Ishrana za trčanjeRecepti

3 jednostavna vege doručka za sve koji žive aktivno

6 komentara

Ukoliko želite da smršate ili jednostavno da se hranite zdravo i dovoljno uz sve fizičke aktivnosti koje vas zaokupljuju, doručak je najvažniji obrok u toku dana.

Doručak treba da je obilan. Bez brige, sve što unesete za vreme doručka biće potrošeno. Potrebno je da nadoknadimo kalorije koje smo potrošili tokom spavanja (disanje, varenje,  lupanje srca, izgradnja mišića…), plus unešene kalorije će se trošiti tokom dana za poslovne i sportske aktivnosti.

Zato mnogi koji hoće da smršaju čine grešku kada prvi obrok jedu kasno, baš kao i oni koji bi da se ugoje.

Evo nekih obroka koje ja volim da klopam:

Kašica, natopljena u vodi preko noći

ovsenakasa

Znate za onu priču o kiselosti organizma? Kisele namirnice i bazne namernice? Čuli ste za knjigu „Alkalizujte se ili umrite“? Ako niste, nema veze, važno je samo da znate da ovsena kaša, lešnici, banane ili šta god natopljeno preko večeri  sutra ujutru je mnogo zdravije nego inače.

Da li je to baš istina i kolika nemam pojma, ali ovu foru sam pokupio od jednog joga gurua, i na internetu pronašao više priča o ovom načinu spremanja kašica.

Sve vodom natopljene namirnice, kao što su ovas, klice, badem, kokosovo brašno, banana, med i drugo, izmutite u blenderu i eto ukusnog doručka bogatog svim potrebnim materijalima.

Integralni hleb i maslinovo ulje

hleb

Deluje jako skup, i jeste, ali uz malo kontrole, ukusni i zdravi hlebovi koje možete da nađete u, npr. Rogenart pekarama, mogu da vam budu jako isplativi – traju duže a ne treba ih jesti kao beli hleb.

Dve do tri kriške Lovačkog, Vita, Nordijskog, Tonus hleba sa maslinovim uljem uz parče sira kao što je pekorino, kozji, feta, Balans ili neki drugi sir, sasvim je dovoljan i jak doručak. Da dodate malo živosti, uvek možete da stavite na sendvič koji list salate, rukole, krišku rotkvice, paradajza ili šampinjona – u zavisnosti šta imate kod kuće.

Kajgana ili omlet sa povrćem

jajaipovrce

Timoti Feris objašnjava da su proteini jako važni u doručku jer pomažu gladnim mišićima (koji su tokom večeri istrošili sve zalihe belančveina na izgradnju novih, i doradu istrošenih mišićnih vlakana) i dodaju neophodne belančevine.

Jednostavna kajgana, pržena na palminom ulju ili ulju grožđanih semenki (ne stvaraju transmasne kiseline kao suncokretovo hidrogenizovano ulje), uz parče hleba, sa ili bez salata i uz čašu jogurta ili ceđenog soka – vrhunski doručak za snagu.

Još bolje, ovaj doručak možete da jedete i u lokalnoj kafani ili restoranu pre vašeg posla i to vrlo povoljno – do 300 dinara.

 

Kao što vidite, recepti su krajnje jednostavni, bukvalno za sve je potrebno manje od 5 minuta. Dodatno, svi recepti su takvi da možete da kombinujete namirnice i napravite na stotine varijanti sendviča, kašica ili jaja.

Logika iza svega je jedi manje a kvalitetnijebaš kao što su nekada jeli naši preci.

Prava hrana u pravo vreme
Pametna hidracija za vrele dane
Tags:

Povezani članci

6 komentara. Leave new

  • Oba prva predloga za dorucak (uz pomoc blendera i integralni hleb) koristim i predlozio bih da se samo izostavi kombinacija med – banana. Korisnici blendera brzo ce uociti da navedenim kombinacijama se moze dodati i jedna jabuka. Prijatno.

    Odgovori
  • mmmljac!

    Odgovori
  • Sad mi se jede nordijski s mladim sirom i bosiljkom. Njami! 🙂

    Odgovori
  • Mačak Figaro
    januar 17, 2013 21:12

    Ako oćeš baznu žitaricu jedi proso, on je najbazniji od svih, kaša se lako napravi.

    Žitarice se potapaju u vodu da bi vlakna smekšala, samim tim da su
    lakše probavljiva i da ne opterećuju puno stomak i prave gasove. Ovo je
    jako bitno kod suvog voća, ono bi obavezno trebalo da stoji u vodi preko
    noći. Glasam za broj 3, njam, njam 🙂

    Odgovori
  • Predlog, jabuka narendana na krupno, banana, dodata kašičica meda, oko 15 g ABC krem sira, pomešati i prijatno. Ili u ovo dodati decilitar jogurta i musli oko 30 g.
    Može banana i krem sir u blender pa time namazati ugrejanu integralnu tortilju. Ima toga vazda, mašta na volju.

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed