Sportski suplementi su proizvodi koji se koriste za povećanje atletskih performansi i to su: vitamini, minerali, amino kiseline, neke biljke… Mogu se naći u specijalizovanim prodavnicama ili u apoteci.

U ovom tekstu želimo da vas upoznamo sa vrstama sportskih suplemenata i njihovim uticajem na organizam. Pozivamo autore da nam se priključe i prodube temu!

ASD i DHEA

Androstendion (ASD) i Dehidroepiandrosteron (DHEA) su hormoni ili “prirodni” steroidi koji se mogu razložiti na testosteron. Kada je rađeno istraživanje ovih hormona na atletičare zrele dobi, ASD i DHEA nisu povećali snagu ili performanse na bilo koji način. Sporedni efekti ovih “prirodnih” steroida nisu dovoljno ispitani, međutim istraživači iz tog polja smatraju da u većim dozama uzrokuju sličan efekte kao anabolički steroidi.

Ono što jeste poznato je da i ASD i DHEA uzrokuju hormonalne disbalanse kod osoba koji ih koriste. Oba mogu imati slične efekte kao anabolički steriodi, što znači da mogu izazvati opasne probleme, poput raka testisa, neplodnosti, moždanog udara i bolesti srca. Isto kao kod anaboličnih steroida deca u razvoju koja ih koriste mogu zarkžljati u razvoju. Kada se kod dečaka koriste, mogu izazvati rast grudi i smanjenje testisa.

Kreatin

pill5Kreatin je supstanca koja se već proizvodi u jetri, bubrezima i pankreasu. On se prirodno nalazi i u hrani kao što je meso i riba. Kreatin se naravno može naći i u obliku suplementa, u apoteci, a najviše ga koriste adolescenti.

Kreatin se uzima radi povećanja snage, ali srednjoročni i dugoročni efekti još nisu poznati kod mlađih osoba. Kod odraslih je pokazano da je on najdelotvorniji kod atletičara koji imaju teške intezivne treninge i trke sa kratikim periodom regeneracije (oporavka), na primer sprinteri i dizači tegova.

Bar kod trećine korisnika kreatin nema nikakav efekat na poboljšanje performansi. Kreatin ne poboljšava izdržljivost niti aerobni prag.

Najpoznatiji sporedni efekat upotrebe kreatina je dobijanje na težini, ali takođe se javljaju i dijareja, bol u stomaku, grčevi. Osobe koje imaju probleme sa bubrezima ne treba da ga koriste, jer on direktno utiče na rad bubrega. U svakom slučaju, pre bilo kakve upotrebe savetujte se sa lekarom.

Sagorevači masti – termogenici

Sagorevači masti se obično proizvode od biljke koja se naziva efedrin ili efedra ili ma huang, a ona stimuliše i ubrzava metabolizam. Neki atletičari koriste sagorevače masti da bi smršali ili da bi pojačali raspoloživu energiju ubrzanjem metabolizma. Međutim, mnogi ne znaju da proizvodi bazirani na efedrinu su najopasniji sportski suplementi. Postoje dokazi da izazivaju srčane smetnje i šlog.

Mnogi proizvodi za sagorevanje masti sadrže kofein sa dodatkom drugih supstanci, kao što je yerba, guarana. Ova kombinacija može dovesti do razdražljivosti, nemira, lupanja u srcu, aritmije i povećati rizik od efekta opasnih po život.

Amino kiseline

Amino kiseline su osnovna građa proteina, izgrađuju ćelije, tkiva, učestvuju u proizvodnji enzima i td. Postoji 20 aminokiselina, a od toga su 8 esencijalnih – njih telo ne može da proizvede i moraju se ishranom unositi: fenilananin, valin, tereonin, triptofan,izoleucin, metionin, leucin i lizin.

pill2

U metabolizmu amino kiselina učestvuju i vitamini, pa se često sreću kombinovani sportski suplementi koji imaju vitamin C i B6 uz njiih.

Ako koristite suplemente amino kiselina, uzimajte ih na tašte jer se tako lakše apsorbuju. Lakše se apsorbuju amino kiseline koje imaju oznaku L ispred, na primer L-triptofan.

Ostale aminokiseline kao što su: arganin, cistein, glicin, glutamin, histidin, prolin, serin i tirozin su uslovno esencijalne jer ih organizam kod nekim osoba ne stvara u dovoljnim količinama. Obično su sve aminokiseline najkvalitetnije kada se unose iz redovne hrane, a mogu se koristiti u i obliku suplementa.

Najzastupljenija aminokiselina u organizmu je glutamin i proizvode ga mnogi proizvođači suplemenata kao instant prašak. Najčešće ga koriste bilderi, ali i sprinteri.

Vitamini i minerali

Vitamini su organske materije neophodne za normalno funkcionisanje našeg tela. Od njih zavise rast, regulacija metabolizma, krepkost, aktivnost i dobro zdravlje. Čak i nedostatak samo jednog vitamina može dovesti u opasnost čitav ljudski organizam. Vitamini su jedan od šest osnovnih hranljivih sastojaka, pored ugljenih hidrata, masti, proteina, minerala i vode.

Neki suplementi, pak, medicinski nisu odobreni i predstavljaju doping sredstva, kao što su na primer anabolički steroidi koji imaju štetna dejstva. Međunarodni olimpijski komitet je zabranio i efedrin i mnoge druge derivate koji omogućavaju atletičarima da oboraju svetske rekorde. Doping kontrola je stroga, a kazne za korišćenje nedozvoljenih sredstva su zabrana nastupa uz oduzimanje plasmana. Naravno, za profesionalce suplementi su gotovo po pravilu nezaobilazni, zbog toga atletičari treba da paze da ne koriste nedozvoljene suplemente, nego da se uz konsultacije sa svojim lekarima i nutricionistima odluče za dozvoljene.

Zaključak

Puno faktora oređuje vašu brzinu i snagu kao trkača, da nabrojima samo neke: ishrana, odmor, trening plan, genetika… Dodaci ishrani mogu ubrazati vaš napredak ili oporavak, ojačati imunitet, nadoknaditi nedostajuće hranljive materije. Upotreba nekih sportskih suplemenata na nepropsian način vas može staviti u rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema, pa je naš savet da suplementaciju uzimate pod nadzorom stručne osobe.