AtletikaNajave trkaOna trčiVesti

Danas se održava Bostonski maraton. Pre 50 godina je tu ispisana istorija ženskog maratona

Nema komentara

Godine 1972. na Bostonskom maratonu je ispisana nova stranica istorije. Tada je Bostonska atletska asocijacija (BA) prvi put uvrstila osam žena na listu zvaničnih takmičara na Bostonskom maratonu.

Legendarna slika iz 1967. koja je predhodila ovoj promeni

Switzer Bostonski maraton žene

Kathrine Switzer na Bostonskom maratonu 1967. Zvaničnik trke besan što vidi ženu na stazi pokušava da je izbaci, ali ga njen pratilac sprečava u tome.

19. aprila 1967, Kathrine Switzer, koja je tada imala 20 godina i upravo je diplomirana novinarstvo na Univerzitetu Sirakuza, prijavila se i došla na Bostonski maraton kao „K.V. Svitzer“. U to vreme, Atletski amaterski savez (AAU), koji je organizovao trku, nije primao žene na maratone.

Switzer, je postala prva žena koja je zvanično trčala. Fotografija zvaničnika trke koji na silu pokušava da je zaustavi i grabi za njene trkačke brojeve bila je fotografija koja se čula širom sveta. Magazin Life naveo je fotografiju kao jednu od „100 fotografija koje su promenile svet“.

Switzer, je bila odlučna da pređe ciljnu liniju, uprkos žuljevima i krvavim stopalima. Morala je da nosi muške patike za trčanje koje je naručila iz Evrope. Pravi podvig! Trkačke patike za žene još nisu bile proizvedene jer nije bilo dovoljno veliko tržište.

AAU nije formalno prihvatao žene u trčanju na duge staze sve do jeseni 1971. Žene su zvanično počele da se takmiče na Bostonskom maratonu 1972.

Bostonski maraton, ista trka ali znatno drugačija

Na Bostonskom maratonu je 1972. prvi put zvanično dozvoljeno učešće žena. Te godine je učešće uzelo 8 devojaka.

Pola veka kasnije ova trka je ostala jedna od najznačajnijih svetskih maratonskih trka. Ali ove godine će na njoj učestvovati 14.000 žena. To znači da je oko 50% svih učesnika sačinjeno od devojaka.

A ovo su žene koje će predvoditi profesionalnu trku

Na 50. godišnjicu prvog zvaničnog učešća žena na ovom kultnom događaju, ovogodišnja profesionalna konkurencija će biti veoma jaka.

Centralni duel – Peres Jepchirchir vs. Joyciline Jepkosgei

Uz dužno poštovanje svim ostalim devojkama koje ćemo spomenuti, ove dve Kenijke su najveći favoriti zapobedu i sve su šanse da će se glavna borba voditi između njih dve.

Jepchirchir (28) je osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama u maratonu 2021. sa ličnim rekordom od 2:17:16, postavljenim na maratonu u Valensiji 2020. Svoj olimpijski nastup pratila je pobedom na Njujorškom maratonu 2021. u novembru.

Peres Jepchirchir pobednica maratona na Tokyo 2020 Olympic Games, August 7, 2021. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)

Jepkosgei (29) je trčala je 2:17:43 da bi pobedila na Londonskom maratonu 2021. i bila je odmah iza Jepchirchir u Valensiji. Jepkosgei je 2019. pobedila na Njujorškom maratonu.

Joyciline Jepkosgei pobednica Londonskog maratona 2021. Photo: REUTERS/Matthew Childs


Jepchirchir možda ima blagu prednost, ali se čini da će do samog kraja ove dve devojke voditi bitku za prvo mesto.

Povratak Edne Kiplagat

Edna Kiplagat

Edna Kiplagat, dvostruka svetska šampionka, je zasluženo na ovoj listi.

Bez obzira na to što ima 42 godine i 26 godina dugu karijeru, ona još uvek osvaja podijume na maratonima širom sveta. Kiplagat, koja je majka petoro dece, pobedila je na Bostonskom maratonu 2017. i zauzela drugo mesto 2019. i 2021.

Pored toga, ima 10 podijuma na najvećim svetskim maratonima u Tokiju, Njujorku, Londonu, i Bostonsku.

Izjavila je nedavno da cilja na još jedan veliki nastup u Bostonu. Zato moramo da je računamo kao favorita iz senke jer iskustvo na teškoj i brdovitoj stazi Bostonskog maratona mnogo se računa, a ona ima mnogo iskustva.

Američka nada – Molly Seidel

Molly Seidel je glavna uzdanica amerikanaca i u nju se nadaju da može da pomrsi račune sjajnim Kenijkama.

Razlog za to je veoma jasan, u svom debitantskom maratonu zauzela je drugo mesto na kvalifikacionoj trci za američki Olimpisjki timu 2020. i bila je u timu SAD—koji se trčao na napornoj, brdoviti stazi po vetrovitom danu. Otišla je na Igre u Tokiju kao autsajder i kući se vratila sa bronzanom medaljom. Zatim se oporavila i postavila američki rekord staze na njujorškom maratonu 2021. (njen lični rekord, 2:24:42), uprkos tome što je trčala sa slomljenim rebrima.

Ujedno Bostonska staza joj je poznata jer je živela u Bostonu za vreme studija. Mi je svrstavamo u kategoriju favorita iz senke, čini se da joj ta uloga prija.

Ponos Bostona – Des Linden

BRIAN SNYDER | Credit: Reuters

Govoreći o iskustvu na stazi, malo ko je bolje upoznati sa svakim njegovim inčim od Linden, koja je u Bostonu bila druga (dve sekunde iza pobednice u uzbudljivom sprintu) 2011. godine u svom najbržem maratonu ikada, 2:22:38.

Ali je i osvojila Bostonski maraton 2018. godine, izdržavši istorijski pljusak za svoju prvu veliku pobedu. Ona kaže da je njen trening ovog puta bio malo spor, ali Linden (38), nikako ne smemo da zaboravimo kao konkurenta za dobar plasman jer u Bostonu je ona heroj, to je njen grad i imaće glasnu podršku bez obzira na razvoj događaja.

Trkač pobedio Tesla Model 3
Bostonski maraton 2022 nam je pružio uzbudljivu mušku trku i novog šampiona
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed