blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ishrana za trčanje

Proteini biljnog porekla – saveti za vegane i vegetarijance

Row of spoons with different dried pulses

Ponekad mi se učini, da kada nekom kažete da ste vegan, prva asocijacija ljudi je da ste u nekoj sekti? Zbog razvijenih predrasuda u našem društvu, misao koja se kod ljudi javlja je da, mora da ste dobro zastranili, čim ste se odlučili za tako nešto. Najčešći argument zagovornika mesne ishrane je nedostatak proteina  u biljkama, te nemogućnost da unesemo sve hranjive materije bez unosa mesa u organizam.

Reč protein potiče od grčke reči “protos”, što znači prvi element.

Proteini biljnog porekla

Biljni proteini sadrže mnoge aminokiseline, ali nijedan biljni izvor ne sadrži sve esencijalne amino kiseline u potpunosti. Potrebno je da kombinujete proteine biljnog porekla da bi ste uneli sve amino kiseline koje su vašem telu neophodne.

Prednost koje imaju biljni izvori proteina je u tome da nisu u spoju sa zasićenim mastima i holesterolom, da ne sadrže metaboličke ostatke iz tela životinja kao ni hemijske ostatke tretmana kojima su podvrgavane životinje a kasnije i njihovo meso.

  • Biljni proteini imaju nizak sadržaj masti a visok sadržaj vlakana, vitamina i minerala.
  • Proteini biljnog porekla sadrže fitohemikalije koje doprinose zdravlju i prevenciji bolesti.

Ovo je lista biljaka sa količinom proteina koje sadrže na 100gr.

14 Comments

14 Comments

  1. Sonjita

    25.06.2013 at 13:55

    Ova podela na “žitarice i povrće” nije tačna.. Pasulj, soja, leblebija, sočivo, bob su mahunarke. Ovas, ječam, raž, pirinač, kukuruz su žitarice..Heljda je u porodici detelina. : )

    • Milos

      25.06.2013 at 14:24

      Mahunarke su vrsta povrca :)

      • Sonjita

        25.06.2013 at 16:16

        To je Ok. Ali su ovde navedene mahunarke kao žitarice. : )

    • BS

      25.06.2013 at 22:08

      Pogotovo sto se ne uzima u racun da npr. leblebija ima znacajno vecu kolicinu kalorija u poredjenju sa sojom/socivom/pasuljem za istu kolicinu proteina.

  2. Veroljub Zmijanac

    25.06.2013 at 23:33

    Miloše ti jedeš meso?

    • Milos

      26.06.2013 at 07:29

      Samo ribu.

    • Ifeta Ajhorn

      25.03.2014 at 21:00

      vidim da niko nespominje spinat jer je bogat priteinom .Na 100gr..spinata se nalazi do 45 gr proteina

      • mkmm

        25.01.2015 at 07:38

        ne lupaj/ toliko proteina nema ni meso ,ni soja

        • Tijana

          25.01.2015 at 14:12

          drugari samo bez uvreda molim :) 100 g sirovog spanaća ima oko 3g proteina :) moguće da se je greska u kucanju, ili se misli na termički obrađen – bez bode itd. gde se odnos višetruko povećava.

  3. Relja

    26.07.2013 at 12:42

    Probajte I quinua (kvinoja) žitaricu, koja ima najviše proteina među žitaricama. Danas sam si pripremio super doručak: kuvana kvinoja sa suvim šljivama I mlekom od riže. Super za posle treninga. Probajte

  4. BeoCode

    30.03.2016 at 20:52

    Uopste nije tacno da biljke nemaju sve aminokiseline i da je potrebno kombinovati. Na izvestajima svetske zdravstvene organizacije moze se videti primer kako je dovoljno pojesti cak samo 8-9 krompira i uneli smo sve sto treba.

    Evo jednog teksta na ovu temu: http://www.veganinkvizicija.com/vasa-glupa-pitanja/da-li-su-biljni-proteini-nekompletni/

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Ishrana za trčanje

Imunitet ili imuni sistem predstavlja odbrambeni mehanizam našeg organizma, koji ima ulogu da zaštiti organizam od različitih stranih tela. Deo sistema nam je dat,...

Ishrana za trčanje

Kakve su energetske potrebe trkača? Poznato je da je energija glavni pokretač ljudskih aktivnosti i da je crpimo iz hrane koju unosimo u organizam. S...

Ishrana za trčanje

Dnevni unos proteina koji je potreban vašem organizmu zavisi od mnogih faktora, uključujući nivo aktivnosti, godine, ciljeve, mišićnu masu i opšte zdravlje. Proteini i...

Mršavljenje

Naučno je dokazano da fizička lepota pozitivno utiče na sve aspekte života, kako lične tako i poslovne i ljubavne. Svaki čovek je jedinstven –...