Sportski suplementi su proizvodi koji se koriste za povećanje atletskih performansi i to su: vitamini, minerali, amino kiseline, neke biljke… Mogu se naći u specijalizovanim prodavnicama ili u apoteci. U ovom tekstu želimo da vas upoznamo sa vrstama sportskih suplemenata i njihovim uticajem na organizam. Pozivamo autore da nam se priključe i prodube temu!

ASD i DHEA

Androstendion (ASD) i Dehidroepiandrosteron (DHEA) su hormoni ili “prirodni” steroidi koji se mogu razložiti na testosteron. Kada je rađeno istraživanje ovih hormona na atletičare zrele dobi, ASD i DHEA nisu povećali snagu ili performanse na bilo koji način. Sporedni efekti ovih “prirodnih” steroida nisu dovoljno ispitani, međutim istraživači iz tog polja smatraju da u većim dozama uzrokuju sličan efekte kao anabolički steroidi.

Ono što jeste pozanto je da i ASD i DHEA uzrokuju hormonalne disbalanse kod osoba koji ih koriste. Oba mogu imati slične efekte kao anabolički steriodi, što znači da mogu izazvati opasne probleme, poput raka testisa, neplodnosti, moždanog udara i bolesti srca. Isto kao kod anaboličnih steroida deca u razvoju koja ih koriste mogu zarkžljati u razvoju. Kada se kod dečaka koriste, mogu izazvati rast grudi i smanjenje testisa.

Kreatin

pill5Kreatin je supstanca koja se već proizvodi u jetri, bubrezima i pankreasu. On se prirodno nalazi i u hrani kao što je meso i riba. Kreatin se naravno može naći i u obliku suplementa, u apoteci, a najviše ga koriste adolescenti.

Kreatin se uzima radi povećanja snage, ali srednjoročni i dugoročni efekti još nisu poznati kod mlađih osoba. Kod odraslih je pokazano da je on najdelotvorniji kod atletičara koji imaju teške intezivne treninge i trke sa kratikim periodom regeneracije (oporavka), na primer sprinteri i dizači tegova. Bar kod trećine korisnika kreatin nema nikakav efekat na poboljšanje performansi. Kreatin ne poboljšava izdržljivost niti aerobni prag.

Najpoznatiji sporedni efekat upotrebe kreatina je dobijanje na težini, ali takođe se javljaju i dijareja, bol u stomaku, grčevi. Osobe koje imaju probleme sa bubrezima ne treba da ga koriste, jer on direktno utiče na rad bubrega. U svakom slučaju, pre bilo kakve upotrebe savetujte se sa lekarom.

Sagorevači masti – termogenici

Sagorevači masti se obično proizvode od biljke koja se naziva efedrin ili efedra ili ma huang, a ona stimuliše i ubrzava metabolizam. Neki atletičari koriste sagorevače masti da bi smršali ili da bi pojačali raspoloživu energiju ubrzanjem metabolizma. Međutim, mnogi ne znaju da proizvodi bazirani na efedrinu su najopasniji sportski suplementi. Postoje dokazi da izazivaju srčane smetnje i šlog.

Mnogi proizvodi za sagorevanje masti sadrže kofein sa dodatkom drugih supstanci, kao što je yerba, guarana. Ova kombinacija može dovesti do razdražljivosti, nemira, lupanja u srcu, aritmije i povećati rizik od efekta opasnih po život.

Amino kiseline

Amino kiseline su osnovna građa proteina, izgrađuju ćelije, tkiva, učestvuju u proizvodnji enzima i td. Postoji 20 aminokiselina, a od toga su 8 esencijalnih – njih telo ne može da proizvede i moraju se ishranom unositi: fenilananin, valin, tereonin, triptofan,izoleucin, metionin, leucin i lizin.

pill2

U metabolizmu amino kiselina učestvuju i vitamini, pa se često sreću kombinovani sportski suplementi koji imaju vitamin C i B6 uz njiih. Ako koristite suplemente amino kiselina, uzimajte ih na tašte jer se tako lakše apsorbuju. Lakše se apsorbuju amino kiseline koje imaju oznaku L ispred, na primer L-triptofan.

Ostale aminokiseline kao što su: arganin, cistein, glicin, glutamin, histidin, prolin, serin i tirozin su uslovno esencijalne jer ih organizam kod nekim osoba ne stvara u dovoljnim količinama. Obično su sve aminokiseline najkvalitetnije kada se unose iz redovne hrane, a mogu se koristiti u i obliku suplementa.

Najzastupljenija aminokiselina u organizmu je glutamin i proizvode ga mnogi proizvođači suplemenata kao instant prašak. Najčešće ga koriste bilderi, ali i sprinteri.

Vitamini i minerali

Vitamini su organske materije neophodne za normalno funkcionisanje našeg tela. Od njih zavise rast, regulacija metabolizma, krepkost, aktivnost i dobro zdravlje. Čak i nedostatak samo jednog vitamina može dovesti u opasnost čitav ljudski organizam. Vitamini su jedan od šest osnovnih hranljivih sastojaka, pored ugljenih hidrata, masti, proteina, minerala i vode.

Neki suplementi, pak, medicinski nisu odobreni i predstavljaju doping sredstva, kao što su na primer anabolički steroidi koji imaju štetna dejstva. Međunarodni olimpijski komitet je zabranio i efedrin i mnoge druge derivate koji omogućavaju atletičarima da oboraju svetske rekorde. Doping kontrola je stroga i a kazne za korišćenje nedozvoljenih sredstva su zabrana nastupa uz oduzimanje plasmana. Naravno, za profesionalce suplementi su gotovo po pravilu nezaobilazni Zbog toga atletičari treba da paze da ne koriste , nego da se uz konsultacije sa svojim lekarima i nutricionistima odluče za dozvoljene suplemente.

Zaključak

Puno faktora oređuje vašu brzinu i snagu kao trkača, da nabrojima samo neke: ishrana, odmor, trening plan, genetika… Dodaci ishrani mogu ubrazati vaš napredak ili oporavak, ojačati imunitet, nadoknaditi nedostajuće hranljive materije. Upotreba nekih sportskih suplemenata na nepropsian način vas može staviti u rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema, pa je naš savet da suplementaciju uzimate pod nadzorom stručne osobe.

 • shooayb

  Trcim 3 – 5 km dva do tri puta sedmicno/rekreativac sam..dobio sam preporuku da pocnem uzimati glutamin..nekakav prasak..
  Ima li neko da mi savjetuje da li da uopste to radim ili ostanem pri bonziti/mesu/grahu/cokoladnom mlijeku..?
   
  hvala :-)

 • mioMan

  @shooayb – zavisi sta hoces da budes ”kad porastes”…a i vec si nabrojao namirnice u kojima ga ima u izvornom obliku (pored toga jos i u ribi, piletini, jajima, teletini, psenicnom brasnu, spanacu, pasulju)

 • Andrea

  @shooyab
  mislim da apsolutno nema potrebe,cak ni kada bi trenirao 3x vise da uzimas bilo sta…3-5km,2-3 puta sedmicno nije za suplementaciju.pozzz

 • Srx

  Uhh…Efedra, efedrin ili ma huang? Nema nikakvih dokaza da podsticu sagorevanje masti, a takodje njihova upotreba je zabranjena, neko ce da nas po’apsi!!!

 • Milan

  Efedrin kao i klenbuterol su prevashodno lekovi za asmaticare. . .  Dejstvo efedrina na sagorevanje masti se dokazuje ubrzavanjem rada srca, samim tim i krv brze cirkulise kroz telo, razmena materija. . .njihova upotreba je zabranjena u profesionalnom sportu!

 • Misic
 • Milan

  Sta ces jeo covek pokvareno meso )))) samo neka nam javi gde ga je kupio da i mi tamo pazarimo ))))

 • Milane, efedrin odavno nije lek za astmatičare. Tačnije, daje se samo u slučajevima smrtno opasnog napada astme, a danas se koriste kortikosteroidi i beta2agonisti, koji šire disajne puteve i povećavaju protok vazduha. 

 • Milan

  Hmmm nisam imao pojma da su ga izbacili iz upotrebe. Hvala na infu u svakom slucaju!A klenbuterol?

 • Nažalost, Efedrin piju mnogi trkači kod nas, samo kad bi uradili doping test jednog polumaratona ( ali da niko ne zna pre) videli bi šta bi bilo.. Zar nije smisao bavljenja sporta biti zdrav? Očigledno je novac i slava došao na to mesto. Efedrin možete naći bilo gde i koristi se i te kako, da, da…

 • Doping? Najbolje probajte legalno doping sredstvo pod imenom “duvan čvarci” – od njega se leti!
   

