Ortopedski petni umetci za ahilovu tetivu

Ahilova tetiva

Ne ignorišite bol, potražite pomoć!

Ahilova tetiva je tetiva koja se nalazi na zadnjoj strani potkolenice. Ona je najsnažnija tetiva u telu čoveka i dugačka je oko 15 cm. Vezuje mišiće listova (Gastrocnemius i Soleus) za petnu kost i ima veliku ulogu u procesu trčanja. Pojednostavljeno rečeno, mišići listova preko ahilove tetive rotiraju stopalo oko skočnog zgloba omogućavajući razne položaje poput stajanja na prstima ili pokrete poput odraza pri trčanju.

Ahilova tetiva se kod trkača kao problem pominje kada se usled treniranja pod manje idealnim uslovima pretera sa trenizima, usled čega se javlja bol.

Postoje dva najčešća oblika povreda ahilove tetive:

 1. Upala ahilove tetive ili mesta gde se ona vezuje za petnu kost. Preterano naprezanje ima za cilj da se mikronaprsline u tkivu tetive sabiraju do momenta dok ne počne sam upalni proces.
 2. Pucanje ahilove tetive (delimično ili u potpunosti) ili njenog pripoja uz mišić. Ovaj slučaj se obično javlja posle manje povrede, ali dešava se iznenada kod veoma velikih naprezanja koja opterećuju ahilovu tetivu.

Faktori koji utiču na nastanak povrede

 • Intezivna fizička aktivnost, posebno kod profi trkača ali i rekreativaca koji naglo počinju da treniraju,
 • Upalu tetive češće imaju pronatori, to jest osobe sa ravnim tabanima kod kojih je svod stopala spušten,
 • Slabije razvijeni mišići nogu, od butnih mišića do listova,
 • Zgrčeni, nedovoljno istegnuti mišići zbog nedovoljnog zagrevanja, a potom i trčanja i istezanja
 • Loš izbor patika i terena za trčanje

Upala ahilove tetive

Upala ahilove tetive se može desiti na dva mesta: na sredini tetive i na njenom messtu vezivanja za kost pete. Bol se u oba slučaja postepeno pojačava i to u toku trčanja ili neposredno posle treninga. Kako vreme prolazi bol se intenzivira, ahilova tetiva boli i na početku treninga i ne prolazi ni posle odmaranja. Često tetiva boli ujutru posle buđenja, a bol se obično smanjuje posle nekoliko koraka. Na bolnoj tetivi se javlja zadebljanje koje se može i opipati.

Početak terapije kod upale tetive obuhvata ledenu terapiju uz prestanak trčanja i pokreta u kojima učestvuje ahilova tetiva. Nije neophodno apsolutno mirovanje. Potom se vrši fizioterapija – elekričnom strujom, ultrazvukom, laserom itd, kako bi se pojačala prokrvljanost tkiva tetive. Problem je što ahilova tetiva ima jako malo krvnih sudova, pa je oporavak spor. Tetiva se posredno snadbeva nutrijentima iz samog mišića, pa se odatle i ćelije pokreću i uspostavljaju i kapilarne krvne sudove da obolelog mesta da omoguće brži oporavak. Terapija može trajati nekoliko nedelja do nekoliko meseci, zavisnosti od tipa upale i njenog trajanja. Budite oprezni kada ponovo započinjete fizičku aktivnost, krenite polako i bez velikog naprezanja na tetivu. Postepeno pojačavajte intezitet trčanja.

Ortopedski petni umetci za ahilovu tetivu

Hronične upale ahilove tetive su veoma teške za lečenje, ovde fizioterapija nije dovoljna. U praksi se uz nju koristi i terapija udarnim talasima, masaža, upotreba posebnih ortopedskih pomagala – uložaka od silikona i naravno, bandažiranje. Teža stanja zahtevaju i operaciju koja se radi tek kada su iscrpljena sva druga sredstva, jer ona ne garantuje željene rezultate. Inekcije kortizola i analgetika se izbegavaju zbog toga što oni deluju samo na bol ali ne i na uzrok bola.

Kada oporavite vašu ahilovu tetivu, potrudite se da ojačate mišiće nogu i eliminišete ostale faktore zbog kojih je povreda uopšte i nastala.

Pucanje ahilove tetive

Iako spada u najjače tetive u telu, to ne znači da ahilova tetiva ne može da pukne. Obično tetiva puca iznenada, bez nekog razloga ili pređašnjeg bola. Čim se to desi, lekarska pomoć vam je neophodna i to što pre. Bol pri pucanju je veoma oštra. Mesto povrede tada otekne, a hodanje na toj nozi zbog bolova postaje nemoguće. Ne postoji način da vam tetiva sama od sebe “prođe” ako je u potpunosti pukla.  Što se više odugovlači poseta lekaru šanse za poboljšanje se smanjuju jer se mišići skraćuju, pa je teže spojiti dva pukla kraja. I proces oporavka će sporije teći. Posle operacije, skočni zglob se imobiliše u longete ili druge ortoze. Nakon toga sledi rehabilitacija – fizioterapija, a oporavak obično traje 3 meseca. Na mestu pucanja tetive ostaje zadebljanje ali funkcija tetive i cele noge se može u potpunosti povratiti.

Prevencija i istezanje

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti, pa i u ovom slučaju. Prevencija se sastoji u redovnom trenažnom procesu uz dobro zagrevanje i istezanje, bez preterivanja u brzini i dužini, visini koraka, ali i u upotrebi adekvatnih patika. Treninge i metode vežbanja može da vam predloži trener ili stručna osoba- fizioterapeut.

U uobičajene vežbe istezanja ubacite i sledeću vežbu koju možete da radite na stepenicama ili na par knjiga na podu. Propnite se na prste a potom veoma polako spuštajte petu do nivoa ispod prstiju. Posle se izdignite i ponovite proces. Isto radite i sa drugom nogom.

 • http://ivujicic.wordpress.com Igor Vujičić

  Miro, nadam se da je sada svima jasno da je bolje sprečiti nego lečiti.
  Umerenost u treninzima sprečava da se problem čak i pojavi, a poznajem ljude koji su ovaj isti problem ignorisali do tačke da ne mogu od bolova da hodaju.
  Terapije koje propisuju lekari su bazirane na medicinskom istraživanju, to je klasično rešenje za problem o kojem pričamo. Naravno, ni medicina nije savršena. U većini slučajeva savet terapeuta znači mnogo. Pitanje je šta bi bilo da si ga poslušala, možda bi i ranije osetila boljitak.
  U celoj stvari iznela si dve ključne stvari koje svi treba da zapamte:
  1. Umerenost je vrlina: u treninzima, oporavku… i svemu ostalom
  2. Meka podloga čuva tetive i zglobove.
  Nadam se da si se sasvim oporavila i želim ti puno uspeha u daljem radu.

 • Mira

  Treniram atletiku…
  Neposredno pred vazan period treniranja kada sam trebala poceti sa treninzima na nivou maksimuma- pojavio mi se bol u ahilovoj tetivi leve noge.Trener kaze da je to zbog toga sto sam preterala u treninzima. Priznajem posle uradjenog redovnog treninga ja sam ostajala jos smatrajuci da ce napornije treniranje biti bolje. Ali to nije uvek tako.Vise rada ne dovodi uvek do rezultata.Vec ocito da preterano treniranje vodi do povrede…
  Tetiva me nije bolela kada vrsim pokrete u skocnom zglobu i kada je istezem. Vec na dodir i prilikom i najsporijeg trcanja, jer vrsim pritisak stopalom na podlogu.
  Jako mi je bilo tesko…zasto bas sada i kako to ne mogu da kontrolisem bol koji me navodi da karikiram korak i kvarim pravilnu tehniku trcanja?
  Dr.za FIZIKALNU MEDICINU salje me na terapiju uz savet da mirujem!
  3 dana sam uspela da se drzim datog saveta bez trcanja-samo teretana(trenazeri).A vec cetvrti dan odlucila sam da krenem svojom metodom do izlecenja.Rekli bi nije bas pametno!Ali ako odredim neke granice napora i ono sto radimdovedem na umereni nivo…verujem da bi mi pomoglo da se resim povrede.BILA SAM U PRAVU.
  Krenula sam da radim svoj trening oporavka svako jutro.Bol je bio prisutan i morala sam se nositi sa time.
  Odlazila bih na teren ne od tartana,betona i tvrde podloge.Vec teren na Adi napravljen od ljuspica drveta.Kako bi moj kontakt sa podlogom bio sto mekaniji.
  A moj trening je izgledao ovako:
  –Trcanje laganim tempom 2 km.A potom vezbice sa sporim pokretima za jacanje i istezanje tetive do granice bola.
  —Serija preskakanja vijace,s” tim sto vece opterecenje prebacujem na zdravu nogu, a na povredjenu tek toliko da osetim napor.Potom vezbice sa sporim pokretima za jacanje i istezanje tetive do granice bola…Potom vijaca i opet istezanje(2x).
  I jos 2 serije kombinacije trcanja, istezanja, jacanja,vijace(3x).
  Sto je ukupno–6km.trcanja i 9 serija vijace + vezbe istezanja i jacanja tetive.Sve sam radila veoma umerenim intezitetom.
  Nakon 18 dana u borbi sa povredom–sada sam spremna da nastavim tamo gde sam stala i da radim maksimum.
  Znam da nije bas pametno sto sam na svoju ruku ne slusajuci terapeuta pocela da se aktiviram, ali mislim da mi je to pomoglo da se brze oporavim za dalje treniranje.
  SPORTSKI POZDRAV

 • rile

  dva do tri meseca sam osecao bol u predelu pripoja tetive i petne kosti,nekako sam trenirao al uz jak bol posle treninga kad se ohladi.posto se bavim sportom sa kontaktom pre dva dana sam dobio i udarac,tj na to mesto me nagazio igrac od nazad,osetio sam jak bol i kao da je nesto puklo,uradio sam UZ i nalaz je sledeci-hipoehogena zona pri inserciji tetive sa tendinozom kao znak parcijalne repture.stavljena mi je langeta i za 10 dana na kontrolu.mozete li mi reci sta je tacno to,kolika je pauza ,hvala

 • Jelena

  Rile,
  ne bih se usuđivala da tumačim nalaz, ali iz iskustva znam da je tendinoza ahilove tetive – upala ahilove tetive, i ona nastaje kao posledica prenaprezanja a ovo “kao znak parcijalne rupture” mi ne zvuči dobro, pošto ruptura znači kidanje, pucanje tetive. Sve u svemu, mislim da je najbolje da pitaš svog lekara da ti pojasni nalaz, ukoliko ti se ovde već ne javi stručno lice.
  Ja samo mogu da ti kažem iz iskustva da moraš da budeš apsolutno disciplinovan, a tu pre svega mislim na neophodnost MIROVANJA i zatim, redovni odlasci na fizikalnu terapiju koja će ti sigurno biti prepisana pošto ti skinu longetu. Ja sam imala tendinozu leve ahilove tetive i oporavak je trajao otprilike 2 meseca (od čega prvih 15 dana mirovanja, zatim 3 nedelje fizikalne terapije, od čega mislim da je najveću zaslugu za izlečenje imala KINEZIOTERAPIJA (vežbe snage, istezanja) i ostatak od 2 nedelje se opet sveo na strogo mirovanje, dakle bez trčanja, i ostalih vidova treninga osim tih vežbica za jačanje tetive, i uz primenu Fastum gela. I evo, da kucnem u drvo, tetiva je kao nova i što je najvažnije, ponaša se sasvim normalno dok trčim.
  Još jednom, čvrsto verujem da je kod takvog stanja kao što je tendinitis, tendinoza ili ruptura Ahilove tetive neophodno mirovanje, i malo mi sumanuto zvuči pomisao na trčanje u takvom stanju – prvo, što je to izuzetno bolno, a drugo, što je tendinoza ahilove tetive takvo stanje koje zahteva izbegavanje pokreta koji izazivaju bolove, a to su upravo pokreti koji podrazumevaju odizanje pete od poda. Pa, i samo hodanje je otežano, a da ne pričamo o trčanju. Naravno, svi se razlikujemo tako da verovatno nekima određeni vidovi treninga mogu pomoći, ali moje lično mišljenje je da je to pogrešno. Možeš da pročitaš ove tekstove ali verovatno si se već informisao o tome, a i neće ti mnogo pomoći. Za nalaz je najbolje da pitaš lekara, a što se tiče oporavka, ja bih ti savetovala da ti se za vreme oporavka jedina fiz. aktivnost svede na vežbe koje će ti pokazati fizioterapeut. Povreda Ahilove tetive je mnogo gadna stvar i ukoliko joj ne dozvoliš da se potpuno izleči, može postati hronična a to svakako ne želiš. Pozdrav!

 • Jelena
 • rile

  nisam rekao da je doktor rekao pri pregledu UZ ( i to posle 10 sekundi pregleda) da je pripoj tetive ostecen 30 posto i da mi ne bi ostalo puklo stavice mi langetu i posle 10 dana ce videti dal cu na terapiju il ce mi staviti gips, da ga drzim mnogo duze,zaboravio sam da ga pitam dal je tih 30 posto puklo ,napuklo il na neki drugi nacin osteceno,pa sam hteo da pitam ko zna iz tog nalaza sta je tacno.pitacu doktora kad odem na kontrolu al mene sad to jako interesuje

 • Marko

  Pozdrav…
  13.marta sam pokidao ahilovu tetivu i odmah nakon povredjivanja sam zaglavio na hitnoj. Savetovali su me da ne idem na operaciju vec da u gipsu provedem 8 nedelja uz nadzor ortopeda. Nisam verovao u takav vid lecenja pa sam se angazovao da saznam malo vise o lecenju. Tacnije, grebao sam da ipak odem na operaciju. Lekari su otvorili karte i pokazali rizike koje imam na obe strane, Da ne duzim, opredelio sam se za neoperativni nacim lecenja.
  E sad mi ipak treba jos misljenja o nacinima lecenja, pa ako ko ima sta da doda, molim ga da pise. Vremena imam obzirom da treniram lezanje(-:
  Pozdrav,
  Marko

 • Pingback: Ravni tabani nisu prepreka za trčanje()

 • Pingback: Džogiranje na Adi Bojani()

 • BOJAN

  Imao sam potpunu rupturu ahilove tetive. operisao sam je i posle cetiri i po meseca mi se u treningu pojavio prstenasti otok iznad puknuca oko 1cm. sta da radim? nije u pitanju izliv krvi nego neke tecnosti.

 • http://ivujicic.wordpress.com Igor Vujičić

  U proučavanju za ovaj članak na mnogo mesta sam pročitao da je jedini lek za potpuno pucanje ahilove tetive – operativni. Naravno da on ima izvesne rizike, ali i život je pun rizika uošteno govoreći.
  Savet koji tebi, Bojane, mogu dati je sasvim logičan i očekivan: konsultuj lekara specijalistu- ortopeda. Nadam se da nije opasno. Pozdrav.

