Žene znaju da je pravi sportski brushalter neophodan da bi se osećale prijatno dok trče, pogotovu na dužim treninzima. Razlika u kretanju između hodanja i trčanja se ogleda u tome da svaka dojka može u trenutku trčanja da teži i po nekoliko kilograma. Zbog toga obični brus nije dorastao zadatku.

Postoje dve kategorije brushaltera:

Kompresivni brushalter

Ova vrsta brushaltera zadržava grudi u mestu pomoću elastične trake i pribija ih uz telo.

 

Potporni brushalter

Potporni brushalter sadrži strukturu oko grudi i omogućava veću kontrolu pokreta bez obzira na veličinu grudi.

 

Da biste bile sigurne da nećete pogrešiti, evo nekoliko saveta za izbor brushaltera za trčanje.

  • Važno je da probate brushalter pre nego što ga kupite i uverite se da vam odgovara i da je udoban. Nemojte da ga kupujete ako ga ne probate. Idite u sportske radnje i izaberite brushalter koji je namenjen baš za trčanje.
  • Da biste sprečile ojed i omogućile sebi lagodnost u nošenju, tražite bruseve koji su izrađeni od materijala koji omogućava perspiraciju, na primer Adidas Coolmax ili Nike Dr-FIT. Izbegavajte one koji su napravljeni od 100% pamuka, jer jednom kada počnete da se znojite, on će ostati mokar. Ako imate bujno poprsje i potrebna vam je je jača podrška, tražite grudnjak koji ima šire trake za ramena i leđa.
  • Pogledajte kakvi su šavovi. Važno je da šavovi budu što diskretniji, a krajevi sa savijenim ivicama, tako da se šavovi ne primećuju. Što su šavovi diskretniji, manja je šansa da dođe do ojeda usled trenja brushaltera sa kožom.
  • Ako volite bruseve koji imaju žičano ojačanje sa donje strane (potporni grudnjak), proverite da su žice, a naročito njeni krajevi potpuno obloženi tako da vas ne bodu.
  • Isprobajte nekoliko različitih brojeva sportskih grudnjaka. Prava veličina za vas ne mora da bude veličina koju obično nosite. Brushalter je prevelik ako se materijal nabira. Ako vam se, pak, useca u kožu, onda je premali.
  • Kada ste u radnji i isprobavate sportski grudnjak, poskakujte u mestu da biste isprobale njegovu podršku. Brushalter treba da minimalizuje pokrete grudi u toku skakanja.
  • Ako prekršite osnovno pravilo i poželite da kupite brushalter preko interneta, proverite da li možete da ga vratite ili zamenite ako vam ne odgovara.
  • Ako ste pronašle onaj koji vam odgovara, kupite ga, ali to ne znači da treba da ga koristite zauvek. Svaki brushalter ima vek trajanja, a prema preporukama treba ga menjati kada izgubi elastičnost ili ako vam se telesna masa značajno promeni. Preporuka je da ih perete od 70 do 80 puta i sušite na vazduhu. Posle toga je vreme da kupite novi.

No more articles