 • baneBN

  ha.ha..dobro je ovo sa duvan čvarcima,da dodamo plus (pasulj,krompir,riba),pa x                                                                                                        (jabuka,med,zeleni čaj),i =betman…
  …u Africi pleme Kafri je uzimalo jaku rakiju nazvanu DOP.Taj termin su uzeli Buri i riječ doping potiče odatle.Doping se uvukao u sve pore sporta i kad god imam priliku,najčešće proljeće,na gradskom stadionu klincima koji su naloženi na masu,mma borenje i sl.pokušavam da objasnim šta je hemija i šta ih potencijalno očekuje ako uzimaju “farmaceutsko smeće”,mladi često nisu strpljivi,slabo ili nikako poznaju principe trenažnog procesa,a fiz.izgled većina smatra kao fasadu,ide more Budva ovo-ono.sad ću ja da se narokam,,,bez komentara…evo par naziva,čisto kao informacija,nek se nađe……ZABRANJENO-stimulansi,stimulatori CNS-a(amfepramon,amphetamin,cathin,cropropamid,ephedrin,etafedrin,etamivan….)narkotici-otklanjanje osjećaja bola(anileridin,codein,dipipanon,ethylmorpin,methadon,trimeperidin i sl.spojevi),anabolički stereoidi-za bržu sintezu bjelančevina u skeletnim mišićima(bolasteron,boldenon,mesterolon,nandrolon,stanozolol..is.),,beta blokatori(acebutolol,labetalol,oxprenolol,sotalol…),,diuretici,u sportovima(borilačkim)radi bržeg skidanja kilograma,i u nekim slučajevima koriste za izbjegavanje pozitivnih rezultata na doping kontroli(amilorid,canrenon,diclofenamid,furosemid,mersalyl,triamteron..i s.spojevi),,peptidni hormoni i itd..ništa nije vrijedno zdravlja,a na starost čovjek treba da misli kad je mlad i moćan 

 • Srx

  Milane,
  da je metabolizam masti tako jednostavan kao sto mislis, ne bi uopste postojali debeli ljudi. Elem od koriscenja efedrina mozes jedino da se nadas infarktu u najboljem slucaju. Isto tako zbog nacina delovanja efedrin ne koriste dugoprugasi vec sprinteri i nije ga uopste lako naci pogotovu u poslednjih par godina. Vecina koji se nelegalno pojavljuju su “fake”. Inace klenbuterol jeste lek za astmu i  jos uvek se koristi, ali njegov sastav ne pociva na efedri

 • Milan

  @ Srx slazem se sa tobom, nisam ni mislio o nekom prevelikom gubljenu kilaze, vec na kilo-dve, posto se u sportu za skidanje koriste ili efedrin i klenbuterol, ili diuaretici, ili T3. Naravano pravo skidanje kilaze moze samo kroz zdrav sport i ishranu, sve ostalo je instant i kratkoga daha.

 • Ja mislim na hladnu pivčugu na cilju i to me uvjek nosi:)

 • shooayb

  @mioMan – ne zelim da porastem samo da trcim :-) ..al u svakom slucaju hvala puno samo mi je to trebalo da cujem i nisam nesto bio za “praskove”..
   
  ..ipak cu se drzati mesa, mleka, kelerabe, pasulja, corbe od pasulja, ribe…i naravno 3 do 5 km 2 do 3 X per week :-)
   

 • DHEA

  Искрнео, неке ствари би требало избацити из текста. На шта мислим – некако ми се спомињање АСД-а, ДХЕА, ефедре и креатина не слажу са концептом сајта. Исправите ме ако грешим…

  Суплементација не мора да буде “спортска” и да се користи за повећање перформанси. Постоји суплементација која је окренута и другим сферама наших живота, само је људи не схватају тако, па тако настаје подела на “прашкове”, “стероиде”, “лекове”, “коњске таблете”,…

  @shooayb – са глутамином не можеш да погрешиш, јер поред тога што смањује “упалу”, добар је и за имунитет. Звучи смешно, али је доказано. Међутим, глутамин није нешто неопходно, а притом је и скуп.

 • Veroljub Zmijanac

  DHEA, kako si ti doživeo ovaj tekst? Kao propagiranje ovih stvari, kritiku, možda nepravednu kritiku preparata ili nešto drugo?

 • Veroljub Zmijanac

  Nino, sve teže je naći Efedrin u slobdnoj prodaji, baš zbog ovakvih stvari.