 • Sandra

  Svim sportistima savet da sve povrede narocito ligamenata koji su narocito vazni za njih lece iskljucivo uz konsultacije sa lekarima i da se nikako pre vremena ne vracaju u sportske aktivnosti jer ako lecenje nije zavrseno veca je mogucnost novog povredjivanja na starom mjestu sto se onda veoma tesko lijeci i moze ostaviti posledice trajne!!!!!!

 • Pingback: Učinak trčanja na zdravlje()

 • http://www.astma.rs Veki

  Samo da dodam odličan video koji mi je poslao Mihajlo

 • Nemanja

  Pre oko 15 dana ,u roku od jedan dan oseti sam kao da me nesto presece ,zigne u tetivi leve noge i odmah padnem ,ne mogu da se odrzim na nogama,i to me boli jedno 10 sekundi.Posto se folklorom bavim vec 10 godina,i imam lekarske preglede ,bio sam juce na lekarskom pregledu ,kod sportskog lekara Dragana Ostojica i pitao sam ga za to. Rekao mi je da moze tetiva da mi pukne kao staklo ,da uzmem ulozak neki da stavim pod petu oko dva do tri centimetra debeo,neki sundjer,nesto sto ce da mi izdigne petu.I onda mi je rekao da moze to da mi pravi problem kroz par godina tj.da dodje do pucanja.Moje je pitanje :mozete li da mi kazete nesto vise o ovoj povredi,da li postoji sansa da dodje do pucanja kasnije kao sto mi je on rekao,sta da radim uopsteno???? Hvala svima na svakakvoj pomoci .Pozdrav svim dobrim ljudima

 • Milos

  Danas na treningu me je saigrac podkacio po tetivi,malo se nadula,koliko je to poasno….? Ne boli me previse…dali smem da stavljam neke obloge da bi spao taj neki mali otok….pozzzzz

 • Milos

  Danas na treningu me je saigrac podkacio po tetivi,malo se nadula,koliko je to poasno….? Ne boli me previse…dali smem da stavljam neke obloge da bi spao taj neki mali otok….pozzzzz

 • Zika Benic

  17 aprila imao sam pucanje tetive ortoped mi je preporucio nosenje gipsa 8 nedelja posle skidanja gipsa isao sam na fizikalnu terapiju osecam se dobro i pomalo trcim zanima me kada bih mogao da se vrati sportu Zika

 • http://www.veroljub.info Veroljub Zmijanac

  Ček 17.4.2010, skoro pre godinu dana?

  Sve zavisi opet šta ti je cilj u sportu i kolike napore želiš? Ono što je najbolje jeste da opet uradiš kontrole i snimke (ultrazvuk ili šta je potrebno) da ti kažu u kom stanju ti je sada tetiva, pa da ti daju preporuku da li uopšte smeš i u kom intenzitetu da treniraš.

  Glupo bi bilo da ti neko preko interneta, a da te nikada ranije nije video, da savet, tipa počni ili nemoj da počneš sa sportom ponovo.

  Želim ti sve najbolje na toj kontroli

 • Bogdan Zarkovic99

  Juce je tetiva pocela pomalo da me boli… da li da nastavim da treniram

 • Anonymous

   Imao sam pre 2 godine upalu tetive…i posle toga na svaku promenu vremena, kukam od bolova,,,nakon toga sam isao kod fizijatra, on mi je savetovao neku kremu CaiPan se zove,,da je mazem pre treninga, (inace se bavim Nordijskim hodanjem), krema prvo greje pa onda ludacki hladi,,,od kad sam poceo nju da primenjujem pre skoro svakog treninga, bol se pojavi jednom u 10x…verujem da ce vremenom skroz nestati…ali ako iko ima bilo kakvih problema sa istegnutim misicima, savetujem mu CaiPan, mislio sam da nema resenja,,,

 • Jovana Jerkovic

  Koliko treba vremena da prodje upala Ahilove tetive??

 • Stjepan Jelica

  Na izgled jednostavno pitanje-rekao bi čovjek ajde daj i jednostavan odgovor. Pitanja na koja trebamo odgovore- je li to baš upala (potvrđena ultrazvukom) ili je samo nagađenje da bi to mogla biti upala. Je li upala same tetive, hvatišta tetive ili ovojnice tetive (odgovore daje ultrazvuk), tako da je to jedan od faktora koji je, između ostalog, odrednica koliko će to trajati. Treće-koliko dugo traje-jesi li imala problema i prije, je li prva ozljeda, kako je nastala-povredom na treningu(akutno) ili je možda sindrom prenaprezanja kroz duže vrijeme (bol se pojavljivala postupno kroz vrijeme pa je dosegla nivo kada se ne može trenirati)? I na kraju šta je uzrokovalo? Nerastezljiv list, neadekvatne patike, podloga,obim i intenzitet treninga ili nešto od ovoga u kombinaciji? Dakle, da ne gnjavim dalje-zato je potrebno otići sportskom fizioterapeutu ili ortopedu koji se bavi sportašima,pa će nakon ovih postavljenih pitanja znati smjernice-što činiti.
  Ja ti mogu savjetovati slijedeće- probaj odmoriti ili barem smanjiti intenzitet trčanja na 5-7 dana. Trči na traci-ako imaš gdje, jako je pogodna za dosta ozljeda ukoliko su blaže forme.Treće-isteži tetivu na stepenici-to je tako jeftin trik a jako pomaže.To ne smeta upali-naprotiv.  Preispitaj jesu li te patike za tebe ili nisu. Evi ti link:
  http://www.maratonvu.hr/izbor%20tenisica%20za%20trcanje.html   Masiraj slobodno palčevima hvatište tetive na peti i samu tetivu (čak malo preko granice boli) za početak nekih 5 min-ne boj se što boli-sutra ćeš osjećati olakšanje. To se zove-frikcijska masaža. Hladi, ne ledom nego hladnim oblogom. Stavi si u cipele uložak za pete da ti rastereti malo tetivu-jeftini su i ima ih u skoro svakoj prodavnici cipela. To je ono kako  si možeš sama pomoći. Ako ne prođe do cca.10 dana-potraži stručnu pomoć. Nadam se da sam ti malo pomogao i da će upaliti ovaj plan:)Stjepan,viši fizioterapeut i trčkaralo

 • Duskojakic

  Pre mesec dana sam trenirao (pripreme) po snegu u patikama…trcali smo neke deonice i odjednom sam osetio da me je nesto saseklo u predelu tetive i nisam mogao da potrcim…a cele te nedelje sam bio u teretani i forsirao vezbe za listove. isao sam na terapije,odmarao sam vec 3 nedelje i nzm da li je vreme da krenem sa trenizima? Inace sam pre 2,5 nedelje osetio mali bol kad sam naglo cimnuo nogu…jel to samo upala ili neka vrsta pucanja?

 • Dimitrijevicmarko

   Dana 26.05.2012 dogodila mi se povreda na fudbalu…….pukla mi je ahilova tetiva parcijalno i noga mi je u gipsu 6 nedelja iznad kolena……..nekada sam  bio profesionalni fudbaler a zadnjih 5 godina rekreativni…….povreda mi se desila u najgorem mogucem trenutku……..sada imam jedno pitanje za veroljuba posto vidim da se bavi sportskim povredama…..ako moze da mi preporuci najbrzi oporavak u vidu saveta,terapije.lekova, jer zalim sto pre da stanem na nogu…..unapred zahvalan Marko……

 • Natasa Lejic

  pozdrav, imala sam povredu ahilove tetive na rekreaciji pre pet godina,bol je bio jak ali sam ja vise osetila kao da mi se misic odvojio od kostiju, bar se to meni tako cinilo.Medjutim sportski lekar mi je tada odredio terapije struja, magnet radila sam UZ nije bila pukla nego napukla samo.Tao sam ja tri meseca isla na terapije i mogla sam posle toga lakse da idem, ali bol nije i do dan danas prosao a doktor mi kaze da je tu zivac mrtav i da sad ne moze nista da se uradi.Ja na prstima ne mogu da stojim ne mogu podici petu, ali me je strah da cu godinama posto osecam da stedim tu nogu jer me boli posle duzeg hodanja poceti da osecam bol i u drugoj nozi u kolenu i kuku.Da li bi mi vredelo da sada idem na magnetnu rezonancu i da li se moze nesto uraditi sada na ovoj momoj povredi?Unapred Vam hvala!!!

 • SUKHOI

  Trenutno imam upalu obe ahilove tetive (previše brda), desna je više upaljena, sa karakterističnim škripanjem, bolove sam osećao malo i to tek u patikama, ne prejak bol na pritisak. Normalno mogu da hodam i dzogiranje mi ne pretstavlja problem, ali ne trčim već 6 dana kako bih se što pre izlečio.

  Prvo sam bio kod fizijatra koji mi je dao Biofreeze sprej, koji postiže efekat hlađenja, bez ikakvog pregleda (nisam ni patike skinuo :/, tužno je naše zdravstvo ), nakon toga, pošto se ništa nije dešavalo upućen sam ortopedu koji mi je prepisao MP Sport kremu koja greje tretirano mesto i savet da masiram tetive u toploj vodi sa par kašika soli, 2X dnevno, i zakazana mi je elektro i magnetna terapija, ali tek za 7 dana. Pošto se obe terapije drastično razlikuju, nisam hteo da rizikujem, i otišao sam kod lekara sportske medicine.

  Lekar sportske medicine je konstatovao upalu, koja nije strašna, ali treba pravilno da se leči i prepisao mi je sledecu terapiju:

  -odmor, 2-3 nedelje,
  -silikonski umetci za petu (rastrećenje ahilove tetive) uz savet, da kada budem opet krenuo sa trčanjem nosim te umetke kako bi peta bila što manje opterećena.
  -Diprofos injekcija (intramaskularno), ne u samu tetivu,
  -Lioton (Hepatrombin, Hepalpan) u kombinaciji sa ledom 3Xdnevno,
  i
  -DiclofenDuo 1Xdnevno.
  Kontrola za 7-10 dana.

  Nadam se da će sve da bude OK. :D

  Pozdravi i sve najbolje!!!

  P.S. Sada mi je lakše kad sam sve ovo napisao! :)))

 • Maja

  Treniram borilacke vestine, pre 3 meseca mi je jedan decko na treningu stao na ahilovu petu, svojom petom, inace ista povreda mi se dogodila i 7 meseci pre toga, na identican nacin, ali nisam pridavala toliko tome znacaja. Sve sam mislila proci ce ako mirujem, pa sam to mirovanje praktikovala ne dovoljno dugo. Primetila sam da na treningu ne mogu da radim cucnjeve i sve ostale vezbe koje ukljucuju naprezanje stopala, pa sam te vezbe izbegavala. Posle nekoliko meseci otisla sam kod fizioterapeuta, dijagnoza je bila pokidani skocni zglob, prepisao mi je elektro terapiju i ultrazvuk, u medjuvremenu desila se i ta druga povreda, a terapija je ostala ista, nakon te zavrsene,prepisan mi je magnet i lampa, a kasnije i laser. Nista od toga mi nije pomoglo, pa me je fizioterapet poslao na rentgen, tamo su mi rekli da je u pitanju fraktura, i da nisam smela da idem na fizikalnu, i da mora gips. U medjuvremenu sam se savetovala i sa jednim privatnim lekarom, koji mi je rekao da je tetiva pocepana uzduz, i da trebam da mirujem sto vise. Posle rentgena su me poslali u KBC Zvezdara, gde su mi rekli da se “ulenjila tetiva” (?!), i da trebam da radim cucnjeve. Mogu da uradim cucanj, ali kasnije me noga jako boli ceo dan, pa ne postujem taj savet. Isla sam kod jos par lekara, i mnogi su rekli da mora operacija pa gips, neki samo gips, neki mirovanje, a neki kretanje. Sto se tice krema protiv bolova, koristila sam Bengay, Ihtiol, Diklofen, koji i nisu bas pomogli. Ne znam vise sta da radim, imate li neki savet? Hvala unapred :)

 • lorik

  Igram nogomet i boli me nesto na tetivi samo na jednom malom mjestu , ali samo kad imam obucenu kopacku na nozi. Kad sam bez obuce neosjecam nista i mogu sve raditi, ali sa kopackama osjecam bol jaku kao da me neko reze nozem . Je li imao neko slicnu situaciju ??

 • Pingback: Ognjen Stojanović - nova sezona i novi izazovi()

 • http://www.facebook.com/drasko.lazovic Drasko Lazovic

  Tokom trcanja od 12km u patikama koje su u vazi adaptacije dobio sam upalu ahilove tetive i imam blagi otok. Sutra treba da trcim deonicu od 18 km u fazi pripreme za polumaraton. Pa sad nisam siguran šta da radim da li da trcim ili da odmorim. Bojim se da mi ne padne kondicija pred maraton. Ipak je ostalo samo dve nedelje.

 • Zoran

  Marko, ja sam trenutno u gipsu. Jel ims vremena da razmenimo misljenja?

 • Kula

  rekreativno igram fudbal jednom nedeljno…javlja mi se bol u lijevoj tetivi samo na dodir,pritisak…pio sam Kondrovit Complex koji mi nije pomogao…moze li se stvar rijesiti nekakvim lijekovima?

 • aca

  Hvala Stjepane.

 • Pingback: Kako "radi" kompresiona oprema?()

 • DALIBOR

  u februaru mjesecu napravio sam osnovnu pogresku. odjednom sam poceo naglo da trcim, i to na prstima. u trcanju nisam pocetnik, mada bi se moglo tako reci poslije ovakve pogreske. redovno sam trcao prije 5 godina, 5-10KM, pauzu sam napravio da bih ponovo poceo pocetkom ove godine. bol mi se prvo javio u zadnjem dijelu lista prema ahilovoj tetivi, da bi s vremenom bol bio uglavnom kod ahilove tetive. isao sam i na ultrazvuk i kod fizijatra, na terapijama sam bio dve nedelje, laser, struja i masaza ultrazvukom, ali meni je stanje isto. bol ne nestaje. sada svakodnevno masiram bolni dio, ali cini mi se da poboljsanja nema. vise ni sam ne znam sta da radim. volio bih trcati, jer je to nesto sto me ispunjava i kada vidim ljude koji trce nije mi svejedno. molim vas za neki savjet, da li mogu bar pomalo da trcim ili sta da radim_

 • d.pantovic

  naljbo je operistai dok ste mali brze zarasta, lakis oporavak, i vracaju se funkcije nogeu normalo… kolko sam ja mogo da shavtim. naljbolje jeda odete kod ortopeda na pregled i na snimanje ultrazvukom da li je zy operaciju..

