja čarapa ukoliko očekujete ovakve uslove.

Žuljevi mogu da se spreče izborom dobrih patika za trčanje

Žuljevi se, dakle, sprečavaju ako su patike udobne i komforne, nikako prevelike ili tesne ili knap.

Tri ključna pravila kada kupujete patike za trčanje  su da:

  • Kupite pola broja do broj veće patike
  • Patike kupujete sa već obuvenim čarapama za trčanje
  • Patike za trčanje kupujte popodne (noge su već malo otekle, što simulira stanje koje ćete imati prilikom treninga). 

Patike koje su tvrde na savijanje u predelu prstiju povećavaju mogućnost dobijanja žuljeva, pa je najbolje nostiti patike koje nisu “tvrde”.

Nikada, ali apsolutno nikada, ne treba patike koje ste upravo kupili nositi na trening duži od 7km, jer je to maksimalna preporučena distanca za nerazgaženu obuću bez pojave žuljeva.

Sve dok su patike u fazi razgazivanja, tj. dok imaju manje od 60-70km, nemojte u njima trčati duže distance. Ovo naročito treba da znaju rekreativci koji žele da trče maraton ili polumaraton.

Ako nosite patike koje su uže ili šire nego što je normalno za vaše stopalo, ono će da bude suviše komotno ili stegnuto. Pertle na patikama obavezno svežite dobro, jer ako to ne uradite, deo pete kod ahilove tetive će da trlja o unutrašnjost patike i žulj je tu u najavi.

Preventiva žuljeva izborom čarapa

Idealne čarape za trčanje su drifit ili climacool ili bilo koji veštački materijal dizajniran za sport. Oni odvode znoj od kože na površinski sloj tkanja gde brzo isparava.

Važno je da  čarape nisu od pamuka, da  lako mogu da odvode vlagu sa nogu, ali  ne treba koristiti ni tanke sintetičke čarape, pogotovu one koje nisu namenjene za sport.

Ukoliko planirate duži trening sa pauzom, najbolje iskoristite to vreme i promenite čarape.

I ulošci mogu da smanje pojavu žuljeva, pogotovo ako nemate neutralnu pronaciju, već ste ili supinator ili pronator, jer se tada javlja veći utrošak energije zbog savijanja stopala prilikom dočeka na stopalo i to u skočnom zblobu, a time i do trenja i žuljeva.

Oporavak žuljeva

Niste uspeli da sprečite pojavu žulja? Prvo treba naravno otkloniti uzrok, dakle skinuti patike. Najveći broj žuljeva zaraste sam od sebe, bez ikakve intervencije, a dok se nova koža formira ispod starog sloja i tečnosti, organizam će polako da apsorbuje tu tečnost i kada se nova koža u potpunosti formira, stara će se oguliti.

Ako koža nije probijena (mehur koji se formira), može se eventualno namazati nekom kremom da koža ostane eleastična.

Ne – probijena koža pruža zaštitu od infekcije i ako možete, ne bušite je. Budite strpljivi, smanjite treninge i dozvolite sebi oporavak.

Alternative – kako da sanirate žuljeve

Ako ste na maratonu i “nabili” ste žulj i vidite da vam zadaje mnogo problema , a ni u snu ne želite da odustanete, ima način da i ovo izgurate do kraja:

  • probijte žulj sterilnom iglom da iscuri tečnost
  •  potom na tu rupu na koži nanesite super-lepak, da bi se “rana” zatvorila i da mi mogli trčati dalje .

Super lepak ima tu funkciju da nije otrovan a da momentalno zatvara krvarenje jer formira onu membranu na koži koja se teško uklanja. Obujte čiste čarape ako ste u prilici i nastavite vaš pohod. Po istrčanom maratonu obavezno skinite patike i obujte papuče za plažu koje ne dodiruju prste niti petu, a kada budete u prilici potopite noge u mlaku/toplu vodu, koja će malo ublažiti tegobe koje vam žulj(evi) nanose.

Najgore što možete da uradite je da izrežete žulj (ako je veći) potpuno, nova koža je jako osetljiva na dodir. Ako nemate super lepak, a imate iglu i konac,

  • probušite žulj od jednog do drugog kraja,
  • provucite konac kroz sam žulj i svežite u čvor konac.

Tako će tečnost da izlazi postepeno na krajevima konca, a moći ćete da obujete patiku.