9 prednosti lubenice zbog kojih je dobra za trkače

Sezona lubenice je počela. Osim što je ukusna,zapamtite ovih devet prednosti lubenice zbog kojih je dobra za trkače.

1. Ima malo kalorija

Lubenica je vrlo niske energetske vrednosti i sadrži samo 26,5 kalorija u 100 g. Lubenica je odlična za rehidraciju.

2. Održava ph vrednost neutralnom

Većina namirnica koje svakodnevno unosimo povećavaju kiselost krvi, dok se naš organizam bori da ph vrednost održi neutralnom. U prednosti lubenice ubrajamo i to je što ona spada u alkalizirajuće namirnice smanjuje kiselost našeg organizma.

Nacionalni dan lubenica se proslavlja trkama na 5, 10 i 21km

3. Dobar antioksidant

Ova letnja poslastica jako je dobar izvor antioksidanata, pre svega vitamina C, vitamina A, beta karotena, kao i jedinjenja iz grupe karotenoida-likopena.

Ovi snažni antioksidanti neutrališu slobodne radikale, koji mogu da prouzrokuju brojne štetne transformacije, kao što je hemijska transformacija holesterola koji se nakon toga lepi za zidove krvnih sudova i može da prouzrokuje transformaciju ćelija debelog creva i tako dovede do kancerogenih promena ovih ćelija.

Slobodni radilkali takođe pojačavaju napade astme jer dovode do sužavanja disajnih puteva, pojačavaju zapaljenje zglobova koje prati artritis itd.

Dobra vest je da su brojna istraživanja dokazala da unos hrane koja je obogaćena vitaminom C i beta karotenom, kao što je lubenica, sprečavaju srčana i kancerogena oboljenja.

Okrepna stanica trke u Japanu

4. Izvor vitamina

Lubenica je dobar izvor vitamina B grupe, posebno vitamina B6 i B1 koji su vrlo značajni za proizvodnju energije u ćelijama, a koju mišići troše tokom napora. Dakle, lubenica pomaže da se ne osećate umorno i da imate više energije!

5. Izvor magnezijuma i kalijuma

Ovo letnje osveženje je dobar izvor magnezijuma i kalijuma. Nedostatak magnezijuma je vrlo često uzrok grčeva u mišićima, a kalijum se vrlo brzo gubi iz organizma znojenjem, i vrlo je važno nadoknaditi ga.

6. Omogućava visok unos tečnosti

Uživanje u lubenici znači i visok unos tečnosti što će zasigurno prijati vašim bubrezima i bešici.

7. Snižava krvni pritisak

Ona je dobar izvor citrulina – amino kiseline koju naš organizam koristi za proizvodnju supstanci koje snižavaju krvni pritisak, ali i supstanci koje su značajne za obolele od diabetesa tipa II jer povećavaju osetljivost na insulin.

8. Smanjuje rizik određenih bolesti

Unosom tri šolje voća na dan značajno smanjujete rizik od nastanka degenerativnih bolesti očiju – lubenica je idealan izbor, niskokalorična je, osvežavajuća i rehidrirajuća.

9. Pomaže gubitak kilograma

Lubenica pomaže u smanjenju kilograma, posebno ako je pojedete pre obroka, npr. pre ručka.

Sada možete još više da uživate u ovom slatkom voću znajući šta vam sve donosi.