 • Milan

  Jel mi moze neko pomoci oko problema ahilove tetive?

  Pozdrav

 • Tijana

  zdravo Milane, možeš li nam dati više informacija? Da li si pogledao sve što smo pisali u tekstu i iskustva drugih trkača?

 • Milan

  Postovana,

  Procitao sam

  Pa ovako, da opisem sto krace problem.

  Pre 2 godine sam igrao fudbal i istegao Ahilovu tetivu. Imao sam bol u sredini tetive kada je pomeram. Otisao sam kod doktora i dobio terapije. (laser, struju, ultra zvuk, magnet) Nakon 5 dana bol je prestao potpuno.

  Nakon toga sam krenuo sve normalno, fudbal, basket, bez problema. Posle mesec dana sam otisao jedan dan na fudbal i basket. Kasnije tog dana kad sam se vratio kuci osetio sam bol u tetivi. Ali bol se javljao ovako bez pokreta. Kad je pokrecem nema nikakvih bolova.

  Posle se nisam bavio sportom. Pokusao sam par puta ali bojao sam se da mi se stanje ne pogorsa.

  Posle sam isao na terapije ali nista nije pomoglo. Istezanje, led…nista. Bol se vecinom javlja kad hodam i to u predelu gde se spajaju tetiva i peta. Mnogi doktori su mi rekli da imam upalu ali nista mi nije pomoglo.

  Takodje iznad pete imam i jednu koscicu, jedan doktor mi je rekao da je mozda do toga.

  Sve u svemu promenio sam 5,6 doktora ali nista. Tetiva je na pipanje zdrava i nema oteklina.

  Ako neko moze neki savet da mi da jer sam ocajan. :(

  Pozdrav,

 • Tijana

  Hvala Milane, na opširnijoj slici, nadam se da će se neko od trkača sa sličnim iskustvom oglasiti, u međuvremenu, dodaj pitanje i ovde: http://www.trcanje.rs/unos-pitanja/
  biće vidljivije na sajtu i veća šansa da dobijemo brzi odgovor.

 • Milan

  Hvala vama,

  Da li ce mi odgovor stici ovde? Posto preko mail-a ne dobijam obavestenja o odgovoru.

  Pozdrav

 • Tijana

  ukoliko postavis pitanje u toj sekciji, odgovor se pise tamo u komentarima. :)

 • milan

  zdravo svima
  da li znate koji sportski doktor moze da donese dijagnozu za bol u na polivini stopala. Slikao sam nogu i fraktura nije uzrok tako da ostavljam sansu za tetivu stopala. deset dana konstantnog bola pri svakom koraku.

 • Ahil

  Zanimljiv clanak se nalazi na ovom sajtu:

  http://lijecnicki-vjesnik.hlz.hr/attachments/article/439/EKSCENTRI%C4%8CNE%20VJE%C5%BDBE%20U%20LIJE%C4%8CENJU%20SINDROMA%20PRENAPREZANJA%20SUSTAVA%20ZA%20KRETANJE.pdf

  Potrebno je samo locirati mjesto gdje boli i na osnovu toga raditi vjezbe. U pitanju je neinsercijska ili insercijska tendiopatija, zavisno od mjesta gdje boli. Ljudi cesto rade pogresne vjezbe. I ja sam takav bio. :)

 • Mladen

  u julu sam imao rupturu ahilove tetive i satavili mi gips na 8 nedelja,prve 4 cela noga posle ispod kolena,inace to je ozbiljna povreda i svi ortopedi u ambulanti moraju biti upoznati sa povredom a tvoj doktor daje misljenje,iako su me savetovali da operisem moj doktor je bio za gips,da bih nakon 8 nedelja krenuo na terapiju i bilo je malo poboljasanja,posle deset dana terapije doslo je do ponovnog pucanja tetive i mocni doktor je opet stavio gips,medjutim hteo sam drugo misljenje i otisao na vma gde su mi odmah skinuli gips i rekli obavezna operacija sto je trebalo i prvi put odraditi,operisan sam i gips moram nositi 4 nedelje,nakon cega krecem sa rehabilitacijom,inace operacija je dobro prosla i rez je cist(nema nikakvih infekcija),cak su mi i doktori predlozili da tuzim zdravstvenu ustanovu za nesavesno lecenje posto sam u gipsu i sa stakama 4 meseca bio,pozdrav

 • Adin Jahic

  Postovanje,prije mjesec dana sam igrao dvije utakmice u dva dana i nakon tih utakmica ustao sam ujutro i osjetio bol u petnoj kosti al boli me samo na hvatistu tetive i kosti ,i boli me na dodir uzas,i ne znam sta da radim probao sam sve,kreme terapije nista,trenirao sam i pod bolovima,tesko mi je prvih 10 -15 min ne da mi trcati ali kasnije prodje a poslije treninga jedva hodam kad se ohladi..ako moze bilo kakav savjet hvala unaprijed

 • zaklina

  imam problem sa optegnutom levom nogom.Imenom moja leva noga ukocuje se cela na zadnjoj strani kad hodam.Mislim da mi se koci tetiva duz cele noge.Kazi te mi lek za ukocenu tetivu.

