Trkačka klinika

Prevencija povreda stopala kod trkača

2 komentara

Untitled design (19)

1. Početni položaj je sa savijenim kolenima, sedeći na podu. Prste stopala odignite u vis od podloge i snažno grčite 20 puta dok pete ostaju na tlu.

1

2. U sedećem položaju, držite rukama potkolenice iznad skočnih zglobova i spojite pete.Neodvajajući pete pomerite, tj. razmaknite prste što više u stranu tako da mali prst klizi po podlozi. Uradite to 20 puta.  Zatim spojite prste a pete odvajate jednu od druge do osećaja zatezanja.

2.12.2

3. U sedećem položaju sa ispruženim kolenima odvojite malo stopala. Zatim povlačite palčeve stopala dok se ne dodirnu. Nakon toga radite kružne pokrete stopalima na svaku stranu 10 puta. Na kraju prebacite zdravo stopalo preko povredjenog i i donje stopalo povlacite prema potkolenici dok gornjim stopalom dajete otpor.

3

4. Držeci se za zid ili gelender pokušajte da isteglite listove stojeći na ivici stepenice dok su pete slobodne i propadaju na dole. Radite prvo sa jednom pa sa drugom nogom. U trenutku kad osetite istezanje zadržite se 30 sekundi.

4

5. Sedeći na podu ili krevetu gurajte ivicu kreveta ili stavite loptu izmedju zida i stopala. Gurajte 20 puta sa zadrškom od nekoliko sekundi. U istom položaju obmotajte kaiš ispod prstiju i vucite obema rukama prema gore do osećaja zatezanja ili bola. Zadrzite 20-30 sekundi.

5

6. U sedećem položaju za stolom stavite deblju knjigu ili stočić ispod prstiju stopala. Pete spuštajte ispod ivice knjige do osećaja zatezanja a zatim ih podignite na gore imitirajući pokret podizanja na prste. Uradite sa zadrškom 10 puta.

6

7. Isti početni položaj. Oba stopala su petama oslonjena na knjigu dok su prsti slobodni preko ivice. Za gornji deo oba stopala zakačite lastiš ili elastičnu traku. Pomerajte stopala u stranu razvlačeći lastiš dok su pete fiksirane na podlozi.

7

Koliko vi pažnje posvećujete svojim stopalima? Zaustavljate li se samo na odabiru adekvatnih patika, ili radite i vežbe kojima ih jačate?

Povreda abdomena
Hakiranje meniskusa – kako je Adi rešio jednu od ozbiljnih trkačkih povreda?
Tags:

Povezani članci

2 komentara. Leave new

 • Postovana Irena,
  Hvala na savetima i preporukama koje ste izlozili u tekstu.
  Zanima me koja je preporuka za ljude koji imaju napr cukljeve na stopalima?
  Nazalost u nasledje sam dobila tu neprijatnu anomaliju koja je posebno izrazena na levom stopalu. Inace imam 33 godine i ne nosim stikle i usku obucu..jednostavno genetska predispozicija….
  Ali volim da trcim i trcim 3-4 puta nedeljno po 5-6 km. POnekad mi se cini da mi to samo pogorsava stanje na stopalima, no ne planiram da prekinem. Inace trcim u patikama koje su bas namenjene za trcanje pa odabir obuce nije problem. Daklem, moje pitanje bi bilo, sta ja mogu da uradim da mogu i dalje da se bavim trcanjem a da to ne utice na pogorsanje stanja mojih stopala? i da li uopste ima nekog resenja?
  Hvala

  Odgovori
  • irena curovic
   jun 24, 2015 16:12

   Ovo je vrlo zanimljivo pitanje jer dosta ljudi ima sličan problem samo je stepen izraženosti čukljeva različit pa samim tim i bol.Najveci problem sa tim imaju oni koji trce sa stopalima u polozaju nadpronacije (overpronation).Deo koji je vezan za prevenciju Vi ste vec uradili i tice se nošenja udobne i široke obuće tokom dana uz adekvatne patike za trčanje. Što se tiče saveta za pomoć za vaše tegobe ,možete uzeti separator za prste (najbolje je uzeti silikonski,stavlja se izmedju palca i drugog prsta i nosi tokom celog dana),za noc se stavlja ortoza za čukljeve koja se fiksira za stopalo i drži palac duzi period u fiziološkom polozaju.Pored toga uz ove vežbe koje ste pròčitali (vežba br 1 Vam je posebno važna i možete povećati fleksiju u palcu pritiskom svoje ruke i zadrzati po nekoliko sekundi),obavezno uradite i 10 puta otklanjanje palca u stranu (drzite stopalo jednom rukom a palac povlačite u stranu -odvajate od drugih prstiju i zadržite po nekoliko sekundi ).
   Želim Vam svu srecu i dobro trčanje !

   Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed