Ukoliko želite da smršate ili jednostavno da se hranite zdravo i dovoljno uz sve fizičke aktivnosti koje vas zaokupljuju, doručak je najvažniji obrok u toku dana.

Doručak treba da je obilan. Bez brige, sve što unesete za vreme doručka biće potrošeno. Potrebno je da nadoknadimo kalorije koje smo potrošili tokom spavanja (disanje, varenje,  lupanje srca, izgradnja mišića…), plus unešene kalorije će se trošiti tokom dana za poslovne i sportske aktivnosti.

Zato mnogi koji hoće da smršaju čine grešku kada prvi obrok jedu kasno, baš kao i oni koji bi da se ugoje.

Evo nekih obroka koje ja volim da klopam:

Kašica, natopljena u vodi preko noći

ovsenakasa

Znate za onu priču o kiselosti organizma? Kisele namirnice i bazne namernice? Čuli ste za knjigu “Alkalizujte se ili umrite“? Ako niste, nema veze, važno je samo da znate da ovsena kaša, lešnici, banane ili šta god natopljeno preko večeri  sutra ujutru je mnogo zdravije nego inače.

Da li je to baš istina i kolika nemam pojma, ali ovu foru sam pokupio od jednog joga gurua, i na internetu pronašao više priča o ovom načinu spremanja kašica.

Sve vodom natopljene namirnice, kao što su ovas, klice, badem, kokosovo brašno, banana, med i drugo, izmutite u blenderu i eto ukusnog doručka bogatog svim potrebnim materijalima.

Integralni hleb i maslinovo ulje

hleb

Deluje jako skup, i jeste, ali uz malo kontrole, ukusni i zdravi hlebovi koje možete da nađete u, npr. Rogenart pekarama, mogu da vam budu jako isplativi – traju duže a ne treba ih jesti kao beli hleb.

Dve do tri kriške Lovačkog, Vita, Nordijskog, Tonus hleba sa maslinovim uljem uz parče sira kao što je pekorino, kozji, feta, Balans ili neki drugi sir, sasvim je dovoljan i jak doručak. Da dodate malo živosti, uvek možete da stavite na sendvič koji list salate, rukole, krišku rotkvice, paradajza ili šampinjona – u zavisnosti šta imate kod kuće.

Kajgana ili omlet sa povrćem

jajaipovrce

Timoti Feris objašnjava da su proteini jako važni u doručku jer pomažu gladnim mišićima (koji su tokom večeri istrošili sve zalihe belančveina na izgradnju novih, i doradu istrošenih mišićnih vlakana) i dodaju neophodne belančevine.

Jednostavna kajgana, pržena na palminom ulju ili ulju grožđanih semenki (ne stvaraju transmasne kiseline kao suncokretovo hidrogenizovano ulje), uz parče hleba, sa ili bez salata i uz čašu jogurta ili ceđenog soka – vrhunski doručak za snagu.

Još bolje, ovaj doručak možete da jedete i u lokalnoj kafani ili restoranu pre vašeg posla i to vrlo povoljno – do 300 dinara.

 

Kao što vidite, recepti su krajnje jednostavni, bukvalno za sve je potrebno manje od 5 minuta. Dodatno, svi recepti su takvi da možete da kombinujete namirnice i napravite na stotine varijanti sendviča, kašica ili jaja.

Logika iza svega je jedi manje a kvalitetnijebaš kao što su nekada jeli naši preci.