 • snjezana

  Imala sam djelomicno puknuce ahilove tetive i rupturu.Idem na fizikalnu terapiju.Ne mogu reci da sam mirovala sa nogom 100 posto,ali sam ju stedila koliko sam god mogla.Puno je meksi dio ozljede i ide na bolje.Od toga je proslo 3mjeseca.Zanima me da li se tetiva moze oporaviti toliko dobro da bi mogla za koji mjesec barem se lagano baviti npr.aerobikom?.

 • Tijana

  Draga Snežana, zavisnosti od težine povrede, 3 meseca može da bude dovoljno, ali ne mora da znači. Svakako kreni lagano sa treninzima i prati kako se osećaš nakon njega pre pojačavanja. Srećno!

 • dusan

  Ako moze pomoc .. imam urodjene skracene tetive .. kod peta .. i nemogu da spustim petu dole kao ovaj na video ali mogu malo manje od njega .. samo hocu da pitam da li i koje vezbe mogu da upotrebim kako bih istegao tetive ?

 • tiho

  Postovani.
  Imao sam parcijalnu rupturu ahilove tetive prije dva mjeseca. Upravo sam zavrsio sa fizikalnim terapijama pa me zanima kako da pocmem sa osobnom rehabilitacijom,koje vjezbe i sl.
  Hvala.

 • pperegi

  Ajde i ovdje da se upisem, al nerado…Naime, znam da sam u startu pretjerao, al obicno to radim, doduse, ne ovoliko…juce sam se odlucio da naizad pocnem redovno da trcim, i kako se priblizava trka ”we run bgd” pokusao sam odmah da isprobam dal mogu da je izdrzim i poslije pauze od nekih min mjesec dana netrcanja i i ne pretjerane setnje odlucim da istrcim 12km plus 3ipo km setnje…doduse nisam htjeo sve iz komada vec sam trcao 6km pa 1 setnje, pa 4 trcanja, 1 setnje i na kraj jos 2 km trcanja…ovih km ipo su dolazak od kuce do staze i nazad…istegao sam se i zagrejao redovno…podloga je zemlja…dosta solidna…patike nove, kayano21 par dana razgazene u setnji (prvo trcanje u njima)…6-7km je proslo bez problema, sa par standardnih kriza zbog kondicije, al kasnije je polako pocela da me zeza lijeva ahilova tetiva…bol, onako tup, ne prejak, al tu je…i uglavnom kad je uzbrdica …po ravnom i na blagoj nizbrdici maltene ga i nema…danas sam opet istrcao 6km al 2km trcanje 1 setnja i tako u krug….opet isti bol…nista jaci, nista slabij…stavio sam hladne oblogu i kada mirujem kao da se nista nije ni desilo, prilikom hoda vrlo malo…moje pitanje je dal je bol prouzrokovan zbog preopterecenja (do sada sam trcao max 8km, nikad preko, doduse jaci tempo) ili mozda neadekvatna obuca (doktor opste prakse kaze da imam blago spustene svodove, otisak na zemlji je normalan…meni je kayano preudoban al do sada sam uglavnom imao patike za normalno stopalo, al opet nisam ni ovoliko dugo trca), il pak mozda zagrevanje (jer sam se zagrejao onako skolski od glave do pete, s tim sto sam clanak zagrevao samo kruzno i nista dalje od toga)….neutreniranost misica nogu bih iskljucio jer nisu bas neutrenirani…i nagradno pitanje je dal smem lagano da trckaram ili mi sada ostaje samo setnja i trka s nadom da ne pukne… :(

 • Tama Ra

  Hej, da li si radio ciljano istezanje? Tetivama je potrebno po 30 sekundi da bi istezanje imalo efekta. I isteži ih tri puta dnevno. Takođe, probaj lioton i deep relief gelove, to bi moglo da napravi razliku. Što se treninga tiče, ja bih prvo odmorila, onda za koji dan vrlo lagano i po ravnom, pa bih pratila da li i kako se javlja bol. Nadam se da je od poomoći.

 • pperegi

  istezanje sam radio al uglavnom aj da kazem onako standardno, nista posebno, svaki misic nogu lagano, mozda po 10 sekundi…a tetivu mozda vrlo malo u kombinaciji sa listom…al opet kazem…ne sigurno 30 sekundi…prvi dan sam iskreno mislio da me vrh patike nazulja, nije mi ni na kraj pameti bilo da moze biti upala tetive…sada praktikujem 3x dnevno masazu sa Ihtiol kremom (crna konjska – veterinarska mast), 3x aspirin i 2x deep relief…u principu ne osjecam neki pretjeran bol…mozda poslije hladne obloge al nista znacajno…uglavnom me zateze kao misic kada je u grcu…jedino sto se osjeca pod prstima da je oteceno al se nadam da ce se sve srediti bez neke terapije…