  Evo ga komentar moje doktorke na temu o lečenju astme Efedrinom
  http://www.astma.rs/iskustva/bomba-protiv-astme/

  Efedrin je supstnca koja je zbog brojnih nezeljih efekata stavljena pod strogu kontrolu i nije je lako nabaviti ni samim paotekarima. Pokusajte da nabavite kapi za nos sa Efedrinom i apotekari ce vam objasniti da ne mogu da ih nabave jer je zbog zloupotrebe potrebna posebna dozvola za nabavku i primenu.

  Postoji stari recept za sirup koji sadrzi efedrin 0,3% ili 0,1% sa kalijum jodidom kao ekspektoransom i amonijom hloridom. Stari lekari su ga koristili kao lek za iskasljavanje, a ima i bronhodilatatorni efekat.

  Ipak je to lek koji se pije te ima i sistemske efekte, dok “pimpice” koje neki toliko ne vole i izbegavaju ipak imaju samo lokalni efekat na oboleli tj ciljni organ.

  Savet – pre nego sto detetu date sirup sa efedrinom proverite u strucnim clancima i na interntu sve o nezeljeneim fektima ovog leka. Danas izbegavamo da dajemo i sirup sa salbutamolom ,jer isti lek u “pumpici” je efikasniji i sa manje nezeljenih efekata nego kada se pije. salbutamol je daleko bezbedniji lek od efedrina!!!

 • Laoch

  Hm, donekle se slažem sa Dheom. Zašto? Suplementima, prvenstveno smatram dodatke ishrani prirodnog porijekla, koji su neophodni za normalno funkcionisanje našeg organizma, a nikako dodatke sa kojima se postiže njegovo natprirodno stanje ili neprirodna moć. Suplementi su svakako potrebni tamo gdje dolazi do povećane potrošnje ili nedovoljnog unosa hranjivih materija. Kvalitetna i uravnotežena ishrana bi bila najbolja opcija, ali kako to postići u uslovima intenzivne proizvodnje hrane ali i sve većoj njenoj denaturaciji prilikom skladištenja i prerade? U što skorijem vremenu probaću prevesti jedan članak da bi vidjeli o čemu govorim i u kojem grmu leži zec. Naime nije toliki problem u energiji, aminokiselinama i vitaminima koliko u nedostatku mineralnih materija.

 • Raskovicninoslav

  Veki znam ja to… I za kokain i heroin kažu da je teško naći ali svi znamo nekog dilera u komšiluku…
  Ja bih voleo da neko stručan napravi jedan članak u kome će napisati loše posledice ovih ”dodataka” . Trčanje treba biti sajt koji to ne preporučuje i takvi članci treba da budu..

 • Milan

  Slazem se sa Ninom! Takve stvari ne treba preporucivati, ali i ne treba ih drzati u tami i gurati pod tepih. O njima i o njihovim dejstvima treba pisati, informisati ljude o necemu sto je stetno je na prvom mestu.

 • nion

  TRI PRSTA ZA GELOVE

 • Dušan

  Нешто треће! :-) Озбиљно, сматрам да су неоправдано изостављени одређени суплементи, док су “сувишни” добили свој пасус, који је углавном фокусиран на њихове мане…

 • Runnonimus

  Ne znam sta su po profesiji ljudi koji pisu ovakve tekstove,ali moram priznati da je ovo smesno za one iole upucene,pa cak i uvreda za nas kojima je nesto poput ovoga profesija. Dakle,ne postoji samo 20 amino kiselina,ukoliko je pisac zeleo nesto drugo da kaze,to je trebalo naglasiti. Obratite paznju na stvari koje nisu tacne,a takvih je puno na ovom sajtu. Pozdrav.

 • Kod nas se pod suplementima podrazumevaju uglavnom oni koji se koriste za brzi rast misica. Ali suplementi su i prirodni dodaci ishrani koji resavaju razne zdravstvene probleme ili sluze kao preventiva.

 • Pingback: 5+ najvažnijih suplemenata za trkače i trkačice()

 • Sanja Popovic7

  gde u novom sadu mogu da kupim L-Triptofan ?

 • nion

  za sta ti to treba ?

 • LichKing

  Interesuje me zna li neko gde se moze kupiti Fentermin?

 • Guest

  Pozdrav,
  prvo moram da ti sugerišem da pročitaš članak o ovoj supstanci na wikipediji

  http://en.wikipedia.org/wiki/Phentermine 

  A evo i linka do zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama, malo sam ga prelistao i koliko sam shvatio za sve supstance ovog tipa treba ti dozvola, tj. uput lekara.

  http://www.minzdravlja.info/downloads/Zakoni/Zakoni/ZakonOPsihoaktivnimKontrolisanimSupstancama.pdf 

  Sve u svemu, neulazeći u razloge iz kojih si postavio pitanje mogu samo da ti savetujem oprez. Siguran sam, iz ugla trkača, da je cilj koji se postiže ovim preparatom, mršavljenje, mnogo bezbednije i bolje postići promenom navika: ishrana, fizička aktivnos, alkohol… nego posezanjem za hemijskim supstancama.

  Nadam se da sam ti pomogao svojim odgovorom, mi smo uvek tu da odgovorimo na pitanja i posavetujemo koliko je u našoj moći. Ipak, kada su ovako ozbiljne stvari u pitanju uvek savetujemo da posetite lekara.

 • Pozdrav,
  prvo moram da ti sugerišem da pročitaš članak o ovoj supstanci na wikipediji

  http://en.wikipedia.org/wiki/Phentermine 

  A evo i linka do zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama, malo sam ga prelistao i koliko sam shvatio za sve supstance ovog tipa treba ti dozvola, tj. uput lekara.

  http://www.minzdravlja.info/downloads/Zakoni/Zakoni/ZakonOPsihoaktivnimKontrolisanimSupstancama.pdf 

  Sve u svemu, neulazeći u razloge iz kojih si postavio pitanje mogu samo da ti savetujem oprez. Siguran sam, iz ugla trkača, da je cilj koji se postiže ovim preparatom, mršavljenje, mnogo bezbednije i bolje postići promenom navika: ishrana, fizička aktivnos, alkohol… nego posezanjem za hemijskim supstancama.

  Nadam se da sam ti pomogao svojim odgovorom, mi smo uvek tu da odgovorimo na pitanja i posavetujemo koliko je u našoj moći. Ipak, kada su ovako ozbiljne stvari u pitanju uvek savetujemo da posetite lekara.

 • LichKing

  Hvala ti drugar, znam da je Fentermin iz porodice amfetamina i da je stetan za nis organa: srce, pluca, mozak… Ja sam se opredelio za njega jer mi je potrebna supstanca koja ce mast pretvoriti u energiju. Takodje mi je potrebno da mi potiskuje secer u krvotok. Jedino je ovo pravo resenje za mene, a problem je taj sto iako ga ima kod nas, recept od lekara necu dobiti jer nisam “debeo”. Imam 130kg ali sam u pitu, vaterpolista sam, a dnevno provodim preko 3 sata u teretani radeci na sebi.
  Pozz

 • /yka
 • Sfsd

  nasao sam zanimljiv sajt
  http://www.alfaprotein.weebly.com

 • Iwanna

  Interesuje me gde se moze kupiti lek primidon?

 • Nemanja

  Asmaticar sam od svoje 3 godine, nemam toliko ceste napade, uglavnom na promenu vremena. Da li mi neko moze reci da li to moze pogorsati moje stanje i da li se nesto moze desiti ?

 • zena

  Ne znam za ostalo, ali sigurno znam da je DHEA lek koji se preporucuje kod lecenja steriliteta zena koje imaju smanjenu zalihu jajnih celija. Sve klinike za VTO je preporucuju, tako da je deo teksta koji govori o neplodnosti netacan, osim mozda ako se govori o muskarcima ili mladjim zenama.

 • idemo

  jao koje gluposti kreatin ne povecava izdrzljivost ? Hahahaha….pa za to je i namenjen….ko sve ne pise majko moja…cc…

 • Tama Ra

  Ovo se odnosi na atletske sposobnosti. Kao što gore piše – pozivamo autore da se pridruže i prodube temu, pa izvoli. :)

 • idemo

  Kreatin povecava snagu i izdrzljivost dizao ti tegove ili se bavio atletikom samo sto ce najvise benefita osetiti bilder.Bilo bi lepo kad bi pisali ljudi koji se stvarno razumeju u ove stvari i koji su ih koristili a ne samo prepisivati tudje tekstove.U tekstu pise da ne povecava izdrzljivost sto je cista budalastina.Uostalom uzmi sama pa probaj :)

 • luka

  Zasto imas potrebu da komentarises stvari u koje se ne razumes? Prvo moras da naucis sta je ustvari izdrzljivost pa tek onda sta je uopste kreatin.Zbog tebe i ljudi kao sto si ti ja zaobilazim teretanu

No more articles