Ishrana za trčanje

Više avokada, manje holesterola!

Nema komentara

Dobro je poznato koliko su zdrave masti značajne za nas bilo da se bavimo sportom ili ne. Jedan od fantastičnih izvora dobrih masti je avokado. Kremasta zelena voćka ukoliko se konzumira redovno može značajno da smanji loš holesterol u organizmu.

Istraživanje

Američko Udruženje srčanih bolesnika testiralo je 45 gojaznih osoba koje su kao izvor energije koristile isključivo zasićene masti i ugljene hidrate. Jedna grupa je tokom pet nedelja koristila namirnice sa niskim sadržajem masti 24% masti – ulje od suncokreta ili repe, dok je druga grupa imala za dnevni unos 34% masti –avokado.

Tokom tih pet nedelja učesnicima programa značajno je bio smanjen LDL holesterol (onaj loš), međutim, oni koji su kao izvor masti imali avokado imali su bolje rezultate – njihov LDL je smanjen za 13%, dok je grupi koja je koristila ulja kao izvor masti smanjen za 8%.

Zašto? Svi izvori mononezasićenih masti, uključujući avokado, sadrže masne kiseline koje mogu da pomognu pri snižavanju lošeg holesterola.

Lekovita svojstva avokada

Za zdravlje kardiovaskularnog sistema važno je istaknuti kvalitetan sastav masnih kiselina, među kojima se ističe mononezasićena oleinska kiselina koja pomaže u snižavanju holesterola i sprečava njegovo štetno delovanje.

Zatim, prirodno sadrži sterole, a najviše beta-sitosterol koji je strukturom sličan holesterolu, i kada se konzumira sa hranom koja sadrži loš holesterol, inhibira njegovu apsorpciju te tako sprečava njegovo štetno delovanje.

Avokado je bogat i kalijumom, koji pomaže u regulaciji krvnoga pritiska.

Voćka puna biljnih masti

Avokado je veoma ukusno voće, a zbog činjenice da sadrži veće količine biljnih masti neki ga smatraju povrćem.

Srednja veličina ove voćke ima oko 320 kalorija i 30g masti.

Uvrstite u svoje obroke avokado umesto majoneza, pavlake ili sira. Ne samo što ćete na taj način uneti daleko zdravije i hranljivije sastojke, već i sami obroci biti daleko ukusniji.

Avokado&dijeta

Avokado ima prilično nisku energetsku vrednost i stoga je veoma koristan u dijetama, a posebno zbog hranljivih vlakana kojih ima u izobilju. Ako se pridržavate nekog od propisanih režima ishrane, slobodno konzumirajte ovu egzotičnu voćku. Ona će pomoći da budete siti, a pošto sadrži čak 4 grama proteina imaćete dovoljno snage i nećete biti malaksali.

Lekovita svojstva

Još jedna od veoma korisnih karakteristika kada je u pitanju avokado voće jeste da obiluje beta-karotenom, koji je veoma snažan antioksidans.

Na osnovu navedenih infomacija možemo zaključiti da je ovo zaista prirodan lek koji će vaš organizam učiniti jačim i zdravijim. Zanimljivo je da je prisustvo avokada primetno i u brojnim medicinskim i kozmetičkim preparatima.

 

*Inspirisano tekstom sa www.prevention.com

Ishrana pre trčanja – brza rešenja za bolju fizičku aktivnost
50 nijansi belo: da li je svaki šećer podjednako štetan?
Tags: , , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed