* NaslovnaAtletika

Jakob Ingebrigtsen oborio 24 godine star svetski rekord na 2000m

Nema komentara

Jakob Ingebrigtsen je napravio i ušao u istoriju na mitingu Briselske Dijamantske lige u petak (8. septembra). Norvežanin, koji je zadržao svetsku titulu na 5000 metara u Budimpešti prošlog meseca i osvojio srebro na 1500 metara, iskoristio je odličnog pejsmejkera ​​i pomoći Wavelight-a kako bi oborio svetski rekord na 2000m.

Olimpijski šampion na 1500 metara Ingebrigtsen nije ni bio rođen kada je Hicham El Guerrouj (Mar) istrčao svetski rekord sa vremenom od 4:44,79 u Berlinu 1999. godine. Tek 24 godine kasnije, Jakob Ingebrigtsen je uspeo da obori ovaj rekord.

Pročitajte i: Jakob Ingebrigtsen oborio evropski rekord na 1.500 metara u Dijamantskoj ligi u Oslu

Dok je publika na stadionu King Baudouin urlala na njega, bio je brži od zelenih indikatorskih lampica i zaustavio sat više od sekunde i po ispod prethodnog rekorda velikog Marokanca sa vremenom od 4:43,13.

Za Jakoba, svetski rekord na 2000m nije bio težak

Nakon toga, Ingebrigtsen je rekao:

„Uvek je zabavno oboriti rekord. Ovaj se kvalifikuje kao svetski rekord, a ne kao najbolji na svetu. Znao sam da mogu da oborim ovaj, ali imao sam neku vrstu virusa pre 10 dana i nisam znao kako ću se osećati danas. Ali sam se osećao jako dobro i dobro sam trčao.“

„Da budem iskren, ovaj rekord mi nije bio težak. Naravno, kada moraš sam, zaista je teško, ali dobio sam veliku pomoć od pejsmejkera. U stvari, oni su mi pomogli više nego što sam očekivao.“

Pročitajte i: Jakob Ingebrigtsen osvojio 11 zlato na Evropskom prvenstvu

S obzirom da je to retko vođen događaj, šak šest nacionalnih rekorda i brojni lični rekordi su oboreni. Tako je Reynold Cheruiyot zauzeo drugo mesto sa kenijskim rekordom od 4:48,14.

Australijanac Stewart McSweyn ostvario je rekord Okeanije od 4:48,77 sa mladim Holanđaninom Niels Laros na četvrtom mestu.

Izvor: Olympics

Serbia Athletics Meeting održaće se 12. septembra
Trčite brže uz ovih sedam saveta
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed