AtletikaVesti

Jakob Ingebrigtsen oborio evropski rekord na 1.500 metara u Dijamantskoj ligi u Oslu

Nema komentara

Jakob Ingebrigtsen je najavio da želi da obori rekord na 1.500m i norveški nacionalni rekord pred domaćom publikom na Dijamantskoj ligi u Oslu. Upravo to je i uradio, ali i malo više.

U četvrtak uveče, 22-godišnjak je izdominirao na 1.500 metara za muškarce od početka do kraja. Trku je istrčao za 3:27,95, čime je postavio novi evropski rekord. I pridružio se elitnoj grupi atletičara koji su probili 3:28 barijeru na 1.500 metara.

Pročitajte i: Dvostruka titula za Jakoba Ingebrigtsena na 5000m

Ingebrigtsen nije bio jedini norveški atletičar koja je na domaćem terenu ostvario sjajan učinak. U trci na 400 metara s preponama, olimpijski šampion 2020. i svetski rekorder Karsten Warholm postigao je peto najbrže vreme u istoriji ove discipline. Postigao je rekord Dijamantske lige sa vemenom od 46,52.

Ingebrigtsen i Evropski rekord

Posle Jakobovog prošlog rekorda na dve milje na Dijamantskoj ligi u Parizu 9. juna, sve oči su bile uprte u njega. On je početkom nedelje najavio da bi možda mogao da obori svetski rekord od 3:26. Ali je ono što je zapravo želeo je da pokuša da obori rekord mitinga iz 1998. od 3:29:12.

Probijanje barijere od 3:28 značilo je mnogo za Ingebrigtsen, koji je nekoliko minuta nakon pobede radosno skakalo oko stadiona Bislett u Oslu.

Mohamed Katir je završio na drugom mestu sa 3:28,89, malo ispod njegovog PB-a od 3:28,76.

Yared Nuguse je bio treći sa 3:29,02, oborivši prethodni rekord Bernard Lagat od 3:29,30, koji je postojao 18 godina. (Lagat drži lični rekord od 3:26,34, ali on je vođen pre nego što je postao američki državljanin 2005.).

Rekord Dijamantske lige za Warholma

Nakon što je Warholm izmakao podijum na Svetskom prvenstvu 2022. i borbe sa povredama, postigao je rekord Dijamantske lige od 46,52 sekunde. Pobedio je sa više od jedne sekunde prednosti i sa petim najbržim vremenom u istoriji na 400m sa preponama.

Warholm je napao prvih 200m, razvijajući ogromno vođstvo na svojoj omiljenoj stazi, stazi sedam. Kada je ušao u poslednjih 100 m, bio je samo on protiv vremena, oborio svoj nekadašnji rekord Dijamantske lige od 46,70 sekundi.

„Zaista je bilo loše biti povređen prošle godine i želeo sam da budem siguran da ću napraviti veliki bum kad se vratik“, rekao je Warholm. „Želim svetsku zlatnu medalju ove godine [u Budimpešti u avgustu] – bilo bi neverovatno osvojiti je ponovo.”

Izvor: Canadian Running

Danac oborio (nezvanično) Ginisov rekord trčeći polumaraton sa sinom u kolicima!
„Najbrži računovođa na svetu“ istrčao 100m ispod 10 sekundi
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed