Blog & KolumneTrkačka klinikaZdravlje

Bol u stomaku dok trčimo – bez panike molim!

21 komentar

Svaki put kada o sebi krenem da razmišljam kao o trkačici sa „stažom“ deo mene krene da negoduje, jer se osećam kao da još uvek nisam tamo. Ne znam tačno kada se „tamo“ stiže, ali jasno mogu da vidim trkače i trkačice koji su već stigli, one koji su na putu i mnoge koji nesigurnim korakom kreću da trče.

Da li se razlikujemo brojem medalja, pređenim kilometrima, tempom koji možemo da razvijemo? Da li je nivo našeg laktatnog praga to što nas deli? Nisam sigurna. Ako bih morala da se opredelim za neki od pokazatelja, verovatno bih se odlučila za onaj trenutak kada ste preležali sve dečije bolesti početnika. I zato svaki put kada me neka od njih sustigne – znam da imam još da se trkam sama sa sobom.

Opet me žiga ono mesto…

Od svih trkačih bolesti ova je najčešća, i ama baš svaki trkač i trkačica su je osetili makar jednom. Biram da pišem o njoj jer mnogo početnika dolazi upravo sa tim pitanjem: šta da radim kada osetim bol u donjem delu stomaka? Odgovori dolaze iz iskustva, što mojih, što iskusnijih od mene.

Ja sam spora trkačica

Ako ste čitali moj put ka prvom polumaratonu, svakako ste upoznati da mi je nadimak odvajkada bio kornjača. Kornjača se jeste malo ubrzala ali… evo npr. kako je izgledao jedan od mojih intervalinih treninga.  Pored vraćanja brzinama ispod 6min/km u toku treninga me je posetila i stara boljka: žiganje ispod desnog rebra.  Here we go again..

Zvuči poznato? Krećete sa treningom deluje da ste uboli tempo, ali malo pomalo (ranije, pre nego kasnije) taj jezivi osećaj se vrati. Počinje žiganje koje bi (da prevodilac postoji) mogli da prevedete kao: STANI, AMA STANI ODMAH.  O čemu je reč? Komšije ga zovu trkački bodac, kod nas se odomaćio termin žiga me sa strane, strani sajtovi korisite reč side stich, ili exercise related transient abdominal pain, što u prevodi isto tako može da znači: nismo ni sami sigurni šta je ovo. Trener će vam reći: nemate kondicije. Dodaće – sve ovo će nestati nakon mesec do dva treninga. I hoće. Do sledećeg puta kada se vrati

Zašto se žiganje dešava?

Prvi odgovor – nemate kondicije smo već čuli. Ali to vam zapravo ne znači mnogo. Koliko god istraživali, o ovom sindromu dobićemo par opštih uzroka:

 • nedostatak kondicije – vremenom se smanjuje
 • jelo pre treninga, na studiji rađenoj kod Ironmen-ova, svi koji su klopali 30 min. pre trke su i povraćali
 • dehidracija – niste pili dovoljno vode na vreme ili:
 • preterana hidracija – nalili ste se vodom u toku trke/treninga
 • slabost mišića abdomena – oni nose naše telo i ako se noge razviju pre njih , eto problema
 • nepravilno disanje – prebrzo, prekratko

Obzirom da žiganje nestaje kod iskusnijih trkača, ili se makar javlja u manjem obimu, mislim da svi faktori mogu da se podvedu pod:

a) iskustvo – vremenom naučimo kako da se hranimo i hidriramo

b) izgradnju baze – postaje nam lakše da dišemo u ritmu i postajemo snažniji

Kako prevenirati bol u stomaku?

Obzirom da je reč o sindromu, najsigurnija prevencija je eliminisanje faktora koji dovode do bola:

 • pijte dovoljno tečnosti, (2-3l dnevno) ali pola sata pred trčanje nemojte da se nalivate vodom
 • jedite najmanje 2-3 sata pred trening ili trku
 • ispravno se zagrevajte – aktivirajte mišiće abdomena na vreme
 • dišite u pravilnom ritmu 3-3 ili 3-2 (2-2 takođe dolazi u obzir ako trčite deonice)
 • gradite svoju bazu polako, laganim dizanjem dužina i postepenim podizanjem tempa kojim trčimo.

Kako se ponašati kada nas bol u stomaku zadesi u toku treninga/trke?

Sve gore navedeno je lepo, ali većina nas kada bol nastupi ne želi da stane, a za većinu saveta je tada svakako prekasno. Iskusniji će vam dati savet „to se probija“ ekstremno kako to zvuči, u prevodu znači da zapravo možete da pregurate ovu fazu ukoliko primenite par korisnih tehnika:

 • usporite i stabilizujte disanje
 • ukoliko vas boli sa leve strane pokušajte da se mekše dočekujete na stopalo a izdišite na doskoku kod desne noge (i obrnuto)
 • što pre uzmite par gutljaja vode ili izotonika
 • nagnite se napred i ostanite u tom položaju 30ak sekundi – neki trkači kažu  da ovo pomaže
 • primenite blagu masažu na bolno mesto

Ukratko, žiganje je najčešće signal tela da prebacite u „nižu brzinu“ i ukoliko na vreme naučite da ovo nije znak za paniku, već samo usporavanje, na pravom ste putu da postanete trkač/trkačica 🙂

Možda me dečije bolesti trkačica nikada neće sasvim proći, ali činjenica da o njima sada znam više, smanjuje dugme za paniku i istovremeno umiruje, govoreći da sam na pravom putu. Predugom možda, ali pravom.

3 stvari koje najbrže podižu energiju i ujedno daju osećaj smirenosti
Kada je potrebno da stanete sa trčanjem?
Tags: , ,

Povezani članci

21 komentar. Leave new

 • ovo je takvo sranje

  Odgovori
  • Nije sranje. Dobro je za one sto ne mogu da podnesu malo nelagodnosti, jer ja to ne bih definisao kao bol. Sve u tekstu je tacno.

   Odgovori
 • Vladimir Inhalewind
  april 12, 2014 11:31

  Odličan tekst i vazda dobrih saveta. Međutim, probajte i moju metodu koja mi se već neki period lično dokazala kao postojana, ali ne mogu da garantujem da će i vama: Na trčanje ne idite ukoliko niste obavili veliku nuždu, i to tik pre kretanja na trčanje. 🙂

  Odgovori
 • Kiseonički dug, pročitajte malo o tome pa napišite tekst.

  Odgovori
 • Meni se desilo slično nešto sada u NS-u, negde na 12-om kilometru… probadanje u centralnom delu stomaka, nema veze sa kondicijom, niti sa tempom, nisam nešto naročito jurio tada, može jedino biti od večere sa kojom sam malo eksperimentisao dan pred trku. Šta sam uradio? Jednom rukom stiskao stomak, psovao malo i nastavio dalje. Posle nekih 5 minuta je prošlo…

  Odgovori
 • Ja to ne bi povezivao sa kondicijom niti sa jelom pre trcanja, znao sam 15 min posle rucka punog stomaka ici na trening. Zagrevanje i prvih par km je nezgodno ali posle je sve kao sto treba. Probadanje sam imao samo kao klinac u skoli za vreme fiskulture i nikad vise od tada. Po meni je sve to do pravilnog disanja tokom trcanja.

  Odgovori
 • Samo nastavite malko sporijim tempom i onda par minuta bez menjanja istog i sa ujednacenim disanjem i prodje!

  Odgovori
 • ExSrednjeprugasica
  april 12, 2014 12:05

  Samo treba nastaviti dalje uz dobro disanje, mozda za nijansu laksi tempo. Prolazi za par minuta i posle mozete koliko hocete. Desava se i atleticarima u dobroj kondiciji.

  Odgovori
  • Aleksandar Markovic
   april 12, 2014 12:31

   Slazem se, istrpim i prodje posle kilometar dva. Disanje kao i uvek vrlo bitno. Naravno sve moze da zavisi od intenziteta bola i treba slusati telo pa proceniti.

   Odgovori
 • Imam jedno pitanje. Ponekad mi se desi da me jaakoo zaboli donji stomak u toku trcanja…Zene dobro znaju taj osećaj, kao pred ciklus…ali ne budem u fazi pred ciklus? Možda krenem malo jačim tempom na početku što mi ne prija uvek? Ne znam ima li neka žena slično iskustvo?

  Odgovori
  • I ja imam taj problem,i voljela bih dobiti savjet.Jednom mi je rekla drugarica da je mozda zbog debljine,pa da pritisne tezina stomaka jajnike…Ne znam sta drugo moze biti…

   Odgovori
   • I meni se desavalo isto. Mislim da nije od debljine, jer ne mogu za sebe da kazem da sam debela :). Nekako mi se to javljalo kad krenem da trcim nesto zahtevnije a pre toga nisam adekvatno trenirala, nisam imala dovoljno treninga odredjenog inteziteta. Ja uglavnom usporim ali nastavim da trcim i posle nekog vremena, bol me prodje.

    Odgovori
  • I ja imam taj problem, i uopste ne znam kako da ga prevazidjem, a mnogo vise boli od ovog ziganja kod rebra. Ovo ziganje kod rebra mogu uvek da prevazidjem a da ne stanem, dok taj bol ne mogu. Kad bi se samo javio neko sa vise iskustva da objasni u cemu je problem.

   Odgovori
 • Uhvatis mesto gde te ziga, izvuces ga, udahnes i drzis vazduh 10 sec. To obicno pomaze…

  Odgovori
 • Duboko disanje koristeci dijafragmu ce vas opraviti za 30 sec

  Odgovori
 • Effleurage Effleurage Saloncic
  april 13, 2014 12:28

  IPAK SE OVDE RADI O POGRESNOM DISANJU PRILIKOM TRCANJA.OVU GRESKU PRAVE POCETNICI REKREATIVCI SA BRZIM I PLITKIM UDISAJEM PRILIKOM TRCANJA.SRECNO

  Odgovori
 • Dalibor Đorđević
  novembar 5, 2014 08:56

  Bol ispod desnog rebarnog luka pri fizičkom naporu najčešće nastaje tako što su organizmu potrebne veće, da kažem, zalihe krvi u arterijskoj cirkulaciji te organizam poseže za njima iz venskog sistema (koji je, laički rečeno, rezervoar krvii) jedan značajan deo te krvi, najprostije, mora da prođe i kroz jetru, koja nije ništa drugo do sistem kanala ograničenih ćelijama jetre. E taj sistem kanala se prepuni krvlju, jetra se rastegne a budući da se nalazi u jednoj tkivnoj kapsuli koja u sebi ima receptore za bolove koji reaguju na istezanje, dolazi do navedenog bola. Ovo je, da uprostim, zato što se još uvek nije razvio dovoljno arterijski sistem shodno zahtevima organizma već organizam mora da „vuče“ iz rezerve. Jednom rečju – kondicija. 🙂

  Odgovori
 • Ako osetite bol u stomaku najpametnije je da prekinete trening.

  Odgovori
 • Ako je bol ispod levog rebra i osecaj kao da ce nesto da pukne, radi se o slezini. Naime, usled ubrzanog kretanja, ubrzava se i krvotok u nasem telu. Sezina je organ koji uz jetru (koja je sa desne strane abdomena) prociscava krv, i ona ima neki svoj ritam kojim to radi. Kada se krvotok ubrza, dolazi do nagomilavanja krvi u slezini (i u jetri), i onda dolazimo do problema. Organ prociscava i oslobadja krv svojim tempom, a zbog ubrzane cirkulacije se puni mnogo brze. U tom disbalansu dolazi do uvecanja slezine. Bol pocinje da se javlja kada se slezina „premori“ i kada je narasla toliko da vise ne moze normalno da funkcionise, pa u tom trenutku salje signal datreba malo usporiti, a taj signal je bol. Ovo je potpuno normalna pojava i javlja se gotovo kod svih rekreativaca.

  Lek za ovo je samo redovan aerobni trening, da slezina navikne na ubrzani rezim rada.

  Nadam se da je komentar bio od koristi.

  Odgovori
 • Pozdrav,
  Da li se ovi bolovi odnose na vreme posle trčanja? Rekreativac sam, i posle trčanja od npr 6min po km, 3-4 km, osetim čak i nekoliko dana posle treninga blagu nelagodnost, i bol na pritisak. Baš kao da je jetra blago uvećana.
  Inače sam zdrav, išao sam skoro na UZ i na još neke preglede, jetra je ok